Mijn baard jeukt, wat nu? Dit doe je aan een jeukende baard

7 oplossingen voor een jeukende baard

Je baard jeukt en je wordt er helemaal gek van. Dat is best vervelend maar gelukkig kan een jeukende baard meestal geen kwaad en is de oplossing vaak vrij simpel. In dit artikel leggen we uit waarom je baard jeukt en wat je er aan kan doen. Weten wat de reden is dat je baard kriebelt is belangrijk zodat je zelf in staat bent om een oplossing te vinden. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je een jeukende baard gegarandeerd oplost.

Waarom jeukt een baard?

Je baard jeukt om verschillende redenen. De meeste zijn relatief onschuldig en gaan vanzelf of met een beetje onderhoud weer weg. Zodra je weet wat de reden is voor jouw jeukende baard kun je de oplossing toepassen.

Jeuk bij baardgroei

Een groeiende baard is een jeukende baard. Vooral in het begin als je baardgroei niet langer een stoppel is zul je vaak jeuk aan de baard ervaren. Je baard jeukt tijdens de overgang van stoppel naar baard. Dit gebeurt als de uiteinden van individuele baardhaartjes op een natuurlijke manier elkaar aan kunnen raken. Vanaf dat moment gaan ze elkaar in de weg zitten bij het groeien. Je huid is nog niet gewend aan deze sensatie en zal een jeuk reactie veroorzaken. Deze denkt dat er mogelijk iets kriebelend over je huid loopt. Deze jeuk gaat vanzelf weer weg zodra alle haartjes hun natuurlijke ligging hebben gevonden.

Huidschilfers onder of in je baard

Schilfers in de baard of een wit uitgeslagen huid onder de baard duiden op een droge huid of een droge baard. Baardharen nemen veel olie uit de huid op om soepel te blijven. Als ware sponzen onttrekken baardharen de vocht uit de huid totdat deze kurkdroog achterblijft. Het resultaat zijn schilfers en een jeukende baard. Door de baard en de huid te voeden met huideigen oliën wordt dit voorkomen, je baard jeukt dan na een paar dagen niet meer.

Roodheid onder een jeukende baard

Als je baard jeukt en je ervaart roodheid van de huid, dan is deze geïrriteerd. De meeste huidirritaties komen juist voor bij het scheren. Mannen met een erg gevoelige huid kunnen er voor kiezen om een baard te laten staan zodat ze niet meer hoeven te scheren. Roodheid die je nog had van het scheren gaat meestal na een paar dagen weer weg. Tot die tijd kun je je huid verzorgen met een verkoelende crème. 

Heb je juist roodheid gekregen nadat je je baard liet groeien, dan is er wat anders aan de hand. Je huid reageert dan waarschijnlijk op een product dat je nu gebruikt (zoals een baardolie of gezichtscrème). Ook kan het zijn dat je huid reageert op een baardtrimmer. Als dit het geval is, dan is het tijd om van product te veranderen en/of je trimmer grondig schoon te maken. Meestal gaat de jeukende baard dan vanzelf weer over.

Bultjes en ingegroeide baardharen

Rode bultjes op de huid, onder en rondom de baard of snor duiden meestal op ingegroeide baardhaartjes. Als je net begonnen bent met een baard te laten staan kan dit een probleem zijn. Ingegroeide baardharen worden veroorzaakt door een te glad scheerresultaat waardoor de kans dat een haartje de wand van het haarzakje tegenkomt groter is. Nu dat je je baard langer laat groeien zullen ingegroeide baardhaartjes voor grotere bultjes gaan zorgen, met veel baard jeuk tot gevolg. Gelukkig is een ingegroeide baardhaar verwijderen niet moeilijk.

7 oplossingen voor een jeukende baard

Als jouw baard jeukt is de oplossing in 9 van de 10 gevallen relatief simpel. Het is dan ook niet erg dat je baard in het begin een beetje jeukt of dat je je af en toe moet krabben. Met de volgende 6 oplossingen voorkom en genees je je jeukende baard.

1. Was je jeukende baard regelmatig met baardshampoo

Rossberck Deep Mint Face Wash
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:57

Hygiëne speelt een grote rol bij het voorkomen van irritaties die kunnen leiden tot een jeukende baard. Was je baard daarom in elk geval om de dag of liever elke dag met een baardshampoo. Dit houdt je baard schoon en verwijdert de meeste dode huidcellen die zouden kunnen gaan leiden tot huidschilfers. Een schone baard is dus een goed begin. Gebruik wel een shampoo bedoeld voor de baard en geen gewone shampoo.

Veel mannen grijpen naar de gewone shampoo of zelfs naar een anti-roos shampoo. Dit werkt averechts in een baard. Normale shampoos drogen uit en zijn veel te agressief. De hoofdhuid en het hoofdhaar zijn een stuk vetter dan het gezicht en de baard. Je baard is juist een vochtinbrengende of in elk geval een neutrale shampoo nodig. Gebruik daarom een goede baardshampoo voor je jeukende baard.

2. Was je gezicht dagelijks met een gezichtsreiniger

Rossberck Deep Mint Face Wash
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:57

De rest van je gezicht moet je ook dagelijks wassen met een gezichtsreiniger. Als je een milde gezichtsreiniger gebruikt kun je hiermee ook de huid onder de baard reinigen om daarna de baard met een baardshampoo schoon te maken. De gezichtsreiniger weekt dode huidcellen, vuil en overtollig talg vrij. Een schoon gezicht is veel minder vatbaar voor irritaties en (micro-)infecties. Zo help je ook acne onder je baard te voorkomen.

3. Houdt je baard bij

Veel mannen, ook met een lange baard, ervaren jeuk zodra hun baard te lang of te dik wordt. Na een goede knip- of trimbeurt voelt de baard een stuk fijner aan en jeukt hij ook niet meer. De korte baard regelmatig trimmen voorkomt dat de haarpuntjes weer met elkaar in botsing komen voor dezelfde plek. Na het grove werk te hebben gedaan met een trimmer gebruik je een baardschaar voor het fijnere werk. 

Bij een langere baard kan meestal worden volstaan met alleen de baardschaar. Deze baard jeukt dan meestal ook niet zozeer omdat hij aan het groeien is maar om andere redenen. Toch kan een lange baard of snor op andere plekken gaan jeuken, door je letterlijk te kietelen. Dit zien we vaker bij krullende baarden of snorren die de oren, neus of nek kietelen. Tijd om hem weer op orde te brengen dus.

4. Borstel je baard dagelijks

The Bluebeards Revenge Vegan Beard Brush
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:58

Borstelen en kammen hoort bij een goede dagelijkse routine voor je baard. Veel mannen slaan dit helaas over. Toch is borstelen een belangrijk onderdeel van de onderhoud aan je baard. Door met een baardborstel je baard te borstelen pak je bijna alle problemen van een jeukende baard tegelijk aan:

  • Je brengt de haartjes in model waardoor ze beter hun natuurlijke haargroeirichting volgen en minder elkaar in de weg zitten.
  • Je borstelt bestaande losse huidschilfers uit je haar en van je huid.
  • Je geeft de huid een lichte scrub waardoor overtollige dode huidcellen beter los laten.

Sla het dagelijks borstelen dus nooit over. Je kunt dan nog beter maar één keer in de twee dagen je baard met shampoo reinigen, als je maar elke dag borstelt.

5. Verzorg je jeukende baard dagelijks met baardolie

Rossberck Olympus Beard Oil – 30 ml
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:54

Je baardharen produceren zelf geen olie maar nemen deze wel op uit de huid. Om een jeukende baard door uitdroging te voorkomen gebruik je dagelijks één tot twee druppels baardolie. De baardharen worden hierdoor soepeler en nemen minder vocht op uit de huid eronder. Ook als je last hebt van jeuk bij een groeiende baard kun je een druppeltje baardolie tegen de jeuk door de haren smeren. Je gebruikt baardolie eigenlijk altijd in combinatie met een gezichtscrème. Je smeert de olie dan ook door je baardharen en niet over de huid er onder. 

Onthoudt: de olie is voor je baard, de crème is voor je huid.

6. Verzorg je gezicht dagelijks met een gezichtscrème

Rossberck Defence Plus Face Moisturizer
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:57

Uitdroging van de huid is de nummer 1 toedracht van een jeukende baard. Dit kan worden veroorzaakt door de shampoo, de baard zelf of omdat je van nature al een droge huid hebt. In de wintermaanden wordt dit dan nog erger, wanneer we allemaal binnen voor de verwarming gaan zitten. Een goede, vochtinbrengende gezichtscrème is daarom essentieel voor de bestrijding van jeuk. Gebruik een gezichtscrème op basis van natuurlijke, huideigen oliën. De vochthuishouding van je huid bestaat niet zozeer uit vocht (water) maar uit olie. 

Baardharen kunnen uit zichzelf niet jeuken, het is je huid die jeukt. Baardhaar kan wel een grote factor zijn in het ontstaan van jeuk. Gebruik een goede gezichtscrème daarom altijd in combinatie met een baardolie.

Onthoudt: de crème is voor je huid, de olie is voor je baard.

7. Afblijven van je jeukende baard!

Dit is de moeilijkste, maar blijf van je jeukende baard af. De neiging om eens lekker door die baard krabben kan sterk zijn, onweerstaanbaar zelfs in het begin. Maar probeer zoveel mogelijk van je baard af te blijven. Als je een korte baard hebt die nog groeit, dan zal de jeuk vanzelf verdwijnen zodra alle haartjes hun ligging hebben gevonden. Bij een langere baard zal de jeuk afnemen zodra de gezondheid van de baardharen en de huid verbetert.

In de tussentijd kun je bij erge jeuk aan je baard er beter even doorheen borstelen of kammen. Dit vermindert de jeuk en je brengt de baard weer beter op orde. Bij jeuk door droogte kun je een half druppeltje olie door je baard smeren en een speldenknop gezichtscrème op de jeukende plek aanbrengen.

Jeuk bij een beginnende baard

De eerste paar dagen dat je je baard hebt laten staan gaan geheid gepaard met baard jeuk. De haartjes beginnen elkaar aan te raken en de huid moet nog wennen. Dit is heel normaal en gaat vanzelf weer weg. Ook gaat je baard nu aanspraak doen op je huid om hem te voeden met natuurlijke oliën. Als je huid niet rood wordt, dan kun je volstaan met dagelijks reinigen, borstelen, gezichtscrème en baardolie. Dit zal de ergste jeuk aan je baard verhelpen en na verloop van tijd verdwijnt hij in zijn geheel.

Een lange baard die jeukt

Een droge huid onder de langere baard komt erg vaak voor. Hoe langer de baardhaar, hoe meer vocht hij aan de huid onttrekt. Jeuk bij een lange baard wordt dan meestal ook snel weer verholpen door een paar druppels baardolie per dag meer aan te brengen. Een hogere dosis gezichtscrème zal weinig zin hebben en kan zelfs leiden tot acne. Het is vooral het haar dat gevoed moet worden zodat het minder aanspraak doet op olie uit de huid. 

Ook kunnen huidschilfers langer vast blijven zitten in een langere baard. Dus elke dag helemaal door borstelen helpt om baard jeuk te voorkomen.

Tijd om naar de huisarts te gaan?

Als de oplossingen hierboven niet werken dan kan er iets anders aan de hand zijn met je huid. Het heeft dan waarschijnlijk niets te maken met een verkeerd product of te weinig onderhoud aan een baard. Het is dan tijd om naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Deze kan je verder helpen met een medicijn op recept. Ook bij aanhoudende roodheid is het tijd voor een afspraak bij de dokter. Ook hier is het vaak niets ernstigs maar het is wel lastig als je de hele tijd met jeuk rondloopt.

Dit bericht is gepost in Baard. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *