De beste baard verf voor snor en baard

Baard verf is voor veel mannen nog steeds een heikel punt. Waar we met zijn allen grotendeels over het taboe op kleurspoeling voor je hoofdhaar zijn gestapt, wordt baard verf vaak nog steeds als iets ijdels gezien. Maar dat hoeft helemaal niet. Met baard verf kun je een klein verschil in kleur tussen hoofdhaar en baardhaar corrigeren, of grijze haren in je baard effectief en discreet aanpakken. Het kan dus ook corrigerend werken, en niet meteen je haarkleur compleet veranderen. We gaan daarom in op wat baard verf is en waarom je het gebruikt. Ook bespreken we de verschillende soorten baard verf en hoe je deze baard verf het beste gebruikt voor jouw baard.

Wat is baard verf?

Baard verf is haarkleurspoeling die geschikt is voor baardhaar. Baardhaar is anders gevormd en gedraagt zich anders dan normaal haar, wanneer het nat is en ook hoe het vocht en dus de verf opneemt. De samenstelling van de baard verf zorgt ervoor dat je baard goed wordt ingekleurd met de door jou gekozen verf zonder daarbij de huid te verkleuren. Baard verf komt meestal in een kartonnen doos met daarin tubes kleurstof of kleurgel. Je mengt de kleurstoffen en brengt deze op je baard aan met behulp van de bijgeleverde kwast of je handen. Meer over hoe je baard verf gebruikt later in dit artikel.

Waarom gebruik je baard verf?

Baard verf kleurt je baard in met de door jou gekozen kleur. Dit heeft het effect dat de haren voor een deel die kleur aannemen. Net als de meeste normale haarspoelingen is het contrast niet te scherp. Dat wil zeggen dat haren die al dicht bij de kleur van de verf waren minder inkleuren dan haren die nu lichter van kleur zijn. Zo kun je heel goed een donkere baard met grijze haren met een donkere baard verf verven. De hele baard zal heel iets donkerder worden, maar de grijze haren veel meer. Het resultaat is dat de baard er veel egaler van kleur uitziet, alsof alle baardharen die natuurlijke kleur hebben.

Deze verf wordt daarom vaak door mannen gebruikt als een correctiemiddel. Het is heel goed mogelijk om grijze haren weer in te kleuren met de natuurlijke haarkleur. Het maar heel lichte contrast geeft je baard dan een egaal uiterlijk. Een tweede correctie kan zijn dat je baard een andere kleur heeft als je hoofdhaar, meestal lichter. Een net iets donkerder verf kan je baard dan veel dichter bij de kleur van je hoofdhaar brengen.

Verf heeft ook een vullend effect. Je baard ziet er daardoor voller uit. Niet alleen worden de nu al gekleurde haren levendiger in aanblik, mogelijk lichter gekleurde haartjes worden ook donkerder waardoor ze beter opvallen. Het resultaat is een vollere baard.

Je kunt het natuurlijk ook andersom doen en een contrast tussen hoofdhaar en baardhaar versterken met een veel donkerder of veel lichtere kleur. Die keuze is geheel aan jou.

Natuurlijke of chemische baard verf 

Er is natuurlijke en chemische baard verf. De natuurlijke of organische verf bestaat uit natuurlijk gewonnen stoffen die vaak op ambachtelijke wijze worden gemengd en bereid voor gebruik. Jij hoeft dan alleen nog maar twee flacons of sachets te mengen. Natuurlijke producten kunnen beter zijn voor het milieu, maar de hoofdreden waarom mannen kiezen voor een natuurlijke verf is de verminderde kans op allergische reacties. Ook hebben sommige natuurlijke producten extra, verzorgende eigenschappen voor je baardhaar.

Chemische verfstof kan deels bestaan uit natuurlijke ingrediënten en synthetische stoffen. De chemische verfstof concentreert hiermee het effect van de verschillende stoffen voor een verbeterde werking of verwijdert juist ongewenste eigenschappen van natuurlijke ingrediënten. Chemische verfstof is daarom meestal sterker qua werking, beter bestand tegen water en zeep en de kleuring blijft langer zitten. 

Voordelen natuurlijke verfstof

 • Natuurlijk en niet giftig
 • Hypoallergeen (minder kans op allergische reacties)
 • Soms extra verzorgende eigenschappen

Voordelen chemische verfstof

 • Sterkere werking
 • Kleur houdt langer
 • Vaak goedkoper

Let hierop bij het kopen van baard verf

Dit zijn belangrijke beweegredenen bij het kopen van je baard verf. Zo kies je de juiste baard verf voor jouw baard:

De kleur

Het advies is altijd om te beginnen met een lichte kleur om te kijken wat het effect is. Je kunt haar alleen donkerder inkleuren, niet lichter. Voor een lichter resultaat zul je je baard moeten bleken, het tegenovergestelde van verven. Heb je per ongeluk de verkeerde kleur gebruikt, dan kun je met een lichte kleur altijd nog voor een donkerder variant kiezen. Andersom kun je alleen je baard bleken (waardoor hij er erg blond uitziet vergeleken met het origineel) en moet je opnieuw beginnen.

 • Blond (bleken): je haar bleken doe je als je de bestaande kleur wilt verwijderen. Dit kan zijn om een contrast te creëren of om een donkerder baard te corrigeren richting blond hoofdhaar. Ook kan het zijn dat je een te donkere baard verf hebt gebruikt die je wilt verwijderen.
 • Lichtbruin: Mannen met een lichte haarkleur, zoals donkerblond of bruin, kunnen hier het beste beginnen. Deze kleur laat donkerblond of bruin haar het meest met rust en kleurt grijze haren in. Soms is dit al genoeg voor een maskerende en egaliserende werking.
 • Middenbruin: Heb je donkerbruin haar of is je hoofdhaar donker maar je baard blond, dan is middenbruin de eerste of de volgende stap. Middenbruin dekt beter en geeft een voller aanblik.
 • Donkerbruin: Deze kleur dekt grijs haar volledig en vult de bestaande baard goed op. Het heeft een sterk egaliserende werking. Pas op als je blond of lichtbruin hoofdhaar hebt, want dat kan sterk afsteken. 
 • Zwart: heb je zwart haar of wil je zwart haar, dan is zwart de enige keuze. Zwart geeft je baard meteen een diep en vol aanblik en werkt alle grijze haren volledig weg. 

Baard verf voor een grijze baard

Als je een volledig grijze baard hebt, dan is je keuze ook meteen het grootst. Je kunt hem zo inkleuren zoals je hem zelf wilt hebben. Je kunt kiezen voor een kleur dicht bij je originele haarkleur, of juist gaan voor wat anders. Grijs haar heeft ook zo zijn voordelen dus, als een gemakkelijke basiskleur voor alle soorten verf.

Ingrediënten

Kijk op de verpakking naar de ingrediënten en of het gaat om natuurlijke baard verf of chemische baard verf. Met natuurlijke baard verf hoef je geen allergische reactie te verwachten of dat je te maken hebt met mogelijk giftige stoffen. De chemische baard verf is vaak effectiever en de kleur gaat langer mee. Tot slot wil je kijken of er expliciet op staat dat het product niet op dieren is getest. Dat gaat tegenwoordig echt niet meer.

Werkwijze

Baard verf komt in twee vormen: gel of schuim. De kleurstof zit meestal in tubes of sachets, maar de werkwijze is anders tussen deze vormen. Een gel breng je met een kwast aan op je baard, terwijl je een schuim inwerkt met je handen. Gels zijn arbeidsintensiever en “slordiger” om te doen, maar het effect is sterker. Met een schuim is het net als je baard wassen, is minder snel rommelig en is voor veel mannen eenvoudiger.

Hulpmiddelen

Kijk of de hulpmiddelen zijn inbegrepen in de verpakking. Bij een gel betekent dit een kwast, voor de schuimvariant zijn plastic handschoenen een graag gezien hulpmiddel om je handen vrij te houden van kleurstof. 

Waar kun je baard verf kopen?

Hoewel haarspoeling overal beschikbaar is, blijft het aanbod aan baard verf een stuk schaarser. Je kunt baard verf bij de Kruidvat kopen en ook de Etos heeft baard verf in de aanbieding. Het grootste assortiment ligt bij bol.com in de virtuele schappen. Je hoeft dan ook je huis niet uit of te koop te lopen bij de kassa met je aankoop. Het is voor veel mannen toch een fijn alternatief dat ze hun baard verf discreet online kunnen bestellen.

De beste baard verf voor zwart, bruin of grijs haar van Cameleo

De beste baard verf is van Cameleo Men. De baard verf van Cameolo Men werkt snel in en je bent met 5 minuten al klaar. Hij is gemakkelijk in gebruik en komt in de vorm van twee sachets kleurstof die je mengt. Naast de bijgeleverde handschoenen heb je geen andere hulpmiddelen nodig om je baard te doen stralen anders dan een plastic of glazen kommetje om in te mengen.

De Cameleo kleuring is permanent totdat je baard de gekleurde delen eruit groeit. Je hebt dus geen omkijken meer naar bijkleuren omdat hij vervaagt, alleen periodiek opnieuw verven om de aangroei ook op kleur te brengen. Dit maakt het voor mannen gemakkelijk en kostenbesparend om hun baard levendig gekleurd te houden.Hoewel Cameleo Men geen organische kleurstof bevat, is hij vrij van ammoniak en dus veilig in gebruik. Het permanente effect en de gunstige prijs zijn daarbij ook overtuigende redenen om te kiezen voor Cameleo Men.

De beste baard verf van licht naar donker:

Zo gebruik je Cameleo Men baard verf

Zo gebruik je Cameleo Men om je baard eenvoudig, snel en zonder rommel te verven:

Cameleo Single-use Hair Colorizer Gray OFF for MEN
 1. Zorg voor een schone omgeving boven de wasbak. Haal de verpakking open en lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Leg alle hulpstukken, een kommetje, de sachets en de handschoenen binnen handbereik. Een oude handdoek is ook handig voor als je toch knoeit.
 2. Doe kleren met kragen uit of ga gewoon in de blote bast te werk als een echte man. Doe de handschoenen aan.
 3. Open beide sachets en knijp deze uit in de kom. Meng goed met het lepeltje. De kleurstof is nu klaar voor gebruik.
 4. Breng de kleurstof aan in je baard alsof je baardshampoo aanbrengt. Zorg met smerende en harkende bewegingen dat de crème helemaal door je baard heen gaat, van op de huid tot in de punten.
 5. Wacht 5 minuten en spoel je baard grondig uit met warm water.

Je baard is nu permanent gekleurd totdat deze eruit groeit.

Verzorging van een geverfde baard

Je wilt je baard natuurlijk nog steeds goed verzorgen nadat je hem hebt geverfd. De stoffen in de baard verf kunnen je baard in het begin wat meer doen uitdrogen. Direct na het wassen en de dag erna is het verstandig dat je hem extra verzorgd met baardolie. Meestal is twee of drie druppels meer dan normaal al genoeg om de vochthuishouding weer op pijl te brengen. Was je baard ook uit met een milde baardshampoo. Sterke shampoos of nog erger, shampoo voor je hoofdhaar, kunnen haarkleuring doffer maken.

Naast het verschonen met baardshampoo en de dagelijkse voeding met baardolie wil je je baard ook verder verzorgen met een baardborstel. Het heeft weinig zin om alleen een kleurlaagje aan te brengen als je je baard ook niet op orde houdt. Dagelijks borstelen met een baardborstel houdt hem schoon, de haren in het gareel en helpt klitten en baardroos tegen te gaan.

Alternatieven voor baard verf

Je kunt geen baard verf vinden of je wilt een kleur die niet beschikbaar is? Dan kun je een normale haarspoeling proberen. Pas hiermee wel op dat je weer met een lichtere kleur begint en deze aanpast totdat je je gewenste kleur hebt gevonden. Ook hier is het aan te raden om naar Cameleo Men producten te kijken. Deze zijn geschikt voor mannenhaar, dat anders is dan vrouwenhaar. Ook zijn vrouwenproducten vaak prijziger zonder dat het betere resultaten levert.

De beste baard verf van licht naar donker:

Een discreet alternatief op baard verf is een baardpen. Met een baardpen breng je alleen lokaal kleuring aan in plaats van door je hele baard. Baardpennen zijn ook minder permanent en zijn er vaak uit te wassen. Het functioneert als een soort mascara voor baardhaar.

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 december 2023 – 05:24

Veelgestelde vragen over baard verf

Wat is de beste baard verf?

De beste baard verf is voor de meeste mannen de Cameleo Men beard dye. Dit is een gemakkelijk systeem van twee sachets die je mengt in een kom. Het aanbrengen en inwerken is snel en zonder rommel. Na 5 minuten spoel je je baard uit met warm water. De kleuring is dan permanent totdat de nieuwe aangroei de kleur eruit groeit.

Kan ik mijn wenkbrauwen verven met baard verf?

Ja, je kunt je wenkbrauwen inkleuren met baard verf. Pas in het begin wel op dat je niet een te donkere kleur gebruikt. Begin met een lichte kleur en bekijk het resultaat. Je kunt haar wel donkerder kleuren, lichter kleuren kan alleen met een peroxide (bleken).

Kan ik ook mijn snor verven met baard verf?

Ja, baard verf is ook geschikt voor je snor. Je werkt de kleurstof door je hele gezichtsbeharing, baard en snor inclusief.

Is het gezond om je baard te verven?

Nee, je baard verven introduceert altijd stoffen die er normaal niet zitten. Je baard kan iets uitdrogen nadat je hem hebt geverfd. Je kunt dit verhelpen door na het verven net een paar druppels meer baardolie te gebruiken. Was je baard ook uit met een milde baardshampoo.

Kan ik haarverf voor mijn baard gebruiken?

Dit kan, maar gebruik dan wel een haarspoeling voor mannen. Begin ook altijd met een lichtere kleur en werk op richting een donkere kleur totdat je tevreden bent. Haarspoeling kan ook agressieve stoffen bevatten zoals ammoniak, dit wil je vermijden.

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *