Baardkam kopen? De 8 beste baardkammen qua materiaalkeuze en kwaliteit voor een betaalbare prijs

Voor iedere man met een baard is een baardkam onmisbaar bij de dagelijkse verzorging. Als je je baard laat staan zul je merken dat hij een eigen leven gaat leiden. De meeste baardharen groeien met de rest mee, maar er zijn er altijd wat bij die niet meewerken. Tijd om te beginnen met borstelen en kammen. In het begin zul je dit misschien proberen met een normale haarkam. Maar al snel merk je dat deze niet ideaal is en in sommige gevallen maakt een normale kam je baard statisch en daarmee nog warriger. De oplossing is een baardkam.

Verschil baardkam en baardborstel

In het kort gebruik je een baardborstel voor de verzorging en het onderhoud aan je baard. De baardkam gebruik je voor de styling en vormgeving. Tijdens het gebruik zul je het verschil goed kunnen merken. De borstel is veel beter in het verwijderen van klitten en het verdelen van baardolie door je baard heen. Met de baardkam kun je veel preciezer verschillende delen van je baard vormgeven. Als je ook baardwax gebruikt is een kam veel fijner en gemakkelijker. Zoek je naast een kam ook een baardborstel, dan hebben we hier de 8 beste baardborstels op een rij gezet.

Van welk materiaal wordt een baardkam gemaakt?

Er zijn baardkammen gemaakt van verschillende materialen verkrijgbaar. De kwaliteit van de kam is zowel afhankelijk van het materiaal maar zeker ook van de productiemethode en de afwerking. Je moet dus niet denken dat een kam van hout automatisch beter is als een kam van plastic. Het is wel waar dat producenten van luxere kammen de voorkeur geven aan duurdere materialen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welke materiaalkeuze voor jou geschikt is ligt dus voornamelijk aan je budget en hoever je wilt gaan.

Bot

Heel erg vroeger werden de meeste baardkammen gemaakt van bot. Niet elk type bot is hiervoor geschikt en de productiemethode vergt veel tijd en vaardigheden. De meeste kammen die nu nog van bot worden gemaakt zijn daarom erg duur. De overige botten kammen zijn ofwel antiek of zelfs museumstukken. Het voordeel van een botten kam is de polijsting die behaald kan worden. Botten kammen zijn meestal erg glad waardoor de baardharen gemakkelijk tussen de tanden door glijden.

De kwaliteit van een nieuwe botten baardkam ligt compleet aan de vaardigheid van de handwerker. Omdat dit een ambacht is zijn botten kammen meestal van zeer hoge kwaliteit en ook ornaat gedecoreerd met graveringen. De tanden van een botten kam zijn breekbaarder dan die van een hoornen kam.

Hoorn

Hoorn behoort tot dezelfde categorie als bot, het is een arbeidsintensief materiaal dat door een handwerker wordt bewerkt tot een functionele kam. Ook hier is de vaardigheid de voornaamste bijdrage aan de kwaliteit. Botten kammen hebben vaak mooie, natuurlijke patronen die een vaardige handwerker naar boven weet te halen. Meestal wordt buffelhoorn gebruikt. Dit is een erg hard soort hoorn dat bij juist gebruik je hele leven mee gaat en waarschijnlijk nog veel langer dan dat. Hoornen kammen van goede kwaliteit zijn doorgaans zeer prijzig. 

Plastic of Acetaat kammen

De goedkopere baardkammen zijn meestal gemaakt van kunststof. Hoewel het productieproces verschilt, zijn plastics en acetaten in het gebruik van de kam hetzelfde. Ze voelen hetzelfde aan hebben dezelfde soort eigenschappen. Een groot voordeel van de plastic of acetaat kam is de gladheid van de tanden. Een gladde kam laat de baardharen makkelijker door de tanden glijden. Hiermee doet een plastic kam een botten of hoornen kam na maar voor een fractie van de prijs. Het nadeel van plastic en acetaat is dat de kam snel statisch worden. Een elektrisch geladen baardhaar zal richting de kam gaan zweven en al je werk teniet doen.

Nog een nadeel van kunststof kammen zijn de scherpe randen als gevolg van het productieproces. Deze kunnen je baard beschadigen, vooral bij intensief of dagelijks gebruik. Het gebruik van een plastic kam, vooral een goedkopere, is daarom afgeraden.

Staal en Roestvrij Staal

Stalen baardkammen zijn sterk en kunnen tegen een stootje. Bij alle stalen kammen is het belangrijk dat gekeken wordt naar de polijsting. Hoeken en scherpe randen zullen je baard kapot maken. Ook een ruw oppervlak dat niet spiegelglad is kan leiden tot gespleten punten en een doffe baard door schuring. Wij kunnen stalen kammen alleen aanraden als alternatief voor je dagelijks baardkam, bijvoorbeeld om mee op reis te nemen. 

Hout

Er zijn veel verschillende soorten houten baardkammen te koop. Het soort hout en de afwerking bepalen voornamelijk de prijs. Sommige zijn net zo goedkoop als een goedkope kunststof kam terwijl andere richting de prijs van een hoornen kam gaan. Houten kammen hebben twee grote voordelen. Ten eerste hebben ze van nature geen scherpe randen en zullen je baard niet beschadigen. Ten tweede zijn ze ook veel minder geneigd om je baard statisch te maken. Een nadeel van hout is dat de kam meestal niet zo heel erg glad gepolijst is. Sommige mannen vinden de extra “grip” op het haar echter juist aangenaam. Sandelhout, kersenhout en perzikhout zijn populaire houtsoorten vanwege hun prettige geur als ze nat worden. 

Online kopen of een baardkam van de Kruidvat?

Kammen kun je zowel online als in de winkel kopen. Een baardkam bij de Kruidvat heb je al voor een klein bedrag. Deze zijn meestal ook van redelijke kwaliteit. Ook de HEMA verkoopt baardkammen voor een redelijke prijs. De keuze is bij de drogist vaak wel beperkt tot het huismerk en één of twee andere merken. De keuze is online veel groter, vooral in het midden en hogere segment. Je kunt online ook veel meer reviews en vergelijkingen lezen. Qua prijs is de online retailer meestal niet duurder of zelfs goedkoper dan een fysieke drogist.

De 8 beste baardkammen voor jou

Je weet dat je een kam wilt voor je baard, maar welke baardkam koop je nu? Wij hebben daarom de 8 beste kammen uitgekozen en op een rij gezet. Deze kammen komen uit verschillende prijscategorieën waarbij kwaliteit en betaalbaarheid centraal stonden.

#1 Guardenza sandelhouten kam

Guardenza sandelhouten baardkam
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 05:59

De Guardenza kam is kwalitatief hoogwaardig en valt in dezelfde categorie als de kam van Peter’s Beard. Het lichtbruin gebeitste hout toont een rustiek lijnen patroon. Het sandelhout geeft een sterke, authentieke geur af, alles behalve onaangenaam. Als je hem meeneemt zal zelfs je binnenzak uiteindelijk lekker “geparfumeerd” raken. De kam zelf doet zijn werk goed, zowel bij het borstelen als bij het kammen. Vormgeven was geen probleem. De fijnere tanden zijn iets scherper waardoor hij ook goed door klitten heen komt terwijl de grovere tanden gemakkelijk en snel de baard in model brengt.

#2 Peter’s Beard baardkam van sandelhout met etui

De kam van Peter’s Beard is een makkelijke kam van prima kwaliteit, op eenzelfde niveau als de Guardenza kam. Hij is gemaakt van fraai gebeitst sandelhout, met verschillende kleuren bruin en donkergroene accenten. Hij ruikt ook heerlijke houtig. Samen met het klassieke ontwerp, met twee sets tanden aan weerskanten, straalt de kam zowel eenvoud als klasse uit. De fijnere tanden glijden met genoeg weerstand door de baard om klitten te verwijderen. Je kunt hem dus ook gebruiken om je baard, bijvoorbeeld onderweg of in de haast van de morgen, te borstelen. De grovere tanden werken behendig bij de styling. Het faux lederen etui is een mooie toevoeging aan een over het algemeen hoogwaardige baardkam.

#3 Babyliss Men 3-in-1 Triple Kam

Babyliss Men 3-in-1 Triple Kam
Beste voor op reis
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 05:59

De 3-in-1 Triple Kam van Babyliss is een makkelijk mee te nemen en robuuste baardkam. De opvouwbare kam past perfect in elke jaszak en neem je mee naast je portemonnee en sleutels. De kam is naast voor de baard ook voor de snor en het hoofdhaar geschikt. Het erg dunne ontwerp en de materiaalkeuze komen de ergonomie niet ten goede. Hij ligt niet fijn in de hand en omdat de kam voor alle doeleinden geschikt moet zijn is hij niet perfect voor de baard. Maar voor onderweg, om je baard en snor bij te werken, is de Babyliss weer erg handig. Dus hoewel hij niet perfect is, volstaat deze kam juist prima als een on-the-road meeneem accessoire.

#4 Cabantis uitklapbare baard/snorrenkam

Cabantis uitklapbare baard/snorrenkam
Goedkoopste baardkam
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 05:59

Voor wie een goedkope oplossing zoekt om gemakkelijk, elke dag mee te nemen, is er de Cabantis uitklapbare baard- en snorrenkam. Door zijn kleine formaat en lichtgewicht materiaal merk je haast niet dat je hem bij je hebt. De fijnheid van de tanden zit ergens tussen grof en fijn op een traditionele kam. De werking tijdens het kammen is dan ook acceptabel maar zeker niet spectaculair. Verwacht voor deze prijs ook niet dezelfde duurzaamheid als van de Babyliss Men 3-in-1 Triple of van een traditionele houten kam. Voor onderweg, om je baard en snor snel even bij te werken is hij wel geschikt, vooral ook om zijn kleine en behendige formaat.

#5 Sir Reginalds handgemaakte kam van sandelhout

De donkere sandelhouten kam van Sir Reginalds maakte meteen een goede indruk op ons. Zijn ergonomische ontwerp ligt erg fijn in de hand en het kammen zelf is al een genot. De kammen van Sir Reginalds worden met de hand gemaakt en zijn dus ieder uniek. De vormgeving en fijne afwerking getuigen van een hoge mate van vakmanschap. Met de wat grovere tanden is deze baardkam bedoeld voor de volle baard, waarbij Sir Reginalds de filosofie van Darwin volgt die volhoudt dat een volle baard gewoon sexier is dan een kale smoel. Kammen gaat moeiteloos en in combinatie met baardolie hou je je baard perfect in model, de hele dag door.

#6 Perzikhouten baardkam van Baard & Co

Perzikhouten baardkam van Baard & Co
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 05:58

Baard & Co komt met deze perzikhouten kam goed uit de bus in het hogere midden segment. De polijsting van het blanke hout is net wat ruwer gelaten voor een natuurlijke uitstraling en gevoel. Met de fijnere tanden, net tussen fijn en grof in, kun je met de Baard & Co kam zowel borstelen als kammen. Anders dan goedkopere kammen die beide proberen te doen met maar één set tanden, doet deze kam dat prima. De kam is van precies de juiste grote om zowel borstelen als stylen goed te doen. 

#7 DM Balea Baardkam van Perenhout

DM Balea Baardkam van Perenhout
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 05:58

Balea is het huismerk van de Duitse drogisterij DM. Daar staat Balea bekend als een degelijk en betaalbaar product, ook voor de mannenverzorging. Gekozen is voor een goedkoper perenhout, dat het duurdere sandelhout enigszins nabootst. Voor de prijs valt hier weinig over te zeggen. Je krijgt een houten kam, dus je baard beschadig je er niet mee. De fijne tanden zijn scherper afgerond waardoor hij ook klitten er redelijk makkelijk uit borstelt. De grovere tanden functioneren ook goed bij het kammen en om baardolie te verdelen. Topprestatie mag je niet verwachten, maar dat hoeft ook niet. Als je een krap budget hebt maar je wel een houten kam met zowel fijn als grove tanden wilt, dan is de DM Balea baardkam heel toereikend. 

#8 Percy Nobleman baardkam van tropisch hardhout

De handgemaakte kam van Percy Nobleman valt meteen op in zijn verpakking. Een bescheiden ogende vormgeving en relatief grote baardkam pronkt zijn lichte patroon groeiringen. De kam is gemaakt van tropisch hardhout uit Thailand en is daarmee erg robuust en slijtvast. De Percy Nobleman is dan ook bedacht als een eenmalige aankoop, anders dan andere houten kammen. Met zijn lange tanden is deze kam bedoeld voor de zwaardere baard. Een volle baard kammen en stylen is dan ook geen probleem met deze kam. Ook het hoofdhaar kan prima worden gekamd. Ondanks het formaat is hij nog steeds prima mee te nemen in de binnenzak.

Hoe gebruik je een baardkam?

Gebruik je kam na het liefst na het borstelen op een klittenvrij en licht geoliede baard. De baardborstel doet naast de verzorging ook het grove werk en zet de meeste baardharen op de juiste plek. Heb je (nog) geen baardborstel, gebruik dan een normale borstel. Deze werkt daarvoor niet zo goed maar al wel weer beter dan een kam. Heb je ook geen borstel dan kun je een fijnere baardkam gebruiken. De tanden op deze kammen staan dichter bij elkaar. In de volgende paar stappen breng je je baard in model:

  • Als je eerst nog moet “borstelen” met je kam, kam dan krachtig van beneden naar boven en “til de baard op”. Zo verwijder je klitten en werk je de olie goed door de baard heen.
  • Kam de baard van boven naar beneden in zijn natuurlijke model waarbij je de haargroeirichting volgt. Bij een langere baard begin je op de huid en werk je in rechte lijnen naar de punten.
  • Als je verder wilt stylen kun je nu andere modellen in je baard kammen. Dit kan ook in combinatie met baardwax. Gebruik je wax, masseer deze dan met je vingers in de baard en gebruik vervolgens de kam om hem in het gewenste model te kammen en te houden.

Veelgestelde vragen over baardkammen

We krijgen regelmatig vragen over baardkammen en baardborstels. Om je te helpen hebben we de meest gestelde vragen hieronder al beantwoord.

Wat is het verschil tussen een baardborstel en een baardkam?

Zoals we hierboven besproken hebben zit het verschil in de toepassing. Een baardborstel wordt gebruikt voor de verzorging van de baard, de verwijdering van klitten en de verdeling van verzorgingsproducten zoals baardolie. De baardkam wordt gebruikt bij de styling van je baard en is daarmee veel behendiger en preciezer.

Bestaat er ook een elektrische baardkam?

Nee, deze zijn er niet. Waar meestal op geduid wordt met deze vraag is een elektrische baardborstel. Dit is een straightener speciaal bedoeld voor de baard. Met dit apparaat wordt de baard steiler (straighter) gemaakt waardoor hij makkelijker in een recht model blijft zitten.

Is een baardkam van hout of van plastic beter?

Hoewel er grote prijs en kwaliteitsverschillen zitten tussen zowel houten als plastic baardkammen, zijn houten baardkammen doorgaans beter. Hout heeft minder (microscopisch kleine) scherpe randen die je baard kunnen beschadigen. Ook is hout veel minder geneigd om je baard statisch te maken.

Waar koop ik de beste baardkam?

Baardkammen kun je kopen bij de drogisterij zoals de Kruidvat. Het aanbod is hier wel erg beperkt. Voor een beter assortiment kun je online kijken bij BOL of Amazon. De prijzen voor een kwaliteitsproduct liggen hier niet hoger dan in de winkel en vaak zelfs lager. We hebben onze online selectie 8 beste baardkammen voor je op een rij gezet, hierboven.

Peter’s Beard of Guardenza?

Deze twee kammen zijn nagenoeg hetzelfde, qua vorm, kwaliteit, materiaal en prijs. Welke kies je dan als ook onze reviews bijna geen verschil aanmerken? Met Peter’s Beard krijg je een etui meegeleverd en de tanden van de kam waren wat meer afgerond. De kam van Guardenza heeft net iets scherpere tanden wat het borstelen net wat makkelijker maakt. De keus is aan jou.

Wat is het verschil tussen een baardkam en een snorkam/snorrenkam?

Zoals de naam al doet vermoeden is een snorrenkam speciaal bedoeld voor de snor. Hij is meestal erg klein, met fijne tanden en zeer gladde polijsting. Je kunt hiermee ideaal je snor stylen in combinatie met snorrenwax en hij is gemakkelijk mee te nemen onderweg. Voor veel baarddragers volstaat een kleine baardkam, maar als je je snor je eigen, unieke vormgeving wilt laten hebben is een snorrenkam een goede investering.

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *