Een baard schort of baard bib houd je badkamer schoon

Met een baard schort om en onder je baard hou je de wasbak en de rest van de badkamer vrij van rondvliegend haar. Je kent het wel, je bent je baard aan het bijwerken met bijvoorbeeld een baardtrimmer, en je doet je best om het allemaal een beetje netjes te houden. Maar toch, tijdens al dat trimgeweld vliegt er heel wat haar in het rond. Het resultaat is altijd een boel haartjes rondom de wasbak, op de vloer, in de randen van de badkamerspiegel en ga zo maar door. Daar word je niet blij van, en laten we het niet hebben over je partners mening. Gelukkig kan een eenvoudig te gebruiken en goedkoop product die problemen verhelpen: de baard short.

Wat is een baard schort

Een baard short, ook wel baard bib of baard cape genoemd, is een schort dat je om je nek en onder je baard om doet. Hij lijkt daarmee op een scheerschort of een kappersschort maar is dat niet. De uiteinden van een baard schort kun je vastmaken aan de spiegel of muur zodat er een reservoir ontstaat dat haartjes op kan vangen. Meestal maak je de uiteinden vast met behulp van zuignappen. Je kunt de zuignappen vaak laten zitten en de baard schort losmaken.

Waarom een baard schort kopen?

Als je een baard hebt, dan wil je hem waarschijnlijk regelmatig bijwerken met een baardschaar of een baardtrimmer. Zo houd je hem netjes en in model. Maar waar blijft al dat haar? In de perfecte wereld sturen ze allemaal vanzelf op de wasbak aan, maar dat is wensdenken. Het is mij in elk geval nog nooit gelukt al mijn afgeknipte baardhaartjes precies in de wasbak te mikken. De hele wastafel zat er altijd onder, inclusief de vloer eronder en vaak ook de badkamerspiegel. Het is helemaal een ramp als je een medicijnkast hebt als badkamerspiegel, want daar gaan de haartjes altijd in de gleuf zitten waar je de spiegel(s) heen en weer schuift.

Met een baard schort is dit probleem in één keer verholpen. Je bespaart ook direct een boel tijd met opruimen. Je doet de baard schort af en dumpt alles netjes in de prullenbak. Dit verhelpt ook die constant verstopte gootsteen. Jij blij, je partner blij, je badkamer blij en geen gênante ervaringen meer als bijvoorbeeld vrienden of familie gebruik moeten maken van jouw badkamer. Als je dit niet leest als man maar je hebt een man of vader die er een rommeltje van maakt in de badkamer? Dan is dit ook een leuk en betaalbaar cadeau idee!

Zijn er ook nadelen? Een baard schort heeft veel ruimte nodig om haar effectief op te kunnen vangen. Dit kan in een drukke, kleine badkamer op een doordeweekse morgen wel voor enige wrijving zorgen. Ook als de badkamerspiegel zelf drukbezet is, met bijvoorbeeld een opzetplankje dan kan de baard bib van alles omstoten terwijl je aan het werk bent.

Wat mag je verwachten van een baard schort?

Het is geen wereld veranderende uitvinding en het product is heel simpel. Toch handig om op het volgende te letten:

 • Kwaliteit: vooral van de sluiting om de nek, de zuignappen en de lussen en haken. Hier gaat het meestal fout bij de meeste baard bibs.
 • Materiaal: je krijgt waarschijnlijk plastic, maar het ene plastic is het andere niet. Een net wat dikkere plastic haak kan het verschil zijn tussen een paar weken en een paar jaar plezier.
 • Duurzaamheid: hoe lang gaat de baard schort mee? Kijk hiervoor naar de materiaalkeuze en de kwaliteit van de baard schort. 
 • De verkoper: is het een baard- of scheermerk, of is het een onbekend merk dat zijn producten dropshipped? Bij dropshippers heb je altijd te maken met een derde partij die de producten voor hen produceert, vaak een witmerk fabrikant uit China. De kwaliteit is bijna nooit toereikend. 

Waar koop je een baard schort?

Dit is best een moeilijke vraag. Omdat het een simpel product is, wordt het veel in China geproduceerd onder een “witmerk”. Dit betekent dat de fabrikant aanbiedt om het logo of merk van de verkoper erop te drukken. Daarna wordt deze gedropshipped op websites als Amazon en eBay alsof het om een merk gaat dat deze verkopers zelf produceren. De kwaliteit van het daadwerkelijke product is meestal erg laag, want de fabrikant heeft er zelf weinig tot geen reputatieschade van.

Ook de baard schort van de Action is van lage kwaliteit dat onherroepelijk kapotgaat nog voordat je er erg in hebt. Na lang zoeken naar de beste baard schort moet ik eigenlijk tot de conclusie komen dat er geen echte premium baard schort bestaat, van hoge kwaliteit en duurzaamheid. Dat is jammer, want als ik de keuze heb, dan kies ik meestal altijd voor net wat meer kwaliteit. Dit binnen de grenzen van een redelijk budget natuurlijk. 

Je kunt nog steeds het beste online terecht, maar dat wordt gigantisch zoeken. Dat heeft BaardTips.nl natuurlijk al voor jou gedaan, maar dit keer wel net iets anders dan met andere producten.

De beste baard schort vinden: the Good, the Bad and the Ugly

Veel keuze hebben we dus niet voor een goede baard schort voor een redelijke prijs. Veel is dropshipping, wat je kunt vinden aan producten bij de drogist of Action is idem dito troep en online op zoek gaan is ook een avontuur op zich. Ik wil daarom voor dit artikel maar 3 producten uitlichten; hoe het wel moet, hoe het niet moet en hoe het ook kan. Om een populaire western te citeren: the Good, the Bad and the Ugly.

The Good: BAØRD Baard Bib

We beginnen met een goed product, de baard bib van BAØRD. De kwaliteit van de baard schort is goed, met een mooi glad oppervlak waardoor de haartjes gemakkelijk naar het midden glijden. De zuignappen zijn sterk en de haakjes ook van redelijke kwaliteit. Je krijgt twee maten zuignappen, grote en kleine. De grotere werken beter op de badkamermuur. Deze baard schort doet zijn werk gewoon goed en vangt nagenoeg alle haartjes netjes op. Het gladde oppervlak maakt het ook makkelijk om al het haar daarna in de prullenbak te deponeren. De kraag is een one-size-fits-all die je aan kunt passen naar je eigen nek. 

The Bad: Bondoo Baardschort 

De Bondoo baardschort is hoe het niet moet. Hij lijkt op de baard bib van BAØRD, maar is in alle opzichten ondergeschikt. Dat zou je aan de plaatjes online niet meteen opmerken. Ook bij de eerste paar keer scheren of trimmen zul je niet veel kunnen opmerken aan deze baard schort. Maar al snel laat hij zijn mankementen zien. Niet zo gek, want de verkoper is niet de fabrikant. Dit is een dropshipactiviteit, waarschijnlijk vanuit China. De zuignappen zijn niet erg sterk en zullen mogelijk als eerste opvallen (of beter gezegd, wegvallen). Ook de haakjes zijn van mindere kwaliteit en het klittenband waarmee de kraag wordt vastgemaakt heeft de neiging af te scheuren na verloop van tijd.

The Ugly: Haaropvangende Kapmantel 

We willen niet het hele internet afbranden, daarom heb ik ook gekozen voor een soort van alternatief op de traditionele baard bib. Deze kapmantel werkt ongeveer hetzelfde en is eigenlijk bedoeld voor het knippen van haar. Maar met een korte tot middellange baard werkt deze kapmantel ook goed. Heel erg goed zelfs, maar hij is wel spuuglelijk. Wat wil je als man als de keuze nu eenmaal beperkt is? Deze kapmantel is zelfs goedkoper als de BAØRD Baard Bib en is een alternatief. Ik wil hem ook aanhalen omdat het enige nadeel van een baard bib de ruimte is die hij in beslag neemt tijdens het gebruik. Deze kapmantel is dan compacter.

Baard schort alternatieven

Je wilt wel een schone badkamer maar een baard schort is voor jou geen optie? Dan zijn hier een paar alternatieven waar je naar kunt kijken.

 • Een baardbar: een soort spons waarmee je heel gemakkelijk haar opneemt van gladde oppervlaktes, zoals een badkamertafel, muur, spiegel of vloer. Het merk BAØRD heeft hier ook een mooi product voor ontwikkeld.
BAØRD Ultieme Baardbar
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 04:40
 • Een kappersschort: dit lijkt op een baard schort maar heeft geen lussen, haken en zuignappen om haar op te vangen. Dit zou je kunnen oplossen door bijvoorbeeld de uiteinden op een opzetplankje onder een paar bussen deo of je baardbalsem te klemmen.
 • Nat Scheren: als je je scheert en je maakt er altijd weer een knoeiboel van, dan is nat scheren een schonere oplossing. Het schuim houdt haar goed vast en je spoelt het onder de kraan weg.
 • Scheren onder de douche: je kunt je ook onder de douche scheren met een waterdicht elektrisch scheerapparaat. Dan spoelt haar ook meteen weg.
 • Je wasbak goed schoonmaken: heb je geen baard schort en op dit moment ook geen andere oplossing, dan zit er niks anders op dan je wasbak en de omgeving goed schoon te maken. Het helpt als je je hand of vinger nat maakt en er dan mee over de omgeving wrijft. 

Conclusies over de baard schort

Een baard schort helpt enorm om de badkamer schoon te houden van rondslingerend haar. Hoe we ons best ook doen, bij het trimmen van de baard komt veel, vaak heel klein haar vrij. Deze haartjes luisteren bijna nooit naar onze wens om precies in het afvoerputje te vallen. In plaats daarvan wordt de wastafel, de vloer, de spiegel, de tandenborstel van je partner, enzovoorts, bekogeld met jouw baardhaar. Dat is verleden tijd met een baard schort, ook wel baard bib genoemd.

Helaas zijn er maar weinig goede, kwaliteitsproducten te vinden als je op zoek gaat naar een baard bib. Zo zijn er wel goede baard schorten, zoals de BAØRD Baard Bib, maar ook genoeg slechte producten die worden gedropshipped vanuit China. Er zijn geen premium kwaliteit baard schorten te vinden, tenminste niet voor een betaalbare prijs. Daarom kiezen veel mannen voor een alternatief, of dat nou een lelijke kapmantel is of een kappersschort dat eigenlijk niet bedoeld is voor baard trimmen. Tot die tijd is de BAØRD Baard Bib je beste keuze.

Veelgestelde vragen over de baard schort

Hoe houd ik mijn badkamer schoon bij het scheren?

Je kunt je badkamer bij het scheren of trimmen van je baard schoonhouden door een baard schort te dragen. Deze vangt al het afgeknipt haar op. Je kunt dit haar nadien gemakkelijk in de prullenbak deponeren.

Hoe ruim ik baardhaar op na het scheren of trimmen?

Je kunt geknipt of geschoren baardhaar het beste opvegen met een natte vinger of een natte hand. Ook een natte zeem werkt goed. Een baardbar is een soort spons of zeem, speciaal voor na het scheren. De beste manier is om rommel te voorkomen door een baard bib te dragen.

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *