Baardgroei stimuleren: 10 tips om je baard sneller te laten groeien

Donkere man stimuleert zijn bardgroei

Je wilt je baardgroei stimuleren omdat hij te dun is of omdat hij helemaal niet wil groeien. Veel mannen ervaren weinig baardgroei of zelfs helemaal geen baardgroei, terwijl ze dat wel graag willen hebben. Maar hoe krijg je meer baardgroei, hoe krijg je sneller een baard of hoe krijg je een vollere baard? Vragen waar veel mannen zich bij neerleggen. Maar dat hoeft niet. Er zijn manieren om je baardgroei te stimuleren waardoor een traag groeiende baard sneller vol wordt en hoe je plekken met geen groei kunt aansporen om toch te gaan groeien. Het ligt eraan op welke manier jij het beste je baardgroei kunt stimuleren. We gaan daarom meerdere manieren langs om de baardgroei te stimuleren op bijna iedere smoel. 

Waarom wil je je baardgroei stimuleren?

Het antwoord op deze vraag lijkt misschien vanzelfsprekend. Je wilt baardgroei, natuurlijk. Maar dat is een te simpel antwoord. Welk pad je in wilt slaan hangt af van wat je precies wilt van je baard, of liever gezegd je huid. Om je baardgroei te stimuleren moet je dit van tevoren weten. Dit maakt de door jou gekozen methode effectiever en vaak ook goedkoper. Als je compleet geen haarzakjes hebt, dan is de behandeling een stuk duurder dan wanneer je huid alleen een betere verzorgingsroutine nodig heeft. Heb je al een baard maar is deze dun, dan hoef je geen extra geld uit te geven aan een baard transplantatie.

Denk daarom even na over wat je verlangt van je baard, of dit past binnen je budget en hoelang je er over wilt gaan doen. Onrealistische resultaten verwachten zal de groei ook niet bevorderen. In de volgende paragraaf zal duidelijk worden hoe jij het beste om kunt gaan met deze vraag en hoe je je baardgroei kunt stimuleren.

Snelheid van baardgroei en je baard laten groeien in het algemeen

Dit verschilt uiteraard per persoon, maar doorgaans groeien baardharen met ongeveer 15 millimeter per maand. Het verschil in snelheid tussen individuele haartjes zal bij normale groei minimaal zijn.

Sommige baarddragers lijken een sterkere of snellere groei te ervaren, maar dat is meestal niet het geval. Vaak is het juist dat de haartjes zelf dikker zijn en dat daardoor de baard voller lijkt. Dikkere haartjes zijn steviger en zullen, naast dat ze de baard beter vullen, ook de langere baard beter in model houden.

Dat een normale baardgroei bij sommige mannen voller lijkt heeft de volgende redenen:

 • Haarkleur: met een donkere haarkleur lijkt het sneller dat de baard voller en dikker is.
 • Dichtheid van de haarzakjes: hoe meer haarzakjes per vierkante centimeter, hoe voller de baard is.
 • Dikte van de baardhaartjes: dikkere haartjes geven een gevulder effect van een afstand waarop de individuele haartjes moeilijker te zien zijn. 

Alleen een hogere dichtheid van de haarzakjes geld feitelijk als een vollere baard. Meer haarzakjes per vierkante centimeter betekent meer zichtbaar haar om het gebied om je gezicht op te vullen. Een tweede pré is het hebben van dikke baardharen. Ideaal genomen heb je voor een volle baard een hoge dichtheid van haarzakjes die dikke baardharen groeien. Dit brengt ons meteen bij de volgende conclusies om baardgroei te stimuleren:

 • Heb je dun maar wel veel baardhaar, bevorder dan de dikte van je baardhaar.
 • Heb je dik maar weinig baardhaar, bevorder dan slapende haarzakjes om te gaan groeien.

Als je helemaal geen baardgroei hebt, dan kun je gaan kijken naar drastischer maatregelen, waarbij je geen wonderen kunt verwachten. Is het weinige baardgroei alleen op één of een paar kale plekken in je baard, dan kunnen dezelfde methodes helpen als je dik maar weinig baardhaar hebt. Het activeren van mogelijk slapende haarzakjes kan die gaten dichten.

Oorzaken van weinig baardgroei of helemaal geen baardgroei

De directe oorzaak van groei of geen groei is hormonaal. Het mannelijke hormoon testosteron is verantwoordelijk voor het activeren van de haarzakjes in je baard. Daar wordt het door testosteronreceptoren omgezet in dihydrotestosteron (DHT) dat de groei van je baardhaartjes bevordert. Hoe meer receptoren je haarzakjes bevatten en hoe gevoeliger deze zijn, hoe beter je baardgroei zal zijn. Sommige mannen hebben hierbij geluk en groeien van nature een volle, lange baard met gemak. Anderen hebben een beetje meer hulp nodig om hun baardgroei te stimuleren.

Vaak zijn er onderliggende oorzaken aanwezig die deze DHT-aanmaak verstoren. Het uitblijven van testosteron aanvoer naar de haarzakjes of het niet opwekken van DHT leidt dan tot wat we noemen “slapende haarzakjes”. Ze zijn er wel, maar ze worden nooit geactiveerd. Vergelijk dit met een lamp. Alle onderdelen zijn aanwezig en in functionele staat, maar als je de stekker niet in het stopcontact steekt, of als de stoppen zijn doorgeslagen, of als je de energierekening niet hebt betaald, dan gaat hij niet schijnen. 

Zo zijn er ook voor je baard een aantal onderliggende factoren waar je weinig of geen baardgroei door kunt hebben:

 • Genetisch: als je vader en grootvader volle baarden hebben, dan heb jij gewoon geluk gehad.
 • Leeftijd: als je nog in de pubertijd zit, dan is het afwachten of je lichaam je gezichtshaar of juist andere delen van je lichaam eerst ontwikkelt. Heb je nog geen of weinig baardhaar, dan zul je helaas eerst wat geduld moeten hebben. Gemiddeld duurt het 2 tot 4 jaar nadat je schaamhaar zichtbaar is geworden, voordat baardhaar zichtbaar wordt.
 • Gezondheid: een gezond lichaam, een gezonde huid en een gezonde hormoonhuishouding bevorderen baardgroei. Je haartjes zijn, naast je nagels, de laatsten die blootgesteld worden aan de voedingsstoffen die je opneemt. Kom je tekort, dan zal je baardhaar dunner zijn of weigeren te groeien.
 • Verzorging: onverzorgde baardhaartjes en haarzakjes hebben het moeilijker. Een goede verzorging van de huid en de al groeiende baardhaartjes geeft je baard de beste kans.

Baardgroei stimuleren met een baardgroei middel

Een baardgroei middel is iets dat je inzet met als specifiek doel de baardgroei te stimuleren. Het gaat hier om topische middelen die je aanbrengt op de huid of in de baard, middelen die je inneemt in de vorm van tabletten of andere verzorgingsproducten die de baardgroei stimuleren. We hebben deze lijst geordend op prijs en hoe ingrijpend het is. Doorgaans zijn de minder ingrijpende methodes ook de goedkopere. 

Al naar gelang je alleen wat verzorging nodig hebt voor een dunne baard, of dat je kale plekken te lijf wilt gaan kun je kiezen voor het juiste middel om je baardgroei te stimuleren.

#1 Baardolie

Een goede baardolie verzorgd zowel je baard als je huid. Baardhaar neemt veel vocht op uit de huid om gezond te blijven. Dit is geen water, maar de natuurlijke oliën die de kliertjes in je huid produceren. Door je baardhaar te voorzien van baardolie, neemt deze minder olie op uit de huid. Het resultaat is een gevoede, glanzende baard en een minder droge huid. Baardolie past bij de baardzorging. Heb je een baard, dan is baardolie altijd nodig om deze gezond te houden. Als je dit nu nog niet doet, dan is het heel goed mogelijk dat een paar druppeltjes baardolie per dag genoeg is om de baardgroei te stimuleren. Kies met voorkeur voor baardolie met Arganolie.

Rossberck Olympus Beard Oil – 30 ml
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:54

#2 Baardborstel

Met een baardborstel houd je je baard in het gareel en haal je verontreinigingen weg. Het helpt ook om ingegroeide baardhaartjes te voorkomen. De borstelharen masseren ook de huid als je goed borstelt en dit kan de haarzakjes stimuleren om te gaan groeien. Je wilt hoe dan ook een baardborstel toevoegen aan je verzorging als je een lange, volle baard gezond en schoon wilt houden.

The Bluebeards Revenge Vegan Beard Brush
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:58

#3 Baard roller

Een baard roller is een kleine cilinder met hele kleine naaldjes op een steel. Je rolt de cilinder over de huid waar je last hebt van langzame baardgroei of over de kale plekken in je baard. De naaldjes brengen hele kleine beschadigingen aan op de huid en activeert zowel het immuunsysteem en het natuurlijke helingsproces. Het idee is dat deze hormonen en stoffen je haarzakjes daarbij repareren of voldoende activeren om te gaan groeien. Baard rollers worden vooral ingezet op kale plekken in de baard om daar de baardgroei te stimuleren.

Kies uit verschillende mogelijkheden. Ga je alléén voor de baardroller of liever het hele groei pakket?
Neofollics Beard Growth Roller
Bekijk laagste prijs
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:49
Neofollics behandeling voor baardgroei
Bekijk laagste prijs
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:06

#4 Haargroei vitaminen

Je baardhaar krijgt als één van de laatste haltes de lading vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen. Als er niet genoeg is voor de rest van het lichaam, dan komt er maar weinig aan bij station baard. Om je baardgroei te stimuleren is een gezonde en gevarieerde voeding het belangrijkst. Maar ook dan kan het zijn dat je niet altijd genoeg van de specifieke stoffen die goed zijn voor je haar binnenkrijgt. Vooral biotine, zink en selenium hebben een positieve invloed op de groei, sterkte en veerkracht van je baardhaar. Haargroei vitaminen, zoals de Hair Formula Tablets for Men van HairLust zorgen ervoor dat je lichaam alle bouwstoffen heeft voor gezond baardhaar.

Hairlust haargroei vitamines

Ook verkrijgbaar als abonnement (hoge korting!)

Bekijk laagste prijs
hairlust.nl
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2023 - 08:40

#5 Baardgroei serum

Voor de hele dunne baard of de zeer traag groeiende baard kan een baardgroei serum de baardgroei stimuleren. Ook op kale plekken gaat het vaak groeien als je begint met baardgroei serum. Heb je helemaal geen baardgroei, dan kun je één kuur proberen om te kijken of je in elk geval een dunne of langzaam groeiende baard kunt krijgen. Baardgroei serum werkt door een stofje in te brengen die de aanmaak van dihydrotestosteron moduleert. Vaak zijn er ook veel andere stoffen aanwezig met een positieve werking op de gezondheid van het haarzakje en het haartje zelf. 

Naar ons eigen onderzoek zijn de baardgroei serums van HairLust en Neofollics het beste. We waarschuwen je al wel vast dat het met alle serums in elk geval weken duurt voordat je resultaten begint te zien.

HairLust Baard groei serum

Ook verkrijgbaar als abonnement (hoge korting!)

Je baard laten groeien, 5 tips om baardgroei te stimuleren

Hier zijn 5 tips die baardgroei stimuleren. Deze zijn eerder van een algemene strekking of vragen juist om veranderingen aan te brengen in je dagelijkse routines.

#1 Stoppen met scheren

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar hiermee bedoelen we ook om niet meer je baard bij te scheren. Vaak hebben beginnende baarddragers nog weleens de neiging om te scheren als ze last krijgen van jeuk en irritaties. Echter, vooral in het begin is het belangrijk dat je de baard normaal laat groeien. Hierdoor kun je uiteindelijk de baard beter naar wens stijlen.   

Je baardgroei stimuleren door te scheren is helaas een mythe. Er wordt soms geopperd dat als je je maar scheert, je baard sneller gaat groeien en hij dikker wordt. Hier is niets van waar. De enige positieve invloed die scheren, misschien, kan hebben is de masserende werking van het scheermes en dat hij microscopische beschadigingen aanbrengt net als de baardroller. Maar dit is geen bewezen effectieve manier.

#2 Een gezonde levensstijl

Nu dat je gestopt bent met scheren, is het tijd voor de meest belangrijke tip om baardgroei te stimuleren. Zonder een gezonde of in elk geval gezondere levensstijl zal het moeilijk worden om baardgroei te stimuleren. Let daarom op het volgende:

 • Sport en beweeg genoeg
 • Stop met roken
 • Vermijd stress
 • Voldoende en goede slaap
 • Goede en gevarieerde voeding
 • Wees matig met alcohol
 • Drink genoeg water

Met een evenwichtig en gezond leven geef je ook je baard de beste kans om te groeien. Misschien herken je een factor dat mogelijk van invloed kan zijn op je baardgroei. Je kunt hier dan aan gaan werken en kijken of het van positieve invloed is op je baardgroei. Vooral stress is één van oorzaken van haaruitval. Voor een gezonde baard en het stimuleren van baardgroei is het belangrijk dat je stress zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar met een goede nachtrust kom je al een heel eind.

#3 Een goede baardverzorging

Een slecht of matig verzorgde baard zal weinig aansporing hebben om (sneller) te gaan groeien. Met dat je je baard laat groeien is het daarom slim om ook met een gedegen baardverzorging te beginnen. Je kunt dan ook de baardgroei middelen toevoegen aan je routine om optimaal je baardgroei te stimuleren. Hier is een volledige routine voor een gezonde baard en groei:

1. Gezichtsverzorging

Gebruik een gezichtsreiniger en gezichtscrub voor mannen en breng een gezichtscrème voor mannen aan. Merk op dat we altijd “voor mannen” gebruiken, de mannenhuid is anders dan die van vrouwen. Je kunt bij je keuze aan producten ook kijken naar ingrediënten die je huid extra verzorgen. Naar onze mening is de Face Care System Level 2 van Rossberck het ideale totaalpakket voor je gezichtsverzorging. Je verzorgt je gezicht zo met deze producten:

Rossberck Face Care System Level 2
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:56

2. Baardhaar verzorging

Je baardhaar verzorgen is haast net zo belangrijk als je huidverzorging om gezonde baardgroei te stimuleren. Een onverzorgde baard ziet er niet alleen onooglijk uit, het zal ook leiden tot ongezond baardhaar dat langzamer groeit en eerder uitvalt. Je verzorgt je baard meteen na je gezichtsverzorging zo:

 • Was je baard 3x per week met baardshampoo
 • Je kunt meteen na de baardshampoo ook een baard conditioner gebruiken voor een diepere verzorging van de baard.
 • Borstel elke dag baardolie door je baard van de puntjes tot op de huid.

3. Baardgroei middelen toepassen

Na je dagelijkse verzorging pas je de baardgroei middelen toe om je baardgroei te stimuleren, door bijvoorbeeld de baardroller te gebruiken (altijd ontsmetten) en/of baardgroei serum toe te passen op de huid. Door dit als laatste te doen voorkom je dat je serum per ongeluk wegwast of je gezicht scrubt over een door de roller beschadigde huid.

4. De baard borstelen

Tot slot, ‘s avonds voordat je naar bed gaat borstel je je baard goed en stevig. Zo werk je alle onzuiverheden eruit. Ga hierbij ook over de huid zodat je dode huidcellen verwijderd en de haarzakjes masseert. 

#4 Masseer en scrub de baard en je huid

Door je baard en belangrijker nog, de huid onder de baard te masseren bevorder je de doorbloeding naar de huid en de haarzakjes. Op kale plekken of de nog hele korte baard kun je de huid twee keer per week scrubben met een gezichtsscrub voor mannen. Dit maakt de weg vrij voor baardhaar om te groeien. Masseren kun je doen met je vingers, maar voor een makkelijkere en diepere massage kun je ook gebruik maken van een massageborstel voor het gezicht, zoals deze Scalp Massage Brush.

Hairlust Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Bekijk laagste prijs
hairlust.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 maart 2023 - 06:29
Neofollics Shampoo Massage Brush
Bekijk laagste prijs
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:48

#5 Geduld is een schone zaak

Onze laatste tip om je baardgroei te stimuleren is om geduldig te zijn. Wij begrijpen natuurlijk dat dit vervelend is, maar het duurt nu eenmaal een poos om een volle en dikke baard te groeien. Het kan soms wel maanden duren voordat je jouw gewenste baard hebt gekregen. Ook slapende haarzakjes nemen soms hun tijd om wakker te worden. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag.

Baardgroei natuurlijk stimuleren

Op een gezonde leefstijl na, zijn er een paar natuurlijke manieren om baardgroei te stimuleren. Je kunt deze simpele, vaak oude, middelen zelf thuis proberen. Ondanks dat het gaat om oude wijsheid, wil het niet zeggen dat ze niet werken. De ingrediënten in deze natuurlijke middelen worden ook gebruikt in “professionele” baardolie en baardgroei serum.

Citroensap en kaneelpoeder

Citroen bevat veel vitamine C en calcium, en kaneel bevordert de doorbloeding van de huid. 

Neem 1 afgestreken theelepel kaneelpoeder en meng dit in een bodempje verse citroensap (niet citroenconcentraat) in een glas of kopje. Bewaar het in de koelkast voor morgen. Breng het mengsel aan op de huid en laat deze 30 minuten inwerken. Spoel je huid daarna goed af. Gebruik dit middel 2x per week.

Rosemarijn en Kruidnagel 

Rosemarijn kalmeert haarzakjes en moduleert testosteron. Kruidnagel voedt haarzakjes met antioxidanten zodat deze beter heelt en kan activeren.

Voeg 1 afgestreken eetlepel en 1 afgestreken theelepel kruidnagel toe aan 25 ml olijfolie. Laat je olie tinctuur een week staan maar schud hem dagelijks. Breng de olie daarna één keer per dag licht aan op je huid, zoals een normale baardolie. Een paar druppeltjes is genoeg voor alleen de huid, een paar druppeltjes meer als je al een (dunne) baard hebt.

Arganolie massage

Arganolie zit barsten vol met phenolen, stoffen die je lichaam ook gebruikt als precursors voor veel bouwstoffen. Je haarzakjes kunnen deze gebruiken alsof ze zijn aangevoerd via de aderen. Ook bevat Arganolie veel antioxidanten, net als kruidnagel. Je kunt Arganolie in pure vorm kopen maar ook sommige baardoliën bevatten Arganolie. Masseer je huid 2x per week met pure Arganolie, bijvoorbeeld met een scalp massager. Neem hiervoor de tijd door bijvoorbeeld je gezicht tien minuten lang diep te masseren.

Kokosolie massage

Kokosolie bevat veel vitaminen en vetten die goed zijn voor huid en haar. Beter nog, kokosolie penetreert de huid heel diep, tot onder het haarzakje. Niet veel verzorgingsproducten voor mannen bevatten kokosolie vanwege de geur, deze wordt niet als echt mannelijk ervaren. Masseer je huid 2x per week met kokosolie of een scalp massager. Neem ook hier weer de tijd, in elk geval tien minuten diepe, stevige massage.

Alternatieven voor een volle baard, in plaats van je baardgroei te stimuleren

Hier zijn nog een paar alternatieve manieren om een baard te krijgen, of juist alternatieven op een volle baard zelf.

 • Baard transplantatie: de harde waarheid is dat, als er geen haarzakjes zijn, dan zullen die er nooit komen met middeltjes of geduld. Je enige optie als je toch een baard wilt is een baard transplantatie.
 • Baard pen: met een baard pen doe je je bestaande haren dikker laten lijken. Het is een soort mascara maar dan voor baardhaar. Dit werkt prima op een dunne baard of een baard met dunne plekken. Je krijgt dan een egaler uiterlijk qua baardhaar dikte.
 • Een snor trimmen: als je baard echt niet wil, maar je snor wel, dan kun je ook kiezen om een stijlvolle snor te laten staan en deze bij te houden.
 • Een ringbaard trimmen: Heeft je baard lege plekken of helemaal geen baardgroei op bepaalde plekken, dan kun je misschien kiezen voor een “strategisch” getrimde baard. Een ringbaard zou misschien de lege plekken op jouw gezicht gewoon kaal kunnen laten.

Veelvoorkomende problemen met je baard laten groeien

Een baard komt niet met alleen maar voordelen. Hier zijn toch een paar, vaak niet genoemde, moeilijkheden die soms gepaard komen met baardgroei. Gelukkig kun je deze wel allemaal voorkomen of genezen.

 • Jeukende baard: een jeukende huid of een rode huid komt vaak voor bij baardgroei en het hebben van een baard in het algemeen. Meestal komt dit omdat de baard de huid uitdroogt. De oplossing is baardolie. Een rode huid is geïrriteerd en is gebaat bij een kalmerende olie met toevoegingen zoals munt, aloë vera en rozemarijn. 
 • Ingegroeide baardhaar: een ingegroeide baardhaar kan erg irritant zijn. Hij gaat jeuken en daarna pijn doen. Je kunt ingroeiende baardharen het beste vanaf het begin voorkomen door je huid regelmatig te scrubben en het te verzorgen met een gezichtscrème voor mannen. Heb je toch een ingegroeide baardhaar, dan kun je deze het beste meteen losmaken. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om door de rest van het baardhaar bij dit haartje te komen.

We willen hier ook een probleem met minoxidil kort aanstippen. Dit baardgroei serum werd en wordt nog wel eens gebruikt om baardgroei te stimuleren. Echter, minoxidil heeft veel bijwerkingen, waaronder een jeukende huid en rode irritaties. Ook moet je minoxidil blijven gebruiken voor resultaten waardoor je eigenlijk altijd vastzit aan deze bijwerkingen. Heb je deze problemen ook, kies dan voor een ander baardgroei serum om te baardgroei te stimuleren zoals die van HairLust of Neofollics. De problemen met je huid en baard gaan dan meestal vanzelf weg.

Conclusie over de beste methode om baardgroei te stimuleren

Laten we eerst terugkomen op het keiharde feit dat als er geen haarzakjes aanwezig zijn op je gezichtshuid, je nooit baardgroei zult zien. Je kunt je baardgroei stimuleren wat je wilt, maar dit gaat niet op magische wijze haarzakjes doen verschijnen. Je enige optie is dan een baard transplantatie. 

Ervan uitgaande dat bij verreweg de meeste mannen wel haarzakjes hebben voor baardhaar, ligt het probleem van weinig baardgroei en zelfs helemaal geen baardgroei ergens anders. De slapende haarzakjes weigeren wakker te worden om de één of andere reden. Deze redenen zijn altijd hormonaal want zodra het juist hormoonsignaal overkomt, zal je baardhaar gaan groeien. Maar dat dit signaal nooit overkomt heeft meestal een onderliggende oorzaak. Baardgroei stimuleren betekent daarom deze onderliggende oorzaken aan te pakken.

Naast algemene zaken zoals een gezonde levensstijl en een goede baardverzorging en gezichtsverzorging, kun je kiezen je baardgroei te stimuleren met bepaalde (natuurlijke) middelen. Welke van deze baardgroei middelen het beste is om jouw baard laten groeien, ligt aan waarom je je baardgroei wilt stimuleren. Voor alleen wat dunne plekken of kale plekken heb je minder ingrijpende middelen nodig dan wanneer je baard erg dun of kaal is. Al naar gelang hoeveel extra groei je graag wilt zien, kun je de toepassing van deze middelen opschalen totdat je het gewenste effect krijgt. 

Wij wensen je in ieder geval succes met het groeien van je baard!

Veelgestelde vragen over baardgroei stimuleren

Kun je baardgroei stimuleren?

Je kunt baardgroei stimuleren door er een gezonde levenswijze op na te houden, samen met een goede gezichtsverzorging en baardverzorging. Als deze op orde zijn kun je baardgroei stimuleren met baardgroei middelen. Vaak helpen deze je baard net het beginnetje te geven die het nodig is.

Hoe kun je meer baardgroei krijgen?

De belangrijkste stappen om baardgroei te stimuleren zijn een gezonde levensstijl en een goede gezichtsverzorging. Je baardhaar groeit van binnenuit, dus je huid van binnen gezond maken en houden werkt het beste. Daarnaast helpen een goede baardverzorging en baardgroei middelen om je baard te laten groeien.

Waarom heb ik bijna geen baardgroei?

Geen baardgroei of langzame baardgroei komt meestal door slapende haarzakjes. Deze activeren zich niet door een haperende hormoonhuishouding. De redenen hiervoor lopen uiteen van een matige gezichtsverzorging tot stress en een gebrek aan slaap. Ook kunnen genetische factoren meespelen.

Op welke leeftijd krijg je een volle baard?

De meeste jongens krijgen tussen de 14 en 16 jaar hun eerste echte baardgroei en begint donker donshaar dikker te worden. Gemiddeld duurt het 2 tot 4 jaar nadat je schaamhaar zichtbaar is geworden voordat je baardhaar zichtbaar wordt. Het kan ook iets langer duren omdat ieders lichaam andere delen sneller laat ontwikkelen tijdens de pubertijd.

Te koop bij:

neofollics.com
deonlinedrogist.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:49

Te koop bij:

bol.com
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:48

Te koop bij:

neofollics.com
bol.com
deonlinedrogist.nl
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 05:02

Te koop bij:

neofollics.com
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:48
Dit bericht is gepost in Baard. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *