Ingegroeide baardhaar: voorkom en genees ingegroeide haren en Razor Bumps

Erg vervelend, een ingegroeide baardhaar. Veel mannen weten wat het is en hebben er mee te maken. Je scheert je regelmatig en houdt er een gladde look op na. Dit komt met het risico dat de kortgeschoren baardharen de huid in gaan groeien. Het resultaat zijn kleine rode bultjes op de huid die op den duur kunnen gaan ontsteken. Ingegroeide baardhaartje zijn niet alleen lelijk, ze zijn ook nog eens pijnlijk en als je er niks aan doet kunnen ze littekens achterlaten. Reden dus om ze te verwijderen, maar nog slimmer is het om ze te voorkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe je ingegroeid baardhaar voorkomt en geneest.

Hoe ontstaat ingegroeid baardhaar?

De natuur dacht, lekker laten groeien die baard. Scheren is iets wat we onszelf aandoen, maar wie mooi wil zijn moet pijn leiden. Elke keer dat we ons scheren groeien de meeste baardharen weer mooi uit hun haarzakje recht naar boven. Maar een enkele keer gaat het fout. Het haartje zit vast in de haarzak of komt een ander obstakel tegen waardoor het niet in de juiste richting verder kan groeien. Vooral als je je heel erg glad scheert kan dit gebeuren.

Ingroeiend haar

Een baardhaar van minder dan 1 mm lang is net zo hard als staaldraad van dezelfde omvang. Niet vreemd dus dat hij zonder problemen door je huid prikt bij het groeien. Bij een erg glad scheerresultaat is het baardhaartje tot op de hoogte van de huid, of zelfs tot onder de huid geschoren. Wijkt hij bij het teruggroeien iets af van zijn originele groeirichting, dan kan hij de zijkant van de haarzak tegenkomen en daar doorheen groeien.

Razor Bumps

Vooral bij krullend haar of bij het droog scheren kunnen razor bumps ontstaan. Het haartje is wel uit zijn haarzak gegroeid maar is ofwel gebogen of geknikt dicht bij de huid. Het haartje groeit terug richting de huid en doorsteekt hem. Krullend haar heeft uit zichzelf al de neiging om terug richting de huid te groeien. Droog scheren zorgt voor gerafelde, sterk beschadigde haarpunten die kunnen knikken bij het groeien.

Zo kun je ingegroeid baardhaar voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor een ingegroeide baardhaar. Met de volgende hints en tips voorkom je ingegroeid baardhaar zo veel mogelijk. Toch kan het een keer fout gaan, daarom hebben we verderop in het artikel een stappenplan om een ingegroeide baardhaar te verwijderen.

Nat scheren met een scherp mes

Droog scheren, dat wil zeggen met een scheerapparaat, is ongeveer het slechtste wat je je huid aan kunt doen. Ga daarom over op nat scheren en gebruik een scherp scheermes van goede kwaliteit. Wij schatten in dat de meeste gevallen van ingegroeide baardharen kunnen worden voorkomen door te beginnen met nat scheren in combinatie met een nieuw scheermes

Zet geen kracht bij het scheren

Laat het mes het werk doen en druk niet te veel op de huid. Hoe harder je drukt, hoe meer je de huid zelf ook schuurt. Dit kan tot zwellingen en onregelmatigheden leiden die in het pad van de haargroeirichting staan. Als je geen glad genoeg resultaat krijgt zonder hard te moeten drukken, dan gebruik je waarschijnlijk een bot of ronduit slecht scheermes. Het is dan tijd om over te stappen naar een scheermes van betere kwaliteit. Het is meestal niet zo’n hele dure investering, soms zelfs goedkoper en je huid zal je enorm dankbaar zijn.

Gebruik een scheerkwast

Een scheerkwast verdeeld de schuim beter over je gezicht. De dunne haren komen langs en rondom je baardharen zodat ze optimaal bedekt worden met schuim. Dit leidt tot een soepelere scheerbeweging met het mes. Maar de scheerkwast stimuleert ook de baardharen en de poriën waardoor de haartjes rechter op gaan staan. Dit scheert ze beter af en voorkomt knikken. Vooral als je last hebt van razor bumps helpt een goede scheerkwast.

Gebruik een milde, neutrale scheerzeep of scheercrème

Scheerschuim uit de bus bevat meestal veel uitdrogende ingrediënten. Dit verstopt de haarzakjes en verhoogt de kans op ingroeiende baardharen. Gebruik daarom een milde scheerzeep of scheercrème die niet uitdroogt en de huid tegelijkertijd verzorgt.

Scheer niet te glad en niet te vaak

Ingroeiend baardhaar is meestal pas een probleem bij een erg glad geschoren gezicht. Om dat gladde effect te krijgen scheren mannen nog een keer tegen de haargroeirichting in en trekken ze de huid strak bij het scheren. De huid voelt daarna lekker zacht aan maar het risico op een ingegroeide baardhaar is natuurlijk groter. Als je hier vaker last van hebt, scheer dan alleen met de haargroeirichting mee en trek je huid niet te strak bij het scheren. Zo blijven de haarpuntjes net boven de huid uit steken en kunnen ze vrij weer terug groeien. 

Scheer ook niet te vaak. De huid moet tussen scheerbeurten kunnen herstellen. Doe je dit niet dan kunnen zwellingen de haarzakjes verstoppen. Elke dag scheren is wel het absolute maximum, beter is om de dag.

Scrub je huid regelmatig

Gebruik een licht exfoliërende scrub voor je gezicht. Dit houd de huid vrij van dode huidcellen die haarzakjes mogelijk kunnen verstoppen. Net als met scheren moet je je huid niet te vaak scrubben. Twee tot drie keer per week is voldoende, in combinatie met een goede crème

Verzorg je huid tegen uitdroging

Gebruik een vochtinbrengende crème op basis van natuurlijke oliën. Dit voorkomt uitdroging en de vorming van schilfers en ophopingen van dode huidcellen. De huid blijft ook soepeler zodat haartjes er beter om- en overheen kunnen groeien. Gebruik bij voorkeur een crème met hyaluronzuur als toevoeging.

Zo verwijder je een ingegroeide baardhaar

Iedere man heeft wel eens een ingegroeide baardhaar, ook als hij zijn best deed om het te voorkomen. Gelukkig is een ingegroeide baardhaar verwijderen niet moeilijk. Je moet wel oppassen dat je niet van kwaad tot erger gaat. Volg daarom de volgende stappen om een ingegroeide baardhaar te verwijderen:

Stap 1: Maak je gezicht schoon

Maak je gezicht schoon, gebruik hiervoor een face wash en lauw-warm water. Dep hem daarna droog met een schone handdoek.

Stap 2: Ontsmet de ingegroeide baardhaar

Gebruik hiervoor een product op alcohol basis zonder teveel andere toevoegingen. Een reinigingspad met alcohol is hiervoor ideaal. Je kunt ook gewoon ontsmettingsalcohol (ethanol) gebruiken. 

Stap 3: Leg een warm washandje op de ingegroeide baardhaar

Maak een washandje nat met goed warm water. Leg deze op de plek van de ingegroeide baardhaar. Laat hem daar een paar minuten liggen. Haal hem er alleen af wanneer je hem opnieuw wilt opwarmen. De warmte opent de poriën en maakt zowel de huid als het haartje soepeler. 

Stap 4: Wip het haartje omhoog

Als je het haartje kunt zien zitten dan kun je hem proberen omhoog te wippen. Dit doe je door met een wattenstaafje, tandenstoker of pincet tegen de haargroeirichting in te aaien. Vaak schiet het haartje hierdoor al los. Soms moet je het met meer overtuiging doen, bijvoorbeeld door met één pootje van een pincet over het haartje te schrapen.

Stap 5: Trek het haartje los met een pincet

Mocht het haartje nog steeds niet loslaten dan kun je een dunne pincet gebruiken. Dit gaat wat meer irriteren maar om zweren te voorkomen moet je het haartje toch verwijderen. Probeer eerst grip te krijgen door voorzichtig te knijpen. Wil dit niet dan moet je de pootjes van het pincet steviger tegen de huid drukken en met meer kracht dichtknijpen om grip te krijgen op het haartje. 

Stap 6: Knip het haartje af met een schaar of baardschaar

Staat het haartje eenmaal rechtop, knip hem dan af met een schaar of baardschaar. Niet te kort, natuurlijk, want de huid op die plek heeft tijd nodig om te herstellen.

Stap 7: Desinfecteer de huid

Als laatste stap desinfecteer je de huid rondom het haartje nog een keer. Baardhaar en het gezicht bevatten veel leven zoals mijten en bacteriën. Die worden normaal gesproken buiten de deur gehouden door de hoornhuid, maar het haartje heeft daar nu een gaatje in geboord. Dus om verdere infectie te voorkomen, desinfecteren.

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *