Kale plekken in je baard? Geen probleem! Oplossingen voor kale plekken in de baard

Kale plekken in je baard kunnen je behoorlijk raken in je zelfvertrouwen. Je wilt een mooie, volle en mannelijke baard maar het wil maar niet echt lukken. Ja, het groeit wel maar niet overal gelijkmatig of er blijven zelfs kale plekken in de baard achter waar het helemaal niet wil groeien. Dat is erg jammer, vooral omdat je doorgaans nogal wat geduld op moet brengen om een baard te groeien. Maar wees je ervan bewust dat je niet de enige bent met kale plekken in zijn baard. Veel meer mannen hebben er last van dan die het toegeven. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kale plekken aan te pakken en om baardgroei te stimuleren.

Oorzaken voor kale plekken in een baard

Er zijn een aantal oorzaken waarom een baard kale plekken heeft. Dit is belangrijke informatie waarmee je mogelijk wat aanpassingen kunt doen in je levensstijl of een echte behandeling kunt proberen om die kale plekken op te vullen, liefst met je eigen dikke haardos.

Een beroerde gezichtsverzorging

Man, man, de hippietijd is voorbij maar nog steeds gedragen veel mannen zich als varkens waar het gaat om hun uiterlijke verzorging. Hygiëne was voor mannen vroeger heel erg belangrijk en een aanzienlijk deel van de dag werd besteed aan scheren, wassen en de gezichtsverzorging. Ook hedendaags gaat het gelukkig weer beter met de mannelijke hygiëne, maar er is nog veel verbetering mogelijk. Als jij er een beroerde gezichtsverzorging op nahoudt, dan is de eerste stap dit in orde te brengen. Vooral als je er kale plekken in de baard op nahoudt is dit erg belangrijk, want een schone en gezonde huid is het beste in staat om een baard te groeien.

Denk bij een goede gezichtsverzorging aan:

Zie dat ik hier heel specifiek ‘voor mannen’ noem, want de samenstelling van producten specifiek voor mannen is anders als die voor vrouwen. Onze huid is anders; dikker, vetter en met dikkere haren.

Een matige baardverzorging

Tweede stap, de baard zelf verzorgen. Je baard slurpt de natuurlijke oliën uit je huid sneller weg dan een oliesjeik in Koeweit. Ook houdt baardhaar stof en vuil vast. Tijd om deze goed te verzorgen. Ga als volgt te werk:

Een schone, gevoede en gezonde baard groeit het hardst.

Je hormoonhuishouding

De meest voorkomende reden waarom een baard kale plekken heeft, naast een matige verzorging, is de hormoonhuishouding. Het mannelijke groeihormoon testosteron is verantwoordelijk voor de baardgroei. Heb je niet genoeg testosteron, of komt het niet aan bij de haarzakjes, dan kan dit voor kale plekken zorgen. Testosteron niveaus onder mannen gaat al decennialang achteruit en daarmee komen symptomen zoals kale plekken in de baard maar ook een meer vrouwelijke lichaamsbouw[1]. De oorzaken van deze storing in de mannelijke hormoonhuishouding hebben veelal te maken met dieet en levensstijl (meer daarover, hieronder).

Genetische factoren

Het kan genetisch zijn dat bepaalde plekken op je gezicht gewoon geen haarzakjes hebben. Deze zullen eruit zichzelf dan ook nooit komen, want je DNA heeft hiervoor gewoonweg niet de opdracht voor. Als het een genetische oorzaak heeft dat je baard kale plekken heeft, dan heeft geduld of een topische behandeling compleet geen zin. Je kunt haar niet laten groeien als er geen haarzakje zit en de huidcellen niet eens de nodige instructies hebben om een haarzakje te groeien. Je enige optie is dan om nieuwe haartjes te laten plaatsen door een dermatoloog of haarspecialist.

Stress of een angststoornis

Stress en angststoornissen kunnen van grote invloed zijn op je haargroei[2]. Het stresshormoon cortisol stopt bijna alle processen in je lichaam die niet nodig zijn voor je onmiddellijke overleving. Dit is een goed systeem als je je bijvoorbeeld in een brandend gebouw bevindt. Je hebt op dat moment even geen haargroei nodig. Cortisol zorgt ervoor dat al je energie beschikbaar is om uit dat brandende gebouw te rennen. Maar, stress uit het dagelijks leven en ook angststoornissen kunnen je cortisolgehalte verhogen, alsof je je constant in een gevarenzone bevindt. 

Levensstijl en je dieet

Je levensstijl en je dieet zijn van grote invloed op je hormonen en de hoeveelheid bouwstenen die je hebt voor je baard[3]. Ik haalde het hierboven al aan dat de belangrijkste reden dat je haar groeit of niet groeit, hormonaal is. Ook neemt het gemiddelde testosterongehalte onder mannen al lange tijd af. Dit heeft voornamelijk met levenskeuzes en dieet te maken. We hebben het makkelijker tegenwoordig en ongezond maar lekker eten is goedkoop en alom beschikbaar. Een luie levensstijl en/of een ongezond dieet en de vele toevoegingen aan ons voedsel of vervangingen van vlees, zoals soja[4], hebben een negatieve invloed op ons testosterongehalte.

Een medische aandoening zoals Alopecia

Alopecia Androgenetica is de meest voorkomende medische aandoening die zorgt voor haarverlies of het wegblijven van haargroei. Het is in de volksmond beter bekend als “klassieke mannelijke kaalheid” en komt meestal voor bij oudere mannen. Testosteron zorgt niet alleen voor haargroei. Een teveel aan dit hormoon kan de haargroei juist ook stoppen. Naarmate je ouder wordt heeft je haar langer blootgestaan aan je groeihormonen en dit kan de groei doen stoppen. Dit is gedeeltelijk ook weer genetisch bepaald[5].

Alopecia Areata is een tijdelijke auto-immuun reactie die leidt tot haaruitval. Vaak gebeurt dit op een of meerdere, relatief kleine plekken op je lichaam. De oorzaak is vaak stress of een allergische reactie op iets dat je eet. Ook kan vitaminetekort een oorzaak zijn dat je last krijgt van Alopecia Areata.

Neofollics behandeling voor Alopecia Areata
Bekijk laagste prijs
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 04:21

Zo herken je kale plekken in je baard en waar het aan ligt

Een zelfdiagnose is altijd lastig en als je ook last hebt van een huidaandoening, zoals roodheid, jeuk, schilfers of het doet pijn, ga dan altijd naar de huisarts of een dermatoloog voor hulp. Heb je dit allemaal niet en is het alleen een kale huid, zonder irritaties, dan kun je eerst zelf wat dingen proberen. 

 • Wees eerst geduldig. Een baard groeien neemt zijn tijd en vaak begint het niet gelijkmatig. Wacht in elk geval twee weken om te kijken of er een stoppel begint groeien op de kale plekken in je baard.
 • Blijven er kale plekken in je baard zitten, ga dan na of het door één van de bovenstaande redenen kan komen. Kijk eerst naar wat je zelf op zou kunnen lossen;
  • Je levensstijl
  • Je dieet
  • Heb je veel stress
  • Heb je een angststoornis

Heb je ook een kale plek op je hoofd, dan heb je waarschijnlijk te maken met Alopecia Androgenetica. Is je hoofdhaar in orde, dan is de kans dat het genetisch is al aanzienlijk kleiner en kun je gaan kijken naar levensstijl, je voedsel en dingen zoals stress en angst.

Oplossingen voor kale plekken in je baard

Ik heb deze lijst opgedeeld in dingen die je zelf kunt doen en dingen die je beter kunt laten doen. Natuurlijk is het wel zo dat ook de dingen die je beter laat doen door een professional eerst betekent dat je ook zelf naar die professional toe gaat. Alle initiatief om die kale plekken uit je baard te krijgen ligt bij jou!

Zelf doen: een goede verzorging

Ik noemde het hierboven al meteen! Een goede verzorging ligt aan de basis van bijna alles. Heb je kale plekken in je baard, ga dan eerst kijken naar je persoonlijke verzorging en hoe je deze kunt optimaliseren.

Zelf doen: Aanpassingen in levensstijl

Altijd maar blijven zitten en niks doen is voor mannen zo ongeveer het slechtste wat erbij is. Onze lichamen zijn gemaakt voor beweging en dat is precies wat we niet meer doen met onze moderne levensstijl. Met een paar gemakkelijke aanpassingen kun je heel veel rechtzetten. Zo helpt het al als je elke dag 10.000 stappen zet, en regelmatig doet aan fitness, Calisthenics of een andere sport.

Ik zeg nu wel een paar gemakkelijke aanpassingen, maar voor velen is het een hele opgave om te doen. Toch moedig ik je aan om het te proberen! Was het niet voor je baard, dan voor je algehele gezondheid. Wie weet, misschien is het precies dat wat je nog hebt voor een volle baard! 

Nog een grote factor in onze levensstijl is overigens de slaaphygiëne. Zorg dat je voldoende slaap krijgt en dat deze slaap overwegend in het donker gebeurt. Kijk ook naar factoren zoals snurken, apneu en s’ nachts wakker worden om te plassen. Dit zijn allemaal factoren die de kwaliteit en de kwantiteit van je slaap verminderen. Te weinig slaap verhoogt je cortisol gehalte en verlaagt je testosteron aanzienlijk.

Zelf doen: Aanpassingen in je dieet

Een gevarieerde voeding is essentieel voor een goede hormoonhuishouding en het hebben van de nodige bouwstoffen voor een gezonde, volle baard. De kale plekken in je baard kunnen zomaar duiden op een tekort aan vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen. Veel mensen wijzen naar de zogenaamde voedselpiramide, maar deze was toch vooral bedoeld als marketingstunt en niet als echt hulpmiddel. Het beste kun je verse producten eten, inclusief vlees en vis, en dan vooral divers. Elke dag wat anders. 

Zelf doen: Stress vermijden

Probeer stress te vermijden of terug te dringen om je cortisol gehalte naar beneden te brengen. Een stressvol bestaan is nog een hoofdreden waarom mannen kale plekken hebben in hun baard, ondanks dat de rest van hun lichaam wel een normale haargroei heeft. 

Zelf doen: topische behandeling

Heb je gekeken naar je leven en hoe die is ingericht, maar blijft je baard met kale plekken zitten, dan is het tijd om de eerste stap te zetten met een behandeling. De beste behandeling is een topische behandeling met een baardgroei serum, zoals minoxidil. Deze serums reageren op aanwezige maar slapende haarzakjes en activeert deze. Dit is vaak net het zetje dat nodig is om kale plekken in de baard op te vullen. 

Als de onderliggende oorzaak niet genetisch is, dan is de kans groot dat er wel haarzakjes aanwezig zijn maar dat deze dus ‘slapen’. Meestal komt dit doordat testosteron of zelfs de gehele bloedtoevoer niet goed bij het haarzakje kan komen. Ook kan het voorkomen (maar minder vaak) dat er juist te veel testosteron op die plek samenkomt. Met een baardserum reguleer je de aanvoer van de juiste hormonen. Ook bevatten ze vaak andere toevoegingen die de haargroei aanmoedigen, zoals voedingsstoffen en stoffen die de bloedstoevoer verbeteren. 

Zelf doen: baardroller

Een baardroller is een klein rollertje met daarop talloze piepkleine naaldjes. Je rolt deze over de kale plekken in je baard om hiermee de haargroei te stimuleren. De theorie erachter is dat de naaldjes hele kleine beschadigingen aanbrengen die de aangroei van nieuwe cellen activeert en ook je immuunsysteem naar die plek dirigeert om enige ontsteking te lijf te gaan. De verse laag, jonge huid die nu vrij is van ontstekingen is beter in staat om haar te laten groeien. Dat is de theorie, althans. Naar mijn ervaring werken alleen die baardrollers die in combinatie komen met een baardgroei serum.

Zelf doen: orale medicijnen

Orale medicijnen zoals haar vitamines kunnen de bouwstenen die je lichaam nodig heeft voor gezond en sterk haar aanvullen. Dit is GEEN vervanging voor een gevarieerd dieet, maar je haar is zo ongeveer het laatste dat voedingstoffen krijgt aangereikt van het lichaam. Je krijgt ook met een gezonde voeding bijna nooit optimaal alle vitaminen en mineralen specifiek voor gezond haar binnen. Met haarvitaminen krijg je die juist wel. 

Vooral Vitamine B3 is een belangrijk component voor gezond haar en een volle baard zonder kale plekken. Heb je last van Alopecia Areata, neem dan vitamine D en zorg dat je genoeg zonlicht krijgt.

Andere middelen die je inneemt om je haar te laten groeien moet je altijd doen in overleg met je huisarts.

Zelf doen: homeopathische of huismiddelen

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat homeopathische middelen werken kan het geen kwaad om ze te proberen. Vaak bezitten deze middelen wel toevoegingen die een positieve werking hebben op je lichaam en misschien is het net dat wat je nodig hebt voor een volle baard. Probeer een kuur tot zijn einde en bekijk het effect. Als het werkt, dan heb jij geluk. Werkt het niet, probeer dan toch maar de topische behandeling met een echt baardserum.

Laten doen: Angststoornis laten behandelen

Heb je last van een angststoornis (of kom je om van de stress), ga dan naar je huisarts en praat erover. Vaak kan hij of zij je al helpen of je doorverwijzen naar een psycholoog. De tijd dat dit een taboe was is allang voorbij en je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid (als je het mij vraagt is er geen verschil, want je geest en de rest van je lichaam zijn allemaal onderdeel van jou!). 

Geloof al die spookverhalen over bijwerkingen van medicijnen niet. De meeste mensen krijgen alleen psychotherapie (praten met de psycholoog). Daarnaast ondervinden bij verre weg de meeste mensen een grote opluchting als ze toch medicijnen krijgen en deze beginnen te werken. Wat ze ervaren is de afname van het stresshormoon cortisol, een grote aanstichter van kale plekken in menig baard.

Laten doen: dermatoloog

Heb je zelf alles al geprobeerd maar niks schijnt te werken? Dan kan het wel eens tijd worden om naar de dermatoloog te stappen. Dit kan best een grote stap zijn en veel mannen kiezen er uiteindelijk voor om hun baard gewoon weer te scheren. Vooral dat hun verzekering een prijzige cosmetische ingreep aan de baard vaak niet vergoed zorgt bij veel mannen voor terughoudendheid bij deze stap.

Wat kan de dermatoloog voor je betekenen?

 • IPL-behandeling van aandoeningen zoals acne littekens die haargroei mogelijk stopt.
 • Low-level Laser Light therapie dat slapende haarzakjes activeert, bestaande haargroei versneld en haartjes dikker laat groeien.

Je moet bij deze behandelingen meerdere keren terugkomen. Doorgaans zie je pas na ongeveer 30 behandelingen resultaat en de behandelingen zijn inderdaad aan de prijzige kant. 

Laten doen: haar transplantatie

Een laatste redmiddel kan zijn dat je haar laat transplanteren van een ander deel van je lichaam naar je baard, dit noemen we ook wel een baardtransplantatie. Dit gebeurt bij een daarin gespecialiseerd haarsalon en loopt ook weer behoorlijk in de papieren. De procedure is eenmalig, totdat het haar natuurlijk uitvalt. Tijdens de behandeling worden haartjes van je achterhoofd weggehaald en ingezet in de kale plekken van je baard. Dit zijn dus echte haartjes en die van jezelf (je krijgt dus geen immuunreactie). 

Dit zijn levende haartjes en niet van echt te onderscheiden, want ze zijn namelijk echt! Ook haarzakjes hebben een levenscyclus en sterven uiteindelijk. Je zult deze transplantatie daarom ook om de paar jaar weer moeten doen wil je je volle baard behouden.

Conclusies en samenvatting over kale plekken in je baard en de oplossingen

Kale plekken in je baard kunnen medische en niet-medische oorzaken hebben. Vaak is het een kwestie van een matige verzorging en een verkeerde levensstijl en dieet die de haargroei doet haperen met kale plekken in je baard tot gevolg. Door je levensstijl en je voedsel aan te passen kun je al veel verhelpen. Door er een goede gezichtsverzorging en baardverzorging op na te houden creëer je de beste omstandigheden voor haargroei. Maar zelfs dan merk ik dat het vaak net niet lekker wil lukken. 

Een kuur met een baardgroei serum in combinatie met de aanpassingen in je leven, zoals genoeg bewegen, gezond eten en goed omgaan met stress, geeft vaak de beste resultaten. Bij verre weg de meeste adviezen die ik gaf hebben dus te maken met jezelf ─ je uiterlijke verzorging en je innerlijke verzorging. Dit hoeft geen fortuin te kosten, maar wel een beetje van je tijd.Zit er een medische reden achter de kale plekken, dan is je baard een professional nodig. Bij niet-genetische redenen kan een laserbehandeling of de behandeling van andere, onderliggende oorzaken zoals een angststoornis of een aankomende burn-out, je verder helpen. Zitten je genen gewoonweg niet mee, dan heeft dit allemaal geen zin, niet voor je baardgroei tenminste. Geen haarzakjes betekent geen haargroei. Dan is alleen een haartransplantatie nog een optie om de kale plekken in je baard op te vullen. Of juist je smoel mooi glad maken met traditioneel nat scheren!

Veelgestelde vragen over kale plekken in de baard

Wat te doen tegen kale plekken in baard?
Heb je kale plekken in je baard, dan komt dit meestal door een te laag testosterongehalte in je lichaam. Probeer je levensstijl aan te passen door voldoende te bewegen en gezond te eten. Ook kun je topische middelen gebruiken om slapende haarzakjes aan te zetten om te groeien zoals een baardgroei serum.
Kunnen kale plekken weer haar laten groeien?

Als je kale plekken hebt, dan kan het zijn dat er wel haarzakjes zitten maar dat die zogenaamd ‘slapen’. Deze kun je activeren met een topische behandeling met bijvoorbeeld minoxidil. Ook is genoeg bewegen en gezond en gevarieerd eten belangrijk voor een volle haargroei.

Kun je baardgroei stimuleren?

Je kunt baardgroei verder stimuleren met een topische behandeling met een baardserum, zoals minoxidil, en door haarvitaminen te slikken die ervoor zorgen dat je alle bouwstenen hebt om je haar te laten groeien.

Bronnen

[1] Patel P, Fantus R, Lokeshwar S, et al. Trends in Serum Testosteron Levels Among Adolescent and Young Adults Men in the USA. Presented at: 2020 AUA Virtual Experience; May 15, 2020. Abstract MP78-01.

[2] Europe PMC. (n.d.). Europe PMC. https://europepmc.org/article/med/27538002

[3] Volek, J. S., Kraemer, W. J., Bush, J. A., Incledon, T., & Boetes, M. (1997). Testosterone and cortisol in relationship to dietary nutrients and resistance exercise. Journal of Applied Physiology, 82(1), 49–54. https://doi.org/10.1152/jappl.1997.82.1.49

[4] Goodin, S., Shen, F., Shih, W. J., Davé, N., Kane, M. P., Medina, P. J., Lambert, G. H., Aisner, J., Gallo, M. A., & DiPaola, R. S. (2007). Clinical and biological activity of soy protein powder supplementation in healthy male volunteers. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 16(4), 829–833. https://doi.org/10.1158/1055-9965.epi-06-0882

[5] Hillmer, A. M., Brockschmidt, F. F., Hanneken, S., Eigelshoven, S., Steffens, M., Flaquer, A., Herms, S., Becker, T., Kortüm, A., Nyholt, D. R., Zhao, Z., Montgomery, G. W., Martin, N. G., Mühleisen, T. W., Alblas, M., Moebus, S., Jöckel, K., Bröcker-Preuß, M., Erbel, R., . . . Nöthen, M. M. (2008). Susceptibility variants for male-pattern baldness on chromosome 20p11. Nature Genetics, 40(11), 1279–1281. https://doi.org/10.1038/ng.228

Te koop bij:

neofollics.com
deonlinedrogist.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 04:54

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *