Een ringbaard trimmen en onderhouden: stap voor stap

Oude man met ringbaard leunt tegen een rood hek

Een ringbaard is een tijdloze en eigenwijze manier om je gezichtshaar flair te geven. Deze baard heeft door de eeuwen heen zowel grote mannen als normale mannen als jij en ik gesierd. Hij is een uiting van verfijning en tegelijkertijd mannelijkheid. Je neemt je verzorging serieus en onderhoudt je gezicht regelmatig. Je bent schoon en straalt discipline uit. Tegelijkertijd laat je je mannelijkheid zien met je baard. Een tussenweg tussen de warrige, volle snor en baard en een gladgeschoren gezicht. Dat is de essentie van een ringbaard. In dit artikel leggen we je uit wat deze baardstijl allemaal kan betekenen en hoe jij de perfecte ringbaard trimt en onderhoud, aan de hand van een gemakkelijk stappenplan.

Een krachtige trimmer voor je ringbaard nodig? Wellicht is Wellshave wat voor jou!

Wat is een ringbaard?

Een ringbaard is doorgaans een redelijk kort getrimde baardpartij rond de kin en lippen, inclusief de snor terwijl de rest van het gezicht gladgeschoren wordt. De lengte van deze baardstijl kan reiken van een korte goatee met een potlood snor, tot en met de krachtige VanDyke baard. Soms wordt er een korte lijn baardhaar op de onderkaak overgehouden die de baard verbindt met een kort getrimde bakkebaard.  Er is dus niet één manier om een ringbaard te laten staan. Ze hebben wel allemaal gemeen dat de kin en de baard rondom de mond worden geaccentueerd. 

Is een ringbaard iets voor jou?

Een ringbaard kun je het beste zelf een keer proberen. Vooral als je nog geen baard hebt, is hij relatief snel te groeien in vergelijking met andere soorten baarden. De focus ligt op de onderkant van je gezicht. Je gezicht ziet er met deze baardstijl langer uit en je krijgt een sterkere kin. Als je uitgaat van een symmetrisch mannen gelaat, dan staat deze baardstijl het beste bij mannen met een ovaal tot hoekig gezicht. Het is dan het beste dat je je baard ook zo trimt; vierkanter bij een hoekig gezicht en afgerond bij een ovaal gezicht.

Als een verfijndere baard, vergt deze baardstijl het nodige onderhoud. Om hem mooi in vorm te houden moet je je elke dag of in elk geval om de twee dagen trimmen en scheren.

Het beste gereedschap voor een ringbaard

Je hebt voor het onderhoud aan een ringbaard een trimmer nodig. Niet elke tondeuse of baardtrimmer is hiervoor geschikt. De trimmer moet precies kunnen trimmen en op de juiste hoogte. Een trimmer die alleen grof werk levert kan al snel te veel weghalen waardoor je er een asymmetrisch resultaat op nahoudt. Dat is meteen zichtbaar met deze baard en je kunt dan in principe alles wegscheren en opnieuw beginnen. Met de beste trimmer voor een ringbaard heb je deze zorgen niet. Wij ondervinden nooit problemen met de Wellshave 5-in-1 Baardtrimmer Mannen Pro. 

De Wellshave Baardtrimmer PRO trimt tot op 1 millimeter kort zonder opzetkammen en kan dus ook rondom de baard worden gebruikt voor de accentuering; bijvoorbeeld een dunne bakkebaard of om een potlood snor te onderhouden. De opzetkammen gaan van 1,5 tot 12 millimeter voor een mooi en strak resultaat rondom je mond en op je kin. De trimkop even afspoelen onder de kraan en je bent weer klaar voor de dag. Vooral bij gebruik elke dag vindt hij soms in de haast van de ochtend een andere plek dan op zijn oplader. Daarom waarderen we ook de kwaliteit van de Wellshave PRO en de lange accuduur van 90 minuten. 

Houd je je ringbaard graag simpel netjes, dan is de Wellshave PRO een snelle manier om je baard te vormen en daarna te onderhouden.

Het ultieme stappenplan om je ringbaard te trimmen

Je ringbaard trimmen doe je het gemakkelijkst op een net iets langere baard dan je wilt hebben. Een baard trimmen is net zoiets als beeldhouwen. Je haalt materiaal weg om er een vorm uit te halen. Stap 0 is daarom altijd om je baard eerst langer te laten groeien dan je hem uiteindelijk wilt hebben. Daarna kun je aan de slag. 

Stap 1: tot op ongeveer 10 millimeter trimmen

Gebruik je trimmer, bijvoorbeeld de Wellshave 5-in-1 PRO, om je hele baard tot 10 millimeter kort te trimmen. Je kunt ook voor iets langer of korter gaan, maar 10 millimeter is meestal een mooi uitgangspunt. Als je je baard eerst iets langer hebt laten groeien, of als je al een andere baardstijl had, kun je dit het beste in kleine stappen van bijvoorbeeld 0,5 millimeter doen. Zo zie je per stap of je de gewenste lengte hebt bereikt. Bij een korte ringbaard moet je de huid door de baard kunnen zien. Bij een langere stijl juist weer niet. 

Stap 2: vormgeven van je baard met de blote trimkop

Verwijder de opzetkam en gebruik nu de blote trimkop op de laagste stand. Dit is de belangrijkste stap en het is nog belangrijker dat je langzaam en precies werkt. Het is beter dat je te weinig weghaalt dan te veel. Begin bij de hals en werk je een weg omhoog richting de kin totdat je tevreden bent met de hoogte van je baard. Trim vervolgens over je kaak en rondom de kin de vorm van de baard. Haal ook hierbij steeds kleine delen weg, waarbij je van buiten naar binnen werkt. Tot slot verleng je de lijn van je baard naar de bovenlip. 

De baard hoeft nog niet perfect te zijn, maar de vorm moet al wel zichtbaar worden. De precieze vorm komt in de volgende stap, ook het afronden van de hoeken. Je baard heeft nu een aantal getrimde lijnen die de ruwe vorm van je ringbaard weergeven, terwijl de rest nog behaard is.

Stap 3: precieze vormgeving met de precisietrimmer en de baardkam

Plaats de precisietrimmer op de trimkop of ga verder met de blote trimkop voor deze stap. Je trimt nu eerst al het overbodige haar op de hals, kaak en wangen weg zodat alleen de ruwe ringbaard overblijft. Deze moet je nu eerst goed kammen met een baardkam of baardborstel. Hierdoor gaan alle haren staan zoals ze horen en kun je hem beter afwerken.

Ga met kleine, neerwaartse bewegingen te werk en verwijder haar symmetrisch aan beide kanten waar nodig. Dit doe door je te focussen op één kant en daar een klein beetje weg te halen. Onmiddellijk daarna vergelijk je links met rechts (door bijvoorbeeld je baardkam verticaal tegen je neus te plaatsen) en met name op de plek aan de tegenovergestelde kant waar je haar hebt weggehaald.

Als je tevreden bent met de vorm, rond je de hoeken licht af. Pas hierbij op dat je niet te veel weghaalt. De aangroei van een dag of twee zal je baard ook iets doen vervagen aan de randen om tot een natuurlijk aanblik te komen.

Stap 4: De rest scheren

De ringbaard komt het best tot zijn recht met een mooi contrast tussen de geschoren en niet-geschoren delen. De rest van je gezicht scheer je dus normaal. Een relatief korte baard vervaagt als snel, dus je routine ziet er niet veel anders uit dan wanneer je je altijd helemaal scheert.

De nazorg en het onderhoud

Na het trimmen van je baard en het scheren van de rest is een goede nazorg belangrijk. Je laat een ringbaard staan juist omdat je wilt laten zien dat je je persoonlijke verzorging serieus neemt. Na het trimmen en scheren is het belangrijk dat je je gezicht verzorgd met een gezichtscrème voor mannen. Dagelijks je gezicht wassen met een gezichtsreiniger past ook binnen de blik die je wilt uitstralen. Tot slot kan de baard zelf ook twee keer per week worden gewassen met een baardshampoo en daarna worden voorzien van een druppeltje baardolie.

Ringbaard scheren

Als je een ringbaard hebt, dan zul je hem regelmatig moeten trimmen om hem strak en in model te houden. Scheren doe je dan ook elke dag of om de dag zodat het contrast even strak blijft. De Wellshave 5-in-1 PRO is een hele hulp bij het onderhoud en hij trimt tot 1 millimeter kort, mocht je de dikkere aangroei eerst willen kortwieken.

Maar, nat scheren geeft je het beste en gladste resultaat. Van alle mesjes zijn Safety Razors met hun DE-messen de beste scheermesjes voor een glad en bovenal precies resultaat. Je scheert met deze messen ook veel preciezer tot op en rond je baard dan met een elektrisch scheerapparaat of met een cartridge scheermes.

Conclusie: is een ringbaard iets voor jouw gezicht?

De ringbaard is niet nieuw. Hij wordt al eeuwen door mannen gedragen als een teken van discipline en reinheid en tegelijkertijd van hun mannelijkheid. Desondanks is hij allesbehalve oubollig. Sterker nog, deze baard is eigentijds populair. Of hij bij je past kun je het beste zelf bepalen door hem een keer te proberen, want het is relatief eenvoudig om deze baard te groeien. Doorgaans past hij het beste op ovale en hoekige gezichten, want hij laat je gezicht langer lijken en hij accentueert de kin. 

De eerste aanleg van een ringbaard vergt wat nauwkeurig werk. Je gebruikt hiervoor het beste een combinatie van kwalitatief hoogwaardige precisie-instrumenten zoals de Wellshave 5-in-1 PRO trimmer en een Safety Razor voor het scheren daarna. Deze baard verwatert snel op het gezicht met de aangroei van nieuw baardhaar. Je zult hem dagelijks of één keer in de twee dagen even moet bijwerken en je moeten scheren.

Veelgestelde vragen over ringbaarden

Wat is een ringbaard?

Dit is een baard met haar op de kin en rondom de mond, maar waarbij de rest van het gelaat meestal glad is geschoren. De focus ligt dan op de mond en de kin, waardoor het gezicht langer lijkt en de kin sterker.

Hoe krijg je een ringbaard?

Je kunt een ringbaard gemakkelijk en snel groeien. Begin met je baard eerst tot 10 millimeter of meer te laten groeien. Daarna kun je met een trimmer je baard vormgeven en het overtollige weg trimmen. Nadat je je baard hebt bijgewerkt tot de gewenste vorm, scheer je de rest van gezicht glad voor een strak contrast.

Hoe scheer je een ringbaard?

Je kunt een baard het beste trimmen en niet scheren. Wel kun je de rest van je gezicht scheren zodat het contrast tussen de gladde delen en de baard scherp blijft. Scheren doe je het beste met een Safety Razor met Double Edge mesjes.

Is een ringbaard iets voor mij?

Je kun deze baard het beste zelf uitproberen. Het duurt niet lang om een ringbaard te groeien. Doorgaans staan ze het beste op hoekige of ovale gezichten. De baard zelf wordt dan ook hoekig of afgerond getrimd voor een symmetrisch resultaat.

Wat is de beste trimmer voor een ringbaard?

Het beste kun je een hoogwaardige precisietrimmer gebruiken voor je baard, zoals de Wellshave 5-in-1 PRO. Deze helpt je om je baard vorm te geven en om hem daarna te onderhouden.

Is een ringbaard sexy?

De ringbaard is altijd al een uitdrukking geweest van mannelijkheid en discipline in de uiterlijke verzorging, en daarom dus per definitie ook sexy. Deze baard is daarom ook een favoriete baardstijl van onder andere Leonardo Dicaprio.

Wat vinden vrouwen van een ringbaard?

Elke vrouw is natuurlijk anders, maar vrouwen die baarden aantrekkelijk vinden, vinden deze baardstijl meestal een teken van kracht en zelfvertrouwen. Ook geeft een goed verzorgde baard een gevoel dat je je zowel bewust bent van je eigen discipline maar ook niet bang bent om je eigen weg in te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *