Stoppelbaard trimmen en bijhouden

Gepubliceerd op: 16 juni 2021
|
Door: Baardtips.nl
|
Baard - Baard lengtes

Een stoppelbaard is een stijlvol alternatief op een volle baard of de gladgeschoren kin. Door je sterke gezichtsvormen te accentueren of de mindere juist te verhullen krijg je een heel ander uiterlijk. Je geschatte leeftijd gaat omhoog en je ziet er assertiever uit, met meer zelfvertrouwen. De stoppelbaard is een klassieke, nonchalante en eigenwijze baard die door elke man te dragen valt. Hij is gemakkelijk te groeien en beschermt je gezicht tegen zonlicht. Je hebt ook geen zorgen meer voor scheerirritaties. Maar het verschil tussen een krachtige stoppelbaard en een schraal baardje ligt hem in een goede verzorging. Een stoppelbaard trimmen doe je met de juiste trimmer en de juiste technieken. Gelukkig voor jou hebben we beide en kun je zo je stoppelbaard bijhouden.

De ideale stoppelbaard lengte

De stoppelbaard lengte die bij jou past ligt helemaal aan jou. Het ligt aan de dikte van je haar en hoeveel je bepaalde gezichtsvormen wilt accentueren of verhullen. Vergelijk dit met oogschaduw voor vrouwen; een lichtere kleur die nauwelijks opvalt voor een natuurlijke look of een dikke, donkere laag om de ogen er echt uit te laten springen. Zo werkt het ook met een stoppelbaard. Hoe dikker de baard, hoe intensiever de focus ligt op de onbedekte delen zoals de neus, voorhoofd en jukbenen. Hoeveel mm jouw stoppelbaard moet worden ligt dus aan jou. Het mooie is, je kunt hem gewoon laten groeien tot je er tevreden mee bent en dan beginnen met regelmatig trimmen.

Korte stoppelbaard (1 – 2mm)

Een korte stoppel is een praktische baard waarbij het lijkt alsof je je de dag ervoor nog hebt geschoren. Dit is een gangbare baardstijl die meestal ook “op kantoor” wordt geaccepteerd, want je scheert je kennelijk regelmatig. Dit is handig voor mannen die het dicht bij een glad geschoren gezicht willen houden maar last hebben van een gevoelige huid of die gewoon geen tijd of zin hebben om regelmatig te scheren. Je krijgt er ook meteen een ouder uiterlijk door en straalt meer zelfvertrouwen uit.

Normale stoppelbaard (2 – 4mm)

Bij een normale stoppelbaard is het duidelijk dat dit jouw stijl is en dat je je niet scheert. Deze nonchalante, “ik weet wat ik wil”-uitstraling is geschikt voor iedere man die op eigen benen staat. Je accentueert je jukbenen en je gezicht wordt vierkanter. Dit zijn mannelijke gezichtstrekken die aantrekkelijk overkomen. Je kin is nog steeds zichtbaar, maar een zwakkere kin krijgt meer volume. 

Lange stoppelbaard (4 – 6mm)

Met een lange stoppelbaard ligt het accent op de onbedekte delen van je gezicht en op de vorm van de baard. Met meer haar is het contrast met je huid groter en kun je je baard meer vormgeven. Door het haar op je kin langer te laten groeien kun je hem vormgeven. Hierdoor geef je de indruk dat je een sterke kin bezit. Strakke lijnen en een vierkante vorm geven je gezicht een uit graniet gehouwen uiterlijk.

Stoppelbaard trimmen: zo geef je je baard vorm

Een stoppelbaard trimmen begint door helemaal niks te doen. Je baard heeft eerst de tijd nodig om goed te kunnen groeien. Niet alle haren groeien even snel. Dus als je de lengte meet naar de langste haren en dan trimt zal je baard te weinig volume hebben. Je kunt je stoppelbaard trimmen nadat ook de langzamer groeiende haren de gewenste lengte hebben. Dan ziet je baard er, na het trimmen, mooi en vol uit. Reken op een groei van ongeveer 0,5 mm per dag (dus als je een baard wilt van 3 mm duurt het ongeveer een week), maar dit is voor elke man verschillend. Wacht daarna nog twee dagen om de langzamere haren ook de kans te geven. Dan kun je je stoppelbaard trimmen en vormgeven.

Zo trim je een stoppelbaard

Als je baard net iets langer is dan gewenst is het tijd om hem te trimmen. Volg de volgende 3 stappen om tot een mooie baard te komen.

  • Bevestig de trimkam op je trimmer en stel deze in op de gewenste lengte. Scheer je hele baard hiermee behalve die delen die je voller wilt laten. Dit zijn bijvoorbeeld de snor of de kin. Je kunt overwegen om je snor met een baardschaar bij te werken in plaats van met de trimmer.
  • Verwijder de trimkam of gebruik de precisietrimmer en trim een lijn onderaan de baard die over het midden van je adamsappel loopt. Doe hetzelfde onder je oren en op je wangen. Je kunt nu kiezen tussen een strakke contour of een vervagend effect. Voor een strakke contour scheer je de huid boven de trimlijnen strak tot op de baard. Voor een vervagend effect gebruik je een elektrische scheerapparaat en ga je met een losse pols over trimlijn totdat deze vervaagd.
  • Bekijk de linker en rechterhelft van je baard in de spiegel. Met de precisietrimmer werk je asymmetrische plekken bij en verwijder je de overgebleven ongewenste haren.

Stoppelbaard vormgeving

Een normale en lange stoppelbaard kun je vormgeven. Hoe en wat je wilt ligt helemaal aan jou. We hebben hier wat tips voor je om tot een mooi resultaat te komen.

  • Wanneer vervagen: je kunt de trimlijnen het beste vervagen bij een korte stoppelbaard en wanneer je je natuurlijke gezichtsvormen niet wilt bedekken. Als je van nature een sterke kaaklijn hebt dan wil je deze niet onnodig verdekken met baardhaar.
  • Wanneer accentueren: met een normale of lange stoppelbaard kun je dingen gaan accentueren. Al sterke gezichtsvormen zoals jukbenen kun je gaan volgen met een scherpe trimlijn, bijvoorbeeld.
  • Sterke kaaklijnen: laat je baard dikker groeien op je kaaklijn en trim hem vervolgens nagenoeg vlak af langs je wang. Trim hem vervolgens diagonaal naar beneden op je hals. De overgang van hals naar kaak maak je rechthoekig. Zo krijg je een sterke, hoekige kaaklijn.
  • Vierkante kin: om een vierkante, sterke kin te krijgen, trim je je wangen en je hals maar laat je de baard op de kin 1 tot 3 mm langer groeien. Deze trim je vervolgens in een vierkante vorm met ronde hoeken. Nu heb je een krachtig gevormde kin.
  • Geen snor, wel een baard: in sommige culturen wordt de snor afgeschoren maar blijft de baard staan. Het is hierbij vaak toegestaan dat de snor een stoppel blijft. In dat geval kun je met een elektrisch scheerapparaat met ronde kop de overgang tussen snor en baard netjes vervagen.

Baardtrimmer stoppelbaard: de beste trimmer voor de korte baard

Een stoppelbaard trimmer is precies en makkelijk in gebruik. Je bent niet de grootste en duurste trimmer nodig om een korte baard bij te houden. De beste baardtrimmer stoppelbaard is naar onze mening de zeer populaire Philips BT5515/15. Hij bezit alle kwaliteiten die je nodig bent voor een korte baard en komt ook met een precisietrimmer voor een betere vormgeving van je baard. 

De trimkam kan tussen de 0,4 en 20mm worden ingesteld. Met die reikwijdte kan de Philips BT5515/15 alle korte tot lange stoppelbaarden bijhouden. Zonder trimkam kun je de baard nagenoeg gladscheren, bijvoorbeeld onder je hals of op je wangen. De baardharen worden met één scheerbeweging op de gewenste maat geschoren, dus ben je snel klaar.

De Philips BT5515/15 is draadloos en laadt snel op op zijn laadstation. Je kunt hem afspoelen onder de kraan maar niet meenemen onder de douche. In deze prijscategorie is er geen betere stoppelbaard trimmer voor de man die een kwalitatief hoog en duurzaam product zoekt om de baard regelmatig mee te trimmen.

Ga naar laagste prijs
bol.com (€57,99)
Laatst bijgewerkt op: 8 augustus 2022 - 03:33

Stoppelbaard bijhouden en verzorgen

Nu dat je je stoppelbaard hebt getrimt en hij mooi in vorm is moet je hem gaan bijhouden. Gelukkig is dat niet moeilijk. Een stoppelbaard trimmen doe je om de 3 dagen. Meestal is alleen het weer op maat brengen voldoende, maar bekijk je baard altijd goed in de spiegel en werk hem weer bij waar nodig. Na het trimmen leg je je vlakke hand op je neus, tussen je ogen. Vergelijk de linkerhelft van je gezicht met de rechterhelft en trim waar nodig je baard bij voor een symmetrisch uiterlijk. De haartjes en de huid zelf moeten natuurlijk ook verzorgd worden. Dit doe je het beste met baardolie en baardshampoo.

Baardolie

Haren nemen veel olie op uit de huid. Voor de rest van je lichaam is dit meestal geen probleem, deze is rijk genoeg aan olie om de huid zelf soepel te houden. Voor je gezicht is dit anders. Je gezicht staat de hele dag bloot aan de buitenlucht en droogt daardoor van nature sneller uit. Je baard kan daardoor voor uitdroging zorgen omdat het de overgebleven oliën uit je huid opneemt. Dit heeft schilfers en jeuk tot gevolg. Het remedie is een goede baardolie.

Niet alleen ruikt je baard meteen lekker, hij wordt ook nog eens gevoed met oliën. De huid blijft daardoor soepel en jeukt niet meer. De baard wordt daarnaast ook lekker zacht. Voor de meeste baarden is 1 á 2 druppels olie per dag al genoeg.

Baardshampoo

Normale shampoo heeft een (licht) ontvettende werking. De haar op je hoofdhuid is dit nodig om al het vet en vuil van de dag los te maken en weg te spoelen. Voor je baard is het juist belangrijk dat het gevoed wordt met oliën. Een baardshampoo reinigt je baard en de huid eronder maar hij droogt de baard niet verder uit zoals een normale shampoo dat zou doen. Hij schuimt ook nog een veel beter in baardhaar dan een normale shampoo.

Bij een normale hygiënische routine waarbij je je gezicht elke dag wast kun je volstaan door één keer in de drie dagen je stoppelbaard te wassen met een goede baardshampoo. Dit kan bijvoorbeeld meteen na het trimmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.