Stoppelbaard trimmen: gemakkelijk maar vooral stijlvol modern

Een stoppelbaard trimmen gaat snel en maakt het leven een stuk makkelijker. Je trimt je stoppelbaard snel weer op de ideale lengte en je kunt verder met je dag na het gebruik van je stoppelbaard trimmer. Een stoppelbaard is een stijlvol alternatief op een volle baard of de gladgeschoren kin. Door je sterke gezichtsvormen te accentueren of de mindere juist te verhullen krijg je een heel ander uiterlijk. Je geschatte leeftijd gaat omhoog en je ziet er assertiever uit, met meer zelfvertrouwen. Door je stoppelbaard te trimmen krijg je die klassieke, nonchalante en eigenwijze baard die door elke man te dragen is. Hij is gemakkelijk te groeien en beschermt je gezicht tegen zonlicht. Een stoppelbaard trimmen doe je met de juiste trimmer en de juiste technieken. Gelukkig voor jou hebben we beiden in huis.

Nog geen trimmer? Dit is de beste voor je stoppelbaard!

Je stoppelbaard trimmen tot de ideale lengte

De stoppelbaard lengte die bij jou past ligt helemaal aan jou. Het ligt aan de dikte van je haar en hoeveel je bepaalde gezichtsvormen wilt accentueren of verhullen. Vergelijk dit met oogschaduw voor vrouwen; een lichtere kleur die nauwelijks opvalt voor een natuurlijke look of een dikke, donkere laag om de ogen er echt uit te laten springen. Zo werkt het ook met een stoppelbaard. Hoe dikker de baard, hoe intensiever de focus ligt op de onbedekte delen zoals de neus, voorhoofd en jukbenen. Hoeveel millimeter jouw stoppelbaard moet worden ligt dus aan jou. Het mooie is, je kunt hem gewoon laten groeien tot je er tevreden mee bent en dan beginnen met regelmatig je stoppelbaard te trimmen.

Een korte stoppelbaard trimmen (1 – 2mm)

Een korte stoppel is een praktische baard waarbij het lijkt alsof je je de dag ervoor nog hebt geschoren. Dit is een gangbare baardstijl die meestal ook “op kantoor” wordt geaccepteerd, want je scheert je kennelijk regelmatig. Dit is handig voor mannen die het dicht bij een gladgeschoren gezicht willen houden maar last hebben van een gevoelige huid of die gewoon geen tijd of zin hebben om regelmatig te scheren. Je krijgt er ook meteen een ouder uiterlijk door en straalt meer zelfvertrouwen uit.

Een normale stoppelbaard trimmen (2 – 4mm)

Bij een normale stoppelbaard is het duidelijk dat dit jouw stijl is en dat je je niet scheert. Deze nonchalante, “ik weet wat ik wil”-uitstraling is geschikt voor iedere man die op eigen benen staat. Je accentueert je jukbenen en je gezicht wordt vierkanter. Dit zijn mannelijke gezichtstrekken die aantrekkelijk overkomen. Je kin is nog steeds zichtbaar, maar een zwakkere kin krijgt meer volume. 

Een lange stoppelbaard trimmen (4 – 6mm)

Met een lange stoppelbaard ligt het accent op de onbedekte delen van je gezicht en op de vorm van de baard. Met meer haar is het contrast met je huid groter en kun je je baard meer vormgeven. Door het haar op je kin langer te laten groeien kun je hem vormgeven. Hierdoor geef je de indruk dat je een sterke kin bezit. Strakke lijnen en een vierkante vorm geven je gezicht een uit graniet gehouwen uiterlijk.

Stoppelbaard trimmen: zo geef je je baard vorm

Een stoppelbaard trimmen begint met helemaal niks doen. Je baard heeft eerst de tijd nodig om goed te kunnen groeien. Niet alle haren groeien even snel. Dus als je de lengte meet naar de langste haren en dan trimt, zal je baard te weinig volume hebben. Je kunt je stoppelbaard trimmen nadat ook de langzamer groeiende haren de gewenste lengte hebben. Dan ziet je baard er, na het trimmen, mooi en vol uit. Reken op een groei van ongeveer 0,5 mm per dag (dus als je een baard wilt van 3 mm duurt het ongeveer een week), maar dit is voor elke man verschillend. Wacht daarna nog twee dagen om de langzamere haren ook de kans te geven. Dan kun je je stoppelbaard trimmen en vormgeven.

Je stoppelbaard trimmen doe je zo

Als hij net iets langer is dan gewenst, is het tijd om je stoppelbaard te trimmen. Volg de volgende 3 stappen om tot een mooie baard te komen.

  1. Bevestig de trimkam op je trimmer en stel deze in op de gewenste lengte. Scheer je hele baard hiermee behalve die delen die je voller wilt laten. Dit zijn bijvoorbeeld de snor of de kin. Je kunt overwegen om je snor met een baardschaar bij te werken in plaats van met de trimmer.
  2. Verwijder de trimkam of gebruik de precisietrimmer en trim een lijn onderaan de baard die over het midden van je adamsappel loopt. Doe hetzelfde onder je oren en op je wangen. Je kunt nu kiezen tussen een strakke contour of een vervagend effect. Voor een strakke contour scheer je de huid boven de trimlijnen strak tot op de baard. Voor een vervagend effect gebruik je een elektrisch scheerapparaat of stoppelbaard trimmer en ga je met een losse pols over de trimlijn totdat deze vervaagd. 
  3. Bekijk de linker en rechterhelft van je baard in de spiegel. Met de precisietrimmer werk je asymmetrische plekken bij en verwijder je de overgebleven ongewenste haren.

Vormgeving tijdens het stoppelbaard trimmen

Een normale en lange stoppelbaard kun je vormgeven. Hoe en wat je wilt ligt helemaal aan jou. We hebben hier wat tips voor je om tot een mooi resultaat te komen.

  • Wanneer vervagen: je kunt de trimlijnen het beste vervagen bij een korte stoppelbaard en wanneer je je natuurlijke gezichtsvormen niet wilt bedekken. Als je van nature een sterke kaaklijn hebt dan wil je deze niet onnodig verdekken met baardhaar. 
  • Wanneer accentueren: met een normale of lange stoppelbaard kun je dingen gaan accentueren. Al sterke gezichtsvormen zoals jukbenen kun je gaan volgen met een scherpe trimlijn, bijvoorbeeld.
  • Sterke kaaklijnen: laat je baard dikker groeien op je kaaklijn en trim hem vervolgens nagenoeg vlak af langs je wang. Trim hem vervolgens diagonaal naar beneden op je hals. De overgang van hals naar kaak maak je rechthoekig. Zo krijg je een sterke, hoekige kaaklijn. 
  • Vierkante kin: om een vierkante, sterke kin te krijgen, trim je je wangen en je hals maar laat je de baard op de kin 1 tot 3 mm langer groeien. Deze trim je vervolgens in een vierkante vorm met ronde hoeken. Nu heb je een krachtig gevormde kin.
  • Geen snor, wel een baard: in sommige culturen wordt de snor afgeschoren maar blijft de baard staan. Het is hierbij vaak toegestaan dat de snor een stoppel blijft. In dat geval kun je met een elektrisch scheerapparaat met ronde kop de overgang tussen snor en baard netjes vervagen. 

De beste stoppelbaard trimmer

De beste stoppelbaard trimmer voor je stoppelbaard is naar onze mening de Wellshave 5-in-1 Baardtrimmer. De Wellshave is een veelzijdige baardtrimmer, bodygroomer en tondeuse ineen. Met de Wellshave kun je een mooie, strakke stoppelbaard trimmen terwijl je ook de rest van je lichaamshaar op orde houdt. Als stoppelbaard trimmer begint hij standaard met een lengte van 1 millimeter. Met de opzetkammen kun je dit uitbreiden van 1,5 tot 4,5 millimeter. Voldoende dus voor alle soorten stoppelbaard. 

De krachtige motor maakt licht werk van zelfs het meest stugge baardhaard. Maar, hij is tegelijkertijd ook erg comfortabel in gebruik en hij laat je gezichtshuid met rust. Dat is erg belangrijk voor een stoppelbaard trimmer, want deze wordt bij uitstek regelmatig gebruikt (soms dagelijks).

Ook als je, naast je stoppelbaard, ander hoofdhaar of gezichtshaar wilt verwijderen of stylen laat de Wellshave zijn veelzijdigheid zien. Het precies aanleggen van lijnen of het aanbrengen van fading op bijvoorbeeld de bakkebaarden, of richting de wangen kan worden gedaan met de Wellshave.

Na je stoppelbaard te hebben getrimd, spoel je de scheerkop af onder de kraan voor een constant hygiënisch resultaat. Hij is natuurlijk draadloos en gaat tot 90 minuten mee op een volle accu.

Stoppelbaard bijhouden en verzorgen

Nu dat je je stoppelbaard hebt getrimd, met je stoppelbaard trimmer natuurlijk, en hij mooi in vorm is moet je hem gaan bijhouden. Gelukkig is dat niet moeilijk. Een stoppelbaard trimmen doe je om de 2 tot 3 dagen. Meestal is alleen het weer op maat brengen voldoende, maar bekijk je baard altijd goed in de spiegel en werk hem weer bij waar nodig. Na het trimmen leg je je vlakke hand op je neus, tussen je ogen. Vergelijk de linkerhelft van je gezicht met de rechterhelft en trim waar nodig je baard bij voor een symmetrisch uiterlijk. De haartjes en de huid zelf moeten natuurlijk ook verzorgd worden. Dit doe je het beste met baardolie, baardshampoo en gezichtsreinigers.

Baardolie

Haren nemen veel olie op uit de huid. Voor de rest van je lichaam is dit meestal geen probleem, deze is rijk genoeg aan olie om de huid zelf soepel te houden. Voor je gezicht is dit anders. Je gezicht staat de hele dag bloot aan de buitenlucht en droogt daardoor van nature sneller uit. Je baard kan daardoor voor uitdroging zorgen omdat het de overgebleven oliën uit je huid opneemt. Dit heeft schilfers en jeuk tot gevolg. Het remedie is een goede baardolie.

Niet alleen ruikt je baard meteen lekker, hij wordt ook nog eens gevoed met oliën. De huid blijft daardoor soepel en jeukt niet meer. De baard wordt daarnaast ook lekker zacht. Voor de meeste baarden is 1 á 2 druppels olie per dag al genoeg.

Baardshampoo

Normale shampoo heeft een (licht) ontvettende werking. De haar op je hoofdhuid is dit nodig om al het vet en vuil van de dag los te maken en weg te spoelen. Voor je baard is het juist belangrijk dat het gevoed wordt met oliën. Een baardshampoo reinigt je baard en de huid eronder maar hij droogt de baard niet verder uit zoals een normale shampoo dat zou doen. Hij schuimt ook nog een veel beter in baardhaar dan een normale shampoo.

Bij een normale, hygiënische routine waarbij je je gezicht elke dag wast kun je volstaan door één keer in de drie dagen je stoppelbaard te wassen met een goede baardshampoo. Dit kan bijvoorbeeld meteen na het trimmen van je stoppelbaard.

Gezichtsscrub

De belangrijkste reden voor ingegroeide baardharen is een onvolledige gezichtshygiëne. Met name de aanwezigheid van overtollige dode huidcellen kan haartjes blokkeren, waardoor ze verbuigen en in de huid beginnen te groeien. Met een periodieke gezichtsscrub voorkom je veel van deze ongemakken. De scrub verwijdert overtollige huidcellen en laat je huid fris en ademend achter. Je kunt een gezichtsscrub voor mannen ook gewoon door de korte baard of stoppel werken. Je gebruikt hem één tot twee keer per week, hooguit.

Gezichtsreiniger

Een mooie, schone baard staat als getekend onder een onfris ogend gezicht en dat bedoelen we niet als compliment. Een af resultaat betekent dat je ook zorg moet dragen voor de rest van je gezicht. Naast de periodieke gezichtsscrub (die je niet elke dag mag doen) kun je je gezicht dagelijks wassen met een gezichtsreiniger voor mannen. Dit geeft je een schoon en fris resultaat, complementair aan je glanzende, schone stoppelbaard.

Gezichtscrème

Na het trimmen van je stoppelbaard en het schoonmaken van je gezicht breng je een goede gezichtscrème aan. Een gezichtscrème verzorgt en verkwikt je huid en voorkomt opdroging. Je voorkomt dan actief de vorming van overtollige dode huidcellen en overtollig talg.

Veel gestelde vragen over een stoppelbaard trimmen

Wat is een stoppelbaard?

Een stoppelbaard is een baard van ongeveer 6 millimeter of minder. De stoppelbaard kenmerkt zich door het min of meer rechtop staan van de korte baardhaartjes. De baardhaartjes zijn nog niet lang genoeg om te gaan krullen of om door de zwaartekracht te worden beïnvloed.

Hoe moet ik mijn stoppelbaard verzorgen?

Een stoppelbaard trim je elke 2 tot 3 dagen om je uiterlijk hetzelfde te houden. Daarnaast is schoonhouden met baardshampoo en voeden met baardolie belangrijk. Voor de huid en het gezicht maak je gebruik van een gezichtsreiniger en periodiek een gezichtsscrub. Dit houdt zowel je gezicht als de stoppelbaard schoon, fris en verzorgd.

Hoe trim ik mijn stoppelbaard?

Je stoppelbaard trimmen is relatief gemakkelijk. Met een stoppelbaard trimmer kort je je baard in op de gewenste lengte. De meeste mannen trimmen hun stoppelbaard elke 2 tot 3 dagen weer op lengte.

Wat is de beste baardtrimmer voor een stoppelbaard?

De beste stoppelbaard trimmer is de Wellshave PRO 5-in-1 voor mannen. Deze multifunctionele baardtrimmer, tondeuse en bodygroomer trimt je stoppelbaard moeiteloos weer op lengte. Hij laat daarbij je gezichtshuid met rust. Andere voordelen van de Wellshave PRO zijn de opzetstukken zodat je ander gezichtshaar ook te lijf kunt gaan of neus- en oorhaar kunt verwijderen. Hij kan ook worden gebruikt voor het aanleggen van strakke lijnen of juist voor fading.

Hoeveel mm is een stoppelbaard?

Een stoppelbaard is doorgaans 6 millimeter of korter. De baardhaartjes van een stoppelbaard zijn te kort om uit zichzelf te krullen of om door de zwaartekracht te worden beïnvloed, ze staan nog rechtop.

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *