Jeukende hoofdhuid? Oorzaken en oplossingen voor droge hoofdhuid en jeuk 

Jeukende hoofdhuid, je hebt er waarschijnlijk wel eens last van gehad of je hebt er op dit moment mee te maken. Het is een vervelend gevoel en hoe meer je krabt, hoe erger het lijkt te worden. Ook je schouders zijn permanent ondergesneeuwd met schilfers en dat is geen gezicht. Gelukkig is er wat aan te doen en ik laat je zien hoe. Eerst ga ik in op wat de oorzaken zijn van een jeukende hoofdhuid, want de behandeling kan dan verschillen. Ook geef ik je bewezen effectieve behandelingen voor een jeukende hoofdhuid, schilfers, bultjes en roodheid.

Oorzaken van jeuk aan je hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een erfelijke kwestie zijn dat je hoofdhuid jeukt, maar zijn ook genoeg andere redenen. Ik zet de mogelijke oorzaken voor een jeukende hoofdhuid op een rij:

Een droge jeukende hoofdhuid 

De vaakst voorkomende reden voor een jeukende hoofdhuid is omdat deze droog is. Een droge hoofdhuid gaat schilferen met jeuk als gevolg. Ook voelt hij vaak trekkerig aan dat je merkt als je bijvoorbeeld lacht of fronst. Een jeukende droge hoofdhuid kan komen doordat de verwarming aanstaat (vooral in de winter) of omdat je te vaak shampoo gebruikt. Vooral van de normale shampoos kan je hoofdhuid gaan irriteren met schilfers en droogheid als gevolg. 

Jeukende bultjes op je hoofdhuid 

Je kunt naast of in plaats van gewone jeuk ook jeukende bultjes hebben op je hoofdhuid. Deze komen meestal niet van een droge huid maar door infecties, acné of zijn een allergische reactie. Het is belangrijk dat je deze bultjes niet openkrabt want dat kan leiden tot meer of ergere infecties.  

Het is vaak ook zo dat een droge huid vatbaarder is voor infecties en irritatie en dat er mede daarom ook bultjes ontstaan. Je hebt dan een “gecompliceerde” huidaandoening.  

Jeukende hoofdhuid door eczeem 

Nog een veel voorkomende oorzaak van een jeukende hoofdhuid is eczeem. Seborroïsch eczeem is de meest voorkomende variant en heeft als typische symptomen schilferige huid, jeuk, roodheid en open wondjes. Vaak blijft het bij lokale infecties, bijvoorbeeld in de nek, rondom de haarrand op het voorhoofd of rond de oren. 

Hoofdluis 

Hoofdluis komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar er is niks aan een kinderhoofdhuid dat een luis prefereert boven de volwassen hoofdhuid. Je blijft gewoon een lekker bloedmaaltje ongeacht je leeftijd. Het komt bij kinderen vaker voor omdat ze grote delen van de dag doorbrengen op scholen en dan specifiek omdat ze hun jassen naast elkaar ophangen waardoor de hoofdluis sneller verspreid. Vooral als je kind(eren) hoofdluis mee naar binnen hebben genomen is de kans groot dat ook jij geïnfecteerd raakt. 

De jeuk die hoofdluis met zich meebrengt kan ondragelijk zijn. Krabben brengt even verlichting, maar niet voor lang als de hoofdluis niet wordt aangepakt. Gelukkig is de oplossing niet zo heel drastisch en ook zo gepiept. Een of twee keer wassen met een antiluis shampoo en je bent zelf luisvrij. 

Na het wassen moet je ook al je kleding en textiel, inclusief jassen en beddengoed wassen op 60 graden om de neten (de eitjes) ook te doden. Het is wijs om je huisgenoten ook meteen te controleren.  

Jeukende hoofdhuid door een infectie 

Hoofdroos is meest voorkomende hoofdhuid infectie. Het wordt veroorzaakt door de overmatige groei van een gist Malassezia genaamd en die van nature op de hoofdhuid voorkomt. Een andere vorm die je vaak ziet is ringworm. Anders dan de naam doet vermoeden is ringworm géén worminfectie maar een schimmelinfectie. Beide presenteren zich vaak als rode, jeukende plekken die kunnen leiden tot haaruitval en verdikking van de huid. 

Er zijn ook ernstigere bacteriële of zelfs virale infecties die een jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. Een bekende vorm daarvan is Impetigo. Dit is een bacteriële infectie die zich op de hoofdhuid kan ontwikkelen met jeukende, pus gevulde blaren tot gevolg. 

Heb je last van een jeukende hoofdhuid met roodheid, haaruitval, open wonden of blaren, dan moet je altijd je huisarts raadplegen. Hij of zij kan dan de precieze diagnose vaststellen en je helpen met een effectieve behandeling. Meestal zijn deze behandelingen snel en heel effectief en het is onzin om met die jeukende hoofdhuid rond te blijven lopen. 

Levensstijl en voedingskeuzes 

Veel narigheid kan worden voorkomen met de juist keuzes in levensstijl en voedingspatroon. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Stress, schommelde hormonen, verkeerde voeding, te weinig water drinken en roken dragen allemaal bij aan de gezondheid, of juist ongezondheid, van je hoofdhuid. Ook kan blootstelling aan hitte, kou, wind en zon bijdragen aan de oorzaken van de jeuk. Je keuze aan shampoo en/of haarverf zijn nog een veelvoorkomend euvel waar het gaat om jeuk aan de hoofdhuid. 

Dit zijn allemaal keuzes die je kunt maken of waar je in elk geval verbeteringen in aan kunt proberen te brengen.  

Jeukende hoofdhuid en haaruitval 

Jeuk op de hoofdhuid kan dus verschillende oorzaken hebben, variërend van droge huid en hoofdroos tot infecties zoals ringworm. Als de jeuk gepaard gaat met haaruitval, kan dit wijzen op onderliggende problemen zoals Alopecia Areata, een auto-immuunziekte die haarverlies veroorzaakt, of seborroïsch eczeem. Raadpleeg altijd je huisarts als je last hebt van haaruitval in combinatie met deze symptomen om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te bepalen. 

Oplossingen voor jeuk op je hoofdhuid 

Hier zijn een paar goede oplossingen om een jeukende hoofdhuid te kalmeren en te herstellen. Ga vooral niet te veel krabben aan je hoofdhuid maar probeer het volgende: 

  • Maak goede, gebalanceerde voedingskeuzes en drink volgende water. Zorg vooral voor Vitamine A, C en omega 3 vetzuren. Kies voor voeding rijk aan antioxidanten met veel fruit en groente.
  • Vermijd stress of pak het aan. Stress is een grote factor in het ontwikkelen van een droge huid. Ontspannende activiteiten kunnen bijdragen aan een grote stressvermindering in je lichaam. 
  • Was je haar niet te vaak en niet te weinig met shampoo. Twee tot drie keer per week wassen met een shampoo is voldoende voor schoon haar en een schone hoofdhuid.  
  • Kies voor een milde shampoo zonder agressieve chemicaliën die de irritatie alleen maar kunnen verergeren. Het liefst gebruik je een speciale shampoo voor de jeukende hoofdhuid, met actieve en natuurlijke ingrediënten die je hoofdhuid zacht exfolieert, kalmeert en de problemen achter de jeuk effectief bestrijdt.
Scalp Therapy Exfoliating Shampoo
Bekijk laagste prijs
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 16 september 2024 - 03:07
  • Masseer je hoofdhuid bij elke wasbeurt voor een goede doorbloeding. 
  • Gebruik een zacht exfoliërend en kalmerend peeling serum als voorbehandeling bij ernstige hoofdhuidproblemen.
Neofollics Scalp therapy Peeling Serum
Bekijk laagste prijs
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 16 september 2024 - 03:07
  • Breng een voedend en reinigend, niet-vette leave-in masker aan na het wassen voor maximaal resultaat en vermindering van jeuk, irritatie, bultjes en schilfers op je hoofdhuid. Volg altijd de instructies nauwlettend. 
Scalp Therapy Nourishing Mask
Bekijk laagste prijs
neofollics.com
Laatst bijgewerkt op: 16 september 2024 - 03:06

Samenvatting over een jeukende hoofdhuid, de oorzaken en de oplossingen 

De oorzaken achter een jeukende hoofdhuid zijn heel divers, maar met de juiste zorg en hoofdhuidbehandeling kom je er vaak wel vanaf. Meestal gaat het om een droge huid of één die geïrriteerd is geraakt van de verkeerde shampoo. Door milde producten te gebruiken, vrij van agressieve chemicaliën, kom je er meestal snel weer vanaf. Kijk ook naar je levensstijl en dan vooral of je wel genoeg water drinkt en doet aan stressvermindering. 

Als de jeuk aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een dermatoloog kan je helpen om de juiste behandeling te vinden, vooral als er sprake is van een onderliggende aandoening zoals seborroïsch eczeem of een schimmelinfectie.

Veelgestelde vragen over jeukende hoofdhuid

Hoe kom je van een jeukende hoofdhuid af? 

Je kunt van hoofdhuid jeuk afkomen met een milde shampoo die je haar meteen voedt en hydrateert. Ook kun je een peeling gebruiken en een leave-in haarmasker aanbrengen na het wassen. Dit verhelpt de meeste vormen van hoofdhuid jeuk. Als de jeuk aanhoudt, raadpleeg dan je huisarts. 

Waarom jeukt mijn hoofdhuid zo erg? 

Een jeukende hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben. De meeste voorkomende zijn een droge huid, irritatie door je shampoo of een allergische reactie. Minder vaak voorkomend maar wat ook kan zijn schimmel of bacteriële infecties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *