Droog scheren: elektrische scheerapparaten en tips voor bij het scheren

Voor veel mannen is droog scheren met een scheerapparaat de eerste scheerervaring in hun leven. Het is simpel en snel om te doen en een modern scheerapparaat is gemakkelijk in onderhoud. Elke morgen even over de stoppel heen en je bent klaar voor de rest van de dag. Droog scheren is hierdoor erg populair onder mannen die geen perfect glad resultaat hoeven te hebben. Reden voor ons om uit te zoeken hoe het staat met elektrisch scheren vandaag de dag. Wat is droog scheren, hoe scheer je je het beste droog en welk scheerapparaat gebruik je daarbij?

Verschil tussen nat en droog scheren

Het grote en meteen duidelijke verschil met nat scheren is dat droog scheren zonder water of schuim gebeurt. Je hebt alleen een scheerapparaat waarmee je de baardharen wegscheert. Een elektrisch scheerapparaat is voorzien van een grille of rooster die de gezichtshuid van de scheermessen scheidt. De haartjes kunnen wel door de openingen komen en worden dan afgeschoren. De minimale haarlengte die achterblijft is dus de dikte van dit roostertje. Bij nat scheren wordt een mes of mesjes direct op de huid geplaatst. Water, meestal in de vorm van scheerschuim, moet bij nat scheren voor voldoende glijdende beweging zorgen om beschadiging van de huid te voorkomen.

Het beste scheerapparaat voor droog scheren

Droog scheren is snel en gemakkelijk maar heeft ook een aantal nadelen. Gebruik daarom bij het scheren een hoogwaardig scheerapparaat om huidirritaties te voorkomen. We hebben de 5 beste scheerapparaten voor het droog scheren uitgezocht. Omdat dit een beperkte lijst is hebben we uit alle prijscategorieën het beste scheerapparaat gekozen. Ze staan dus in willekeurige volgorde.

Philips Series 5000 S5587/30

Een simpel, veelzijdig scheerapparaat dat ook de 4-dagen baard probleemloos wegscheert. Dat typeert de Philips S5587/30. Zijn moderne uitstraling met LED display wordt ook doorgetrokken in de technologie achter dit scheerapparaat. De Philips 5000 is voorzien van SkinIQ technologie. De scheerkop is flexibel en past zich aan de vorm van je gezicht en nek aan. De scheermessen zelf passen hun snelheid aan naar de dikte van de haargroei. Met een maximum van 90.000 rotaties per minuut voorkomt dit teveel overbodige scheerbewegingen die irritaties kunnen veroorzaken. Het resultaat is een aardig glad gezicht, bijna vergelijkbaar met nat scheren.

De precisietrimmer is van mindere kwaliteit. Hij is functioneel genoeg om je bakkebaarden recht af te scheren maar je koopt dit scheerapparaat voor zijn ronde scheerkoppen.

De Philips S5587/30 is volledig waterdicht en je kunt hem ook gaan gebruiken voor elektrisch nat scheren.

Een volgeladen accu gaat ongeveer de hele week mee als je je 5 minuten per dag scheert. Hij is ook in vijf minuten weer geladen voor meerdere scheerbeurten. Als je hem op zijn oplader bewaart is hij altijd klaar voor gebruik. Je moet de Philips S5587/30 wel zelf schoonmaken. Maar voor de erg betaalbare prijs is dit eigenlijk geen minpunt meer. 

Philips Series 7000 S7786/59

De Philips S7786/59 neemt de degelijkheid en comfort van de Philips 5000 en combineert dit met het gemak en veelzijdigheid van duurdere scheerapparaten. De SkinIQ technology betekent ook bij de 7000 serie dat de scheerkop zich aanpast aan de vorm van jouw gezicht en hals. De scheermessen passen hun snelheid op de dikte van je baard aan en je scheert met hetzelfde gemak als met een 5000 serie Philips. Maar de S7786/59 heeft een aantal voordelen die de meerprijs het waard maken.

De S7786/59 komt met een reinigingsstation die je scheerapparaat oplaadt en schoonmaakt tegelijk. Je bewaart hem altijd op zijn reinigingsstation maar mocht je dat toch een keer vergeten dan gaat ook deze accu ongeveer een week lang scheren mee. 

Het meegeleverde opzetstuk helpt bij het trimmen van een langere baard. Gebruik deze eerst als je baard meer is dan een stoppel. Daarna scheer je je nog een keer zonder opzetstuk voor een glad resultaat.

De S7786/59 komt geleverd met een App die je scheergedrag en resultaat bijhoudt. Leuk voor de eerste week maar daarna vergaten we dit al snel. Het scheerapparaat scheert gewoon elke keer goed dus daar hadden we toch geen omkijken meer naar.

Philips Series 3000 S3333/54

De eenvoudige Philips S3333/54 voorziet in de meest fundamentele behoefte bij het droog scheren. De Philips kwaliteit is voelbaar in de hand en de scheerkoppen doen hun werk prima. De S3333/54 is geschikt voor de één- tot tweedaagse stoppelbaard. Bij een langere baard zul je eerst gebruik moeten maken van een tondeuse. Voor de zeer betaalbare prijs van dit scheerapparaat krijg je ook de mogelijkheid tot nat scheren en je kunt hem zelfs mee onder de douche nemen.

Schoonmaken moet je zelf doen maar is erg gemakkelijk. Je licht de bovenkant omhoog en je kunt hem onder de kraan schoonspoelen. Je krijgt met de Philips S3333/54 geen SkinIQ technologie maar de scheerkoppen zijn wel individueel beweegbaar voor een wat betere huidcontact. 

De precisietrimmer is wat aan de zwakke kant maar volstaat om een lichte bakkebaard kant af te snijden. Met de S3333/54 voorziet Philips in de behoeften van een man die dagelijks eenvoudig wil scheren, nat of droog en daarvoor niet teveel wil betalen.

Philips Series 9000 S9711/31 + Philips NT3650/16 neustrimmer

Philips Shaver 9000 series S9711/31
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 26 mei 2024 – 05:46

Het vlaggenschip design van de Philips scheerapparaten mag niet weggelaten worden op onze lijst. Het luxe design van de Philips S9711/31 gaat nog verder dan de 7000 serie. De SkinIQ technologie wordt verder voortgezet en de scheerkop volgt de contouren van je gezicht nagenoeg perfect. Samen met de beweeglijke individuele scheerkoppen worden baardharen altijd rechtop geduwd en afgesneden. Zelfs de dikkere beharing wordt glad weggeschoren met enkele scheerbewegingen en de scheerkoppen passen hun snelheid automatisch aan je beharing aan. Veel dichterbij traditioneel natscheren kom je niet met een scheerapparaat.

Het mooie, ergonomische design ligt comfortabel in de hand en als je hem vastpakt, dan staat de scheerkop al op de juiste manier georiënteerd met je gezicht. Het display vertelt je de batterijstand, of je droog of nat aan het scheren bent en wanneer hij moet worden schoongemaakt. Natuurlijk komt de 9000 serie ook met de scheer app die je scheer activiteit bijhoudt. 

Schoonmaken en opladen doe je tegelijk op zijn reinigingsstation. Binnen vijf minuten is hij ver genoeg opgeladen voor een scheerbeurt. Een volledig geladen accu gaat ongeveer een uur mee, wat goed is voor een week lang elke dag scheren. 

De te lange baard kun je eerst korten met het bijgeleverde opzetstuk. De S9711/31 komt geleverd met een Philips NT3650 neustrimmer. Deze verwijdert probleemloos afzichtelijke haargroei uit neus of oor. Met het L opzetstuk werk je ook je wenkbrauwen mooi bij.

Braun Series 9 9395CC + Braun Clean & Renew value pack

Braun Series 9 9395CC
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 26 mei 2024 – 05:46

Braun domineert meestal het luxe bovensegment waar het gaat om elektrische verzorgingsproducten. De Braun 9395CC is daarbij geen uitzondering. Qua uiterlijk doet hij denken aan de eerste elektrische scheerapparaten uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Volledig verchroomd en waterdicht kun je deze echter wel mee onder de douche nemen.

De Braun Syncro Sonic technologie duwt de haartjes eerst omhoog zodat ze optimaal afgesneden worden. De enorme scheerkop vermindert de neiging tot trekken en scheert met autoriteit. Tegelijkertijd is het niet moeilijk om onder de neusgaten te komen dankzij het rechthoekige design. De 9395CC scheert daardoor zelfs door een 4 dagen baard snel en gemakkelijk. Van huidirritatie is geen sprake en zelfs een gevoelige huid kan prima geschoren worden met de Braun 9395CC.

De Braun 9395CC komt met een reinigingsstation die hem ook oplaadt. Je krijgt bij aankoop genoeg reinigingsvloeistof voor bijna 2 jaar lang scheren en reinigen. Het display op de Braun geeft de stand van de accu weer en wanneer hij moet worden opgeladen. Dit scheerapparaat is met enige afstand de beste op onze lijst, zowel esthetisch als qua kwaliteit. Daar betaal je dan ook voor.

Scheertips bij het droog scheren

Om je scheerervaring met een scheerapparaat zo comfortabel mogelijk te maken hebben we de volgende scheer tips voor je. 

 • Was de huid en baard eerst met warm water en een milde gezichtsreiniger. Dit maakt de baard zachter en je gaat schoner te werk. Scrubs en agressieve gezichtsreinigers kun je het beste vermijden.
 • Zorg dat het scheerapparaat schoon en opgeladen is. Schoon om ontstekingen te voorkomen en opgeladen zodat hij zijn maximale toerental kan gebruiken.
 • Trim je baard eerst tot een stoppel van niet langer dan 4 millimeter. Gebruik hiervoor een tondeuse of het opzetstuk op je scheerapparaat.
 • Druk de scheerkop met een losse hand maar stevig op de huid. Je moet je huid net beginnen in te drukken, dan oefen je genoeg druk uit.
 • Scheer met kleine ronde bewegingen terwijl je je hele gezicht langsgaat. Trek je huid niet te strak. Een babyzacht resultaat kan erg gaan irriteren de dag erna.

Kan ik beter nat of droog scheren?

Een veel voorkomende discussie bij mannen als het over scheren gaat is of je nu beter droog of nat kunt scheren. Voor veel mannen is het antwoord duidelijk als het gaat om hun eigen scheerervaring. Maar iedere man is anders dus alleen jij kunt die vraag voor jou beantwoorden. We kunnen wel een paar veel voorkomende voordelen van beide benoemen die jij misschien ook herkent.

Voordelen van droog scheren

 • Droog scheren gaat sneller dan nat scheren. Als je je elke dag of om de dag scheert dan is scheren met een scheerapparaat een kwestie van twee minuten.
 • Een scheerapparaat is makkelijk te gebruiken. Als je zelf een scheermes moet bedienen moet je er ook mee weten om te gaan.

Voordelen van nat scheren

 • Nat scheren is goedkoper in aanschaf. Het scheermes kost minder dan een degelijk scheerapparaat. Natuurlijk kun je het hier ook zo gek maken als je zelf wilt maar in alle prijscategorieën zijn scheerapparaten altijd duurder.
 • Nat scheren is beter voor de huid en de baardharen. Een scheerapparaat heeft roterende messen die werken als een shredder. Een scheermes snijd de haren diagonaal, recht af. Een goede scheerzeep vermindert de huidweerstand en houdt onzuiverheden in suspensie waardoor je ze zo weer afspoelt.

Voor mannen die snel van hun stoppel af willen is een scheerapparaat een grote uitkomst. Maar voor mannen met een gevoelige huid is dit vaak geen optie. Ze moeten wel nat scheren. Voor beide is elektrisch nat scheren de ideale oplossing. Elektrisch nat scheren is bijna net zo snel als droog scheren maar vele malen beter voor de huid. 

Nazorg bij het droog scheren

De nazorg, vooral als je droog scheert, begint eigenlijk al voor het scheren zelf. Koop een goed scheerapparaat! De meeste goedkope en sommige dure scheerapparaten ruïneren je huid. Daar kan geen zalf of crème wat aan doen totdat je stopt met het gebruik van een slecht scheerapparaat. Bekijk onze lijst beste scheerapparaten hierboven voor betaalbare, hoogwaardige scheerapparaten.

Vervolgens kan je nazorg na het scheren uit het volgende bestaan:

 • Spoel je huid af met lauwwarm water en dep deze droog met een schone handdoek.
 • Breng een vochtinbrengende aftershave balsem of crème op basis van natuurlijke oliën aan. Dit voorkomt uitdroging en helpt irritaties zoals roodheid te verminderen. Ook zullen de haarzakjes minder snel verstopt raken met dode huidcellen.
 • Scrub je huid 2 tot 3 keer per week licht om dode huidcellen te verwijderen. Dit helpt ingegroeide baardharen te voorkomen.

Te koop bij:

expert.nl
coolblue.nl
blokker.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 26 mei 2024 – 05:47

Te koop bij:

expert.nl
coolblue.nl
bol.com
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 26 mei 2024 – 05:47

Te koop bij:

blokker.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 26 mei 2024 – 05:47

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *