Traditioneel scheren met een klassiek scheermes is bijna een vergeten kunst. De man van vandaag doet zichzelf tekort door gebruik te maken van wegwerp artikelen en ‘one-size-fits-all’ oplossingen zoals cartridge scheermesjes. In slechts een paar generaties tijd is klassiek scheren bijna compleet vervangen met goedkope artikelen die, omdat ze constant vervangen moeten worden, uiteindelijk meer geld kosten. Consumeren is belangrijker geworden dan traditie, degelijkheid en duurzaamheid. Gelukkig is de interesse in het scheren met een ouderwets scheermes bezig met een grote comeback. De kunst van het klassiek scheren is dan ook nooit helemaal verdwenen. In dit artikel leren wij jou hoe je je met een klassiek scheermes scheert.

De voordelen van het klassieke scheermes

De grote truc die is uitgehaald met mannen is dat zij nu geloven dat klassiek scheren duurder is dan het moderne scheren. Een slimme marketingstrategie van de grote producenten, want met de eerste nieuwe scheermessen leek het hier wel op. Het krabbertje (safety razor) is de eerste evolutie richting wat wij nu herkennen als een modern scheermes. De mesjes die je in een krabbertje doet kosten ongeveer €0,30 per stuk. 

Vergelijk dit met de bedragen die je nu voor de cartridges van een modern scheermes moet neertellen en je ziet dat dit argument niet meer opgaat. Integendeel, modern scheren is peperduur. Met een klassiek scheermes ben je nog goedkoper uit. Je koopt het mes één keer en met goed onderhoud gaat hij de rest van je leven mee en nog langer. 

Het scheerresultaat is, met enige oefening, ook veel beter en uniformer met een klassiek scheermes. De cartridge mesjes staan op een vaste hoek en zijn er 3 tot 5 achter elkaar nodig om je gezicht grondig te scheren. Het resultaat is een verhoogde kans op irritatie en ingegroeide baardharen. Je kunt je klassieke scheermes of safety razor daarentegen vrij bewegen en precies op die hoek scheren dat nodig is voor dat deel van je gezicht.

De voorbereiding bij het klassiek scheren

Klassiek scheren is een mannelijk ritueel dat zich al duizenden jaren dagelijks herhaalt. Je gaat aan de slag met een, in essentie, miniatuur wapen dicht bij je ogen en hals. Dat is behoorlijk badass maar vereist ook een goede voorbereiding voordat je kunt beginnen. In de haast van onze tijd zijn we een goede voorbereiding allang vergeten. Toch hebben deze stappen en specifieke instrumenten een duidelijk doel: Ze maken het scheren prettiger en helpen irritaties voorkomen.

Warme, vochtige handdoek

Bij de traditionele barbier wordt je voor een scheerbeurt verwelkomt met een warme, vochtige handdoek. Deze leg je stevig gedrapeerd om je baard. De baardharen worden hierdoor week en de poriën openen zich. Dit draagt bij aan een makkelijkere scheerbeurt. Veel mannen denken dat alleen even nat maken genoeg is, maar dat is niet waar. Het gaat hier niet om de huid maar om het haar. Die heeft tijd nodig om het water op te nemen. De vochtige handdoek houdt het water op zijn plaats waardoor je baard efficiënt ingeweekt kan worden.

Scheerkwast en scheerzeep

Een onmisbaar onderdeel bij het ritueel van het scheren met een klassiek scheermes is de scheerkwast en de scheerzeep. Je gebruikt de scheerkwast om de zeep goed op te schuimen en vervolgens te verdelen over je baard. Een scheerkwast is veel efficiënter met de zeep en veel effectiever in het verdelen dan je vingers.

Scheerzeep is niet hetzelfde als scheerschuim uit de bus. Scheerzeep is veel romiger en verdeelt zich beter door je baard. Ook is scheerschuim niet te combineren met een scheerkwast. Je gebruikt je scheerkwast en scheerzeep combinatie zo:

  • Maak de kwast goed nat met warm water. Sla het overtollig water dan af met één of twee sterke slagen.
  • Draai de vochtige kwast over de zeep totdat deze begint te schuimen. Zorg voor een goed volgezogen kwast met zeep.
  • Plaats de kwast op je wang en begin met een draaiende beweging. De zeep zal nu meer gaan schuimen. Ga op deze manier je hele baard langs. De draaiende beweging verdeelt de zeep goed langs alle haren en stimuleren de haren om rechtop te gaan staan.
  • Als je hele baard gedaan is verdeel je het overtollige zeep hier en daar met een aantal lange slagen evenredig.

Zo scheer je met een klassiek scheermes

De oude Egyptenaren scheerden zich al met klassieke scheermessen, toen nog gemaakt van brons. Niet alleen het gezichtshaar moest eraan geloven, ook het lichaam werd volmaakt glad geschoren. Ja, ook de edelen delen werden zo onthaard met een wapen dat toch ook daar gemakkelijk korte metten mee kan maken als je niet oppast. Als zij dat konden, dan kun jij gerust je gezicht leren scheren met een klassiek scheermes. We leggen je de methode voor het scheren met een klassiek scheermes uit maar ook voor een open scheermes en de safety razor.

Klassiek scheermes (straight razor)

De meeste mannen kijken op tegen het scheren met een klassiek scheermes vanwege het gevaar op sneetjes. Dit kan gebeuren maar zo gevaarlijk is een klassiek scheermes nou ook weer niet en je zult jezelf echt niet vroegtijdig de kist in scheren. Bovendien, je bent toch een man of niet? Maar om je op weg te helpen leggen we de meest gebruikte techniek voor het scheren met een klassiek scheermes hier stapsgewijs uit. Je kunt hierna ook een scheercursus volgen waarin je de fijne kneepjes van het klassiek scheren leert.

Zo houdt je een klassiek scheermes vast

  • Plaats je eerste drie vingers op de achterkant van het mesblad waar het mes het handvat aanraakt.
  • Plaats de duim tegen de zijkant van het mesblad.
  • Laat het handvat tussen je pink en je ringvinger rusten.

Nu heb je een goede grip. Je zult hem aan moeten passen op bepaalde gedeeltes van je gezicht maar als je eerst hiermee oefent doe je de rest vanzelf.

Zo beweeg je een klassiek scheermes over je gezicht

  • Trek de huid strak met de vrije hand.
  • Plaats het mes op een hoek van 30 graden op de huid. Voer weinig druk uit. Het gewicht van het mes moet het werk gaan doen.
  • Maak kleine, rechte bewegingen met de haargroeirichting mee.
  • Na elke beweging til je het mes rechtop naar boven van je huid af.

Bij baardgroei meer dan een stoppel ga je voor baard reductie, niet voor de onmiddellijke verwijdering van al het haar. Je kunt ook eerst kiezen om hem kort te trimmen.

Volgorde van scheren met een klassiek scheermes

  • Begin aan de rechterkant van je gezicht (of links als je linkshandig bent). Scheer de wang en bakkebaard van boven naar beneden weg.
  • Kantel je hoofd en scheer de rechter kaaklijn en hals weer recht naar beneden.
  • Kantel je hoofd de andere kant op en scheer de linkerkant van je gezicht op dezelfde manier. Het is gemakkelijk als je nu van hand kunt wisselen maar dit is niet noodzakelijk.
  • Scheer de bovenlip door hem strak over je voortanden te spannen. Gebruik kleine, neerwaartse bewegingen.
  • De kin scheer je door je bovenlip zo ver mogelijk over je ondertanden te spannen. Wees extra voorzichtig en gebruik hele kleine bewegingen over de ronding van je kin. Als je de huid goed aanspant kun je de meeste haartjes richting de meer vlakke hals of onderlip trekken.
  • Kijk diagonaal naar boven en steek je kin iets uit. Scheer vervolgens de hals van boven naar beneden. Door vervolgens naar beneden te kijken steekt je adamsappel wat minder uit.

Tegen de haargroeirichting in scheren?

Als je een babyzacht resultaat wilt hebben kun je na de eerste keer nog een keer tegen de haargroeirichting in scheren. Dit is wel waar de meeste beginners foutjes beginnen te maken en last krijgen van sneetjes. We raden je dan ook aan om deze stap in eerste instantie over te slaan. Een klassiek scheermes scheert uit zichzelf al gladder dan een modern scheermes of scheerapparaat.

Wil je het toch doen, was je gezicht dan af en breng een nieuwe laag scheerzeep aan. Scheer vervolgens zijdelings tegen de haargroeirichting en daarna tegen de haargroeirichting in.

Open scheermes (barber razor)

Een open scheermes lijkt een beetje op een klassiek scheermes maar in een moderner jasje. Ze hebben ongeveer dezelfde vorm en je houdt hem op dezelfde manier vast. Het grote verschil zit hem in het mesblad. Het open scheermes heeft een vervangbaar mesje die je om de zoveel beurten moet vervangen. Het gevoel op de huid is daarom net iets anders. Je gebruikt hem hetzelfde als een klassiek scheermes.

Krabbertje (safety razor)


Böker Safety Razor Butterfly
Klik hier voor laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 10 oktober 2024 - 05:37

Een krabbertje, ook safety razor genaamd, lijkt een beetje op een modern scheermes. In plaats van een cartridge met messen, plaats je een enkel mesje op je safety razor. Hier is het verschil dat dit mes haaks staat op het krabbertje en je hem dus zelf onder de juiste hoek op je huid moet plaatsen. Dit verschilt licht per safety razor maar een hoek tussen de 30 en 45 graden is goed. Je gebruikt hem vervolgens op dezelfde manier als een klassiek scheermes, maar je houdt hem vast zoals je een modern scheermes vast zou houden.

Onderhoud aan een klassiek scheermes

Je klassieke, ouderwetse scheermes gaat een leven lang mee. Maar daarvoor is hij wel degelijk onderhoud nodig. Dit is voor veel mannen een struikelblok omdat ze denken dat dit moeilijk is. Het is inderdaad niet zo simpel als het verwisselen van een mesje of cartridge. Maar het is relatief eenvoudig zodra je weet wat je moet doen. Je bent twee zaken nodig: een leren strop en een slijpsteen. Deze producten gaan erg lang mee, na twee of drie keer onderhoud heb je de duurdere moderne cartridge scheermessen er al uit verdiend. Het onderhoud doe je als volgt:

  • Elke 2 maand slijp je een klassiek scheermes met de slijpsteen. Deze veeg je eerst schoon en vervolgens druppel je er een laagje water overheen.
  • Plaats het mes vlak op de slijpsteen zodat zowel de rug als de snede (het scherpe eind) op de steen rusten.
  • Maak vervolgens lange slagen over de gehele slijpsteen in de richting van de snede.
  • Je slijpsteen is waarschijnlijk niet breed genoeg voor je hele mes. Beweeg het mes bij elke slag daarom ook evenredig naar beneden zodat het hele mes in elke slag geslepen wordt.
  • Herhaal dit proces 10 keer per kant. Het mes is scherp genoeg als je er je armhaar zonder water of schuim en zonder weerstand mee kunt verwijderen.

Voor elke scheerbeurt moet je een klassiek scheermes “stroppen”. Dit gebeurt op een leren riem of een houten stropplank. Het stroppen houdt je mes goed scherp tussen scheerbeurten en je hoeft minder vaak te slijpen. Stroppen doe je zo:

  • Begin aan de canvas zijde van de strop tenzij je je scheermes net geslepen hebt, in dat geval gebruik je alleen het leer.
  • Trek de riem strak, een slappe riem zal leiden tot een bot resultaat.
  • Plaats het mes vlak op de riem met de snede van je af. Trek het mes naar je toe terwijl je genoeg neerwaartse druk uitoefent om de riem strak te houden. In dit geval beweegt het mes dus in de richting van de rug.
  • Draai het mes om en duw de keerzijde van het blad op dezelfde manier van je af.
  • Herhaal dit proces 15 keer in beide richtingen voor zowel de canvas en de lederen kant van je strop.

Na het scheren

Een goede scheerbeurt eindigt met een goede after-shave verzorging. Spoel je gezicht af met lauwwarm water en dep hem droog. Voor een extra fijn resultaat kun je gebruik maken van een aluinstick. Dit verzacht de huid, desinfecteert en voorkomt irritaties. Ook als je een wondje hebt helpt de aluin het bloeden sneller stoppen en schoon te houden. Smeer je gezicht vervolgens in met een aftershave balsem op basis van natuurlijke oliën om uitdroging te voorkomen.

Mocht je toch een wondje hebben opgelopen, gebruik de aluin en dep het wondje af met een afgescheurd stukje keukenpapier. Na een paar minuten is het wondje gesloten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *