Je borsthaar trimmen of je borsthaar scheren doe je gemakkelijk en zelf zo

Je wilt je borsthaar trimmen of mogelijk zelfs je borsthaar scheren, want die behaarde bast kan echt niet meer. Om welke reden dan ook, je bent op zoek naar de beste manier om je borsthaar te trimmen en hoe je dat precies aanpakt. Na het trimmen kun je je borsthaar ook scheren voor een nog gladder resultaat. Veel mannen doen het al, dus vreemd is het allerminst. Ik leg je uit hoe je zelfs de meest harige borstkas weer glad krijgt en wat de mogelijkheden zijn. Ook ga ik in op de redenen waarom mannen hun borsthaar trimmen, scheren of op een andere manier ontharen. Je krijgt natuurlijk ook een stappenplan om zelf je borsthaar te trimmen en dat met de beste trimmers.

Waarom hebben we borsthaar?

We hebben borsthaar omdat het ons beschermt tegen de zon en omdat het helpt wrijving tussen de huid en kleding te voorkomen. Als man, met veel meer testosteron in het lichaam dan een vrouw, hebben wij nu eenmaal stugger lichaamshaar en bij sommige mannen betekent dat ook een weelderige bos borsthaar. Met de uitvinding van kleding en een goede nazorg, kun je je borsthaar trimmen of scheren zonder dat dit problemen geeft met wrijving of zonlicht.

Waarom je borsthaar trimmen?

Sommige mannen hebben helemaal geen borsthaar. De meeste mannen hebben wat borsthaar en weer anderen zien eruit als een beer onder die trui of hemd. Er is niks mis met het hebben van borsthaar en bij verre weg de meeste vrouwen hebben er ook geen problemen mee als je borsthaar hebt. Als dat is wat je wou weten, dan veel plezier ermee en dan hoop ik dat dit artikel toch nuttig was! Ik raad je dan zelfs aan om je borsthaar te combineren met een mooie baard en een goede baardverzorging.

Ik ga ervan uit dat je hier bent aangekomen omdat je vindt dat je te veel borsthaar hebt en dat je daarvan af wilt; je wilt je borsthaar trimmen. Hoeveel te veel is laat ik helemaal aan jou. Borsthaar trimmen doen mannen om verschillende redenen. Ik noem er een paar:

 • Als het (ver) boven de kraag van de trui of hemd uitsteekt, dan is het vaak geen gezicht meer.
 • Te veel uitstekend borsthaar staat niet netjes bij een gladgeschoren gezicht en/of een modern, kort kapsel.
 •  Als je de rest van je lichaam trimt of scheert, dan kan een gladde borst ook beter staan in het totaal plaatje.
 • Borsthaar kan zweet vasthouden. Een gladde borst samen met regelmatig wassen kan je een veel frisser en schoner gevoel geven.
 • Het kan plotseling veel dikker en langer gaan groeien als je ouder wordt en de haren grijs worden. Dit doet je er anders uit laten zien dan eerst.
 • Je vindt de naakte huid gewoon mooier staan.

Heel veel mannen, jong en oud, trimmen of scheren hun borsthaar daarom regelmatig. Ik denk zelfs dat bijna net zo vaak voorkomt als mannen die hun oksels scheren.

De beste bodygroomers om je borsthaar te trimmen

Om je borsthaar te trimmen heb je een goede trimmer nodig. De beste borsthaar trimmers zijn bodygroomers van hoge kwaliteit. Een bodygroomer is een trimmer speciaal bedoeld voor lichaamshaar en soms ook schaamhaar. Je kunt je hele lichaam ermee trimmen inclusief de oksels en dus ook je borst. Ook je rughaar scheren (wat vaak hand in hand gaat met borsthaar) is mogelijk met een bodygroomer. Dit zijn de beste bodygroomers om je borsthaar te trimmen:

Gruttz Bodygroomer Mannen v3

Met de Gruttz Bodygroomer v3, ook wel Lifeshaver genaamd, kun je moeiteloos je borsthaar trimmen. Hij kan dit ook heel erg kort, tot maar liefst 0,1 millimeter. Dan is zelfs je borsthaar scheren vaak geen ding meer. De Gruttz is qua vormgeving simpel en degelijk en dat maakt hem juist een van de beste borsthaar trimmers op mijn lijst. Het is een hele sterke, robuuste bodygroomer. Hij is zelfs zo robuust dat hij erg stil is in gebruik. Als ik de badkamerdeur sluit, dan kun je hem van buiten bijna niet horen. Dat is op reis wel prettig of in een drukke gezinssituatie of wanneer je op kamers woont, bijvoorbeeld.

De stilte komt dan weer niet omdat de motor zijn werk niet doet. In tegendeel zelfs. De Gruttz Bodygroomer v3 beschikt over een krachtpatser die met 7000 toeren per minuut je borsthaar neermaait. De harde keramische messen zorgen ervoor dat haar efficiënt wordt afgesneden zonder te trekken. De Gruttz kan ook veel borsthaar tegelijkertijd aan en een opzetstuk is niet nodig (pas wel op als je tepels verstopt zitten onder het bladerdak). Hij gaat 2 uur lang mee op een volle tank. Bijladen van leeg naar vol duurt 90 minuten, vrij vlot dus.

Dat hij veilig, superkort je borsthaar kan trimmen komt door de SafeGuard-technologie. De Gruttz scheerkop bestaat uit een flinterdun plastic plaatje die je huid afschermt van de harde messen. Op die manier komt zelfs de plooibare huid van je ballen niet in contact met de messen, dus je borsthaar trimmen is met deze sterke Gruttz bodygroomer geen probleem. 

Mijn borsthaar trimmen is met de Gruttz Bodygroomer v3 snel weer gebeurt en dat in volledig comfort. Persoonlijk vind ik mijn borsthaar scheren daarna geen noodzaak meer.

Wellshave Bodygroomer Mannen PRO

Wellshave Bodygroomer Mannen PRO
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 04:25

Ook met de Wellshave Bodygroomer is een kale bast zo de realiteit. De Wellshave bodygroomers zijn van topkwaliteit, gemakkelijk vergelijkbaar met de duurdere modellen van Phillips of zelfs nog beter. Om je borsthaar te trimmen gebruik je één van de hoogwaardige opzetstukken om het oerwoud eerst onder bedwang te krijgen. Is het al wat schaarser bebost, dan is meteen met de trimkop erop ook voldoende. Met een enkele haal maak je je borst weer mooi glad.

Naast borsthaar trimmen is de Wellshave ook geschikt voor al het andere lichaamshaar, inclusief oksels en schaamhaar. Het maakt voor de sterke keramische messen en snelle motor niet uit wat voor haar er voor de trimkop verschijnt. Ondanks deze kracht en efficiëntie, trimt de Wellshave juist heel erg mild. Hij trekt niet aan je haar, ook als het stugger of voller is en hij laat je huid volledig met rust. De SkinSafe-technologie is erg goed in het verwijderen van haar zonder je huid aan te tasten en zelfs de tepelhuid blijft veilig mits je goed oplet en niet te hard gaat.

Je borst is dan meteen tot 1 millimeter kort getrimd, wat voor de meeste mannen voldoende blijkt. Mocht je het langer willen laten (bijvoorbeeld alleen het onder de kraag uitstekende haar willen verwijderen), dan zijn er 4 opzetstukken voor 1,5, 2,5, 3,5, en 4,5 millimeter. Dit is natuurlijk ook handig voor je overige lichaamshaar.

Onder de douche je borsthaar trimmen kan ook met de Wellshave PRO en je kunt dat ongeveer 1 uur lang doen op een volle accu. Hij laadt in 2 uur tijd weer helemaal op. De trimervaring is fantastisch en je merkt bijna niet dat je haar loslaat, zo vlot glijden de trimkop en opzetstukken over je huid.

Mancraft Bodygroomer Mannen

Je borsthaar trimmen kan ook heel goed met deze Mancraft MC-1000A. Hij laat je blote bast daarbij weer glad en glanzend achter en dat tot 0,3 millimeter kort. Met een beetje beleid hoef je je borsthaar niet eerst in te korten maar kun je meteen op de gewenste lengte beginnen. De motor, een krachtpatser van 6000 toeren per minuut, en de scherpe tanden doen de rest. Naast helemaal kort, kun je ook kiezen voor 2, 3, 4, 5, 6 en 7 millimeter met de twee goede opzetstukken. Je kunt er dus ook voor kiezen om je borsthaar alleen in te korten of gelijk te trekken met de rest van je lichaamsbeharing. De Mancraft is daarnaast ook een hele goede bodygroomer voor al het overige lichaamshaar.

Hij kan zowel droog als nat trimmen met scheerschuim voor nog meer comfort. Je kunt tot 60 minuten lang je borsthaar trimmen op een volle accu. Ik neem aan dat je na een uur zelfs met de meest wolharige borstkas wel een keer klaar bent. Hij is daarna op zijn oplaadstation in 90 minuten weer helemaal opgeladen. Handig voor op reis is ook de USB-kabel waarmee de Mancraft ook kan worden opgeladen aan een powerbank, in de auto of met een USB-oplaadstekker. Qua prijs valt hij ook reuze mee en dit maakt hem zelfs een van de beste prijs/kwaliteitsverhoudingen die ik gezien heb op de markt voor trimmers, scheerapparaten en tondeuses.

De beste scheermessen voor je borsthaar

Als je na je borsthaar trimmen ook je borsthaar wil scheren, dan kan dit met zowel de Wellshave als de Gruttz hierboven. Voor een spekglad resultaat zul je je borsthaar moeten scheren met een scheermes. Nat scheren kan het beste met een Safety Razor in combinatie met een goede, romige scheerzeep. Dit geeft je het gladste resultaat met de minste irritaties. Vooral op de borst kan het flink branden als je een goedkoop wegwerpscheermesje gebruikt of nog erger, een cartridge scheermes met 3 of 5 messen.

Dit is mijn persoonlijk favoriete scheerset voor het scheren van zowel mijn baard, borst, oksels en zelfs schaamstreek:

Mühle R108 Safety Razor

Deze heb ik persoonlijk ook. Is het de beste Safety Razor ooit? Nee, maar het is ook niet de duurste. Als ik de prijs-kwaliteit van Mühle erbij betrek, dan is er denk ik geen betere Safety Razor te vinden, tenzij je veel meer geld uit wilt geven. Hij ligt prima in de hand is naast voor het scheren van je gezicht ook voor je lichaam prima geëigend. 

Derby Scheermesjes (milder dan Feather-Hi)

Voor een optimaal glad resultaat kun je kiezen voor de Feather-Hi scheermesjes. Maar de beste scheermesjes voor op het lichaam vind ik zelf de Derby Extra’s. Deze scheren net wat milder en voorkomen zo beter ingegroeide haartjes.

Mühle Scheerkwast

Gebruik een goede scheerkwast. In mijn geval betekent dat een Mühle scheerkwast van synthetisch dassenhaar. Kwasten van echt dassenhaar zijn het beste, maar dit rijst ook een paar ethische vragen op. De synthetische kwasten van Mühle zijn haast niet van echt dassenhaar te onderscheiden en vele malen superieur aan varkenshaar of andere synthetische meken.

Proraso White Sensitive

Proraso scheerzeep is geweldig en dat voor een klein prijsje. De simpele scheerzeep in de witte kom gaat veel langer mee dan scheerschuim uit de bus. Proraso scheerzeep is meteen ook veel romiger, glijdt beter en verzorgt je huid terwijl je scheert. Hij is stevig en goedkoop genoeg om regelmatig te gebruiken op grote oppervlaktes, zoals de borstkast. Hij is daarbij ook nog mooi zuinig in gebruik en reageert goed op (synthetisch) dassenhaar.

Stap voor stap je borsthaar trimmen en scheren

Je borsthaar trimmen is gemakkelijker dan je misschien zou denken. Met een goede bodygroomer is deze klus zo geklaard. De enige echte obstakels zijn je tepels, die wil je natuurlijk niet tussen de messen krijgen. Met de Wellshave of Gruttz hoef je je hier niet zo heel veel zorgen om te maken. Alleen als je met heel veel kracht en agressie over je tepels raust kan het pijn gaan doen. Ga je voorzichtig te werk, dan zul je geen problemen ervaren. 

Je borsthaar trimmen

 1. Kleed je het liefst helemaal naakt uit of trim je onder de douche. Zo blijven de haren beperkt tot de douchecel of komen ten minste niet in je broek of andere kleding terecht.
 2. Was je borsthaar met een milde bodywash. Met de beste bodygroomer hoef je je daarna niet af te drogen en je kunt dit zelfs doen tijdens het douchen zelf.
 3. Plaats de gewenste lengte opzetkam op de bodygroomer. Bij erg lang of stug borsthaar begin je met een lengte die langer is dan je tepels. Daarna kun je meteen op de laagste stand zonder opzetstuk beginnen.
 4. Zet de bodygroomer aan en begin aan de zijkant van je borst. Plaats het voetstuk plat de huid. 
 5. Maak lange en rustige, horizontale bewegingen van één kant naar de andere. Volg de contouren van je borstkas met het voetstuk van de trimkop.
 6. Plaats de bodygroomer iets lager en trim opnieuw een baan borsthaar weg. 
 7. Maak een bochtje om je tepels heen maar haal zoveel mogelijk weg.
 8. Herhaal dit tot je hele borst kaal is.

Herhaal stap 4 t/m 7 maar maak dan verticale banen van boven naar beneden. Op die manier pak je alle haartjes zowel met de haargroeirichting mee als ertegen in voor een zo glad mogelijk resultaat. 

Je borsthaar scheren

Wil je daarna je borsthaar scheren, ga dan als volgt te werk.

 • Maak je borst maar nat (letterlijk).
 • Maak de scheerzeep klaar en breng deze aan met de scheerkwast.
 • Gebruik een fris scheermesje in je Safety Razor, eentje die mild scheert zoals de Derby Extra.
 • Breng het scheermes naar de bovenkant van je borstkas, met de scheerkop naar boven gericht.
 • Met de vrije hand trek je de te scheren huid strak.
 • Maak korte, neerwaartse bewegingen in recht banen. Vermijd wederom je tepels, deze komen op het laatst.
 • Voor een optimaal glad resultaat kun je deze stap herhalen, maar dan houd je het scheermes op de kop vast en beweeg je naar boven toe. 
 • Tot slot scheer je het haar rond de tepels weg. Dit doe je door de huid er omheen strak te trekken, de scheerkop net op het randje van de tepel te plaatsen en van de tepel weg te scheren. Werk rondom de tepel heen op deze manier.
 • Spoel je borst daarna goed af met lauwwarm water en dep droog.

Nazorg nadat je je borst hebt getrimd of geschoren

Zowel na het borsthaar trimmen maar vooral na het borsthaar scheren kan je huid gevoelig zijn. Ook kun je te maken krijgen met ingroeiende haartjes, vooral als je ook tegen de haargroeirichting in scheert of trimt. Dep je borst na het trimmen of scheren droog (niet wrijven) en breng een goede Aftershave crème aan. Herhaal dit de dag erna weer. Vervolgens mag je elke dag weer de Aftershave aanbrengen als je dat fijn vindt.

Alternatieven voor het trimmen van je borsthaar

Als je borsthaar trimmen niet kort genoeg is en zelfs scheren geen lang genoeg resultaat geeft, dan zijn er een paar alternatieven die je zou kunnen doen:

 • Harsen: dit kun je zelf doen, thuis, met ontharingsstrips (ook wel cold wax genaamd). Je brengt de strip aan op de licht vochtige huid en laat deze hard worden. Vervolgens ruk je deze er met één soepele, rollende maar hele snelle beweging van af. Harsen doet veel pijn, vooral op plekken als de borst en rondom de tepels. 
 • Ontharingscrème gebruiken: deze crème veroorzaakt haaruitval binnen een paar minuten. Het is natuurlijk chemische rotzooi en kan je huid aantasten of een allergische reactie veroorzaken.
 • Borsthaar laseren: voor een semipermanente verwijdering kun je je borsthaar laten laseren. Na meerdere behandelingen blijft je borst lange tijd glad (denk in jaren). Laseren gebeurt haartje voor haartje en je hebt meerdere, kostbare behandelingen nodig voor een langdurig resultaat.
 • IPL-behandeling: met een IPL-behandeling wordt haar met licht bestreden. Het lijkt op laseren, maar de IPL-lamp kan veel grotere oppervlaktes tegelijk pakken. Hoewel je meer behandelingen nodigt hebt zijn de individuele behandelingen veel korter. Ook vernietigd deze behandeling uiteindelijk zelfs de eiwitten onder het haarzakje. Daarna duurt het in elk geval totdat alle cellen van de huid zich hebben vernieuwd voordat zelfs maar een nieuw haarzakje zich begint te ontwikkelen (dit duurt jaren). 

Conclusies over borsthaar trimmen en scheren

Je borsthaar trimmen is heel normaal en veel mannen doen het regelmatig. Bijna elke man heeft wel okselhaar en dat wordt als normaal gezien, maar niet alle mannen hebben evenveel borsthaar. Daarom vermoed ik dat evenveel mannen hun borsthaar trimmen of zelfs scheren als die hun oksels scheren. Vooral als we bedenken dat trimmen niet meteen betekent dat alles getrimd wordt. Veel mannen werken het alleen bij zodat het niet uitsteekt of tot het in lijn is met hun overige lichaamsbeharing ─ kort of lang.

Welke reden je ook hebt om je borsthaar te trimmen, je doet dit het beste met een bodygroomer. Deze handige apparaten zijn bedoeld voor lichaamshaar en hebben de klus zo gepiept. Met een bodygroomer zoals de Gruttz Bodygroomer v3 of de Wellshave Bodygroomer PRO loop je in een handomdraai weer in je blote bast rond.

Borsthaar scheren is de volgende stap en ook dat gaat gemakkelijk. Het is niet zoveel anders als je gezicht scheren en je hebt het zo onder de knie. Hoe het ook zij, het begint door je borsthaar te trimmen met een bodygroomer.

Veelgestelde vragen over borsthaar trimmen en scheren

Welke trimmer voor borsthaar?

De beste trimmers voor je bosthaar zijn bodygroomers. Goede bodygroomers zoals de Wellshave Bodygroomer PRO en Gruttz Bodygroomer v3 zijn bedoeld voor lichaamshaar en maken je borst gemakkelijk en snel kaal.

Kan je borsthaar scheren?

Je kunt borsthaar scheren met een scheermes en scheerzeep. Het beste scheermes om je borsthaar te scheren is een Safety Razor zoals de Mühle R108, met milde Derby Extra scheermesjes en dat in combinatie met een scheerzeep zoals Proraso.

Hoeveel mannen scheren borsthaar?

Ongeveer 1 op de 10 mannen scheren hun borsthaar. Mannen kiezen ervoor om hun borsthaar te scheren omdat ze dat mooier vinden staan, bijvoorbeeld omdat het boven de kraag van een trui of hemd uitsteekt of omdat het niet mooi staat bij een geschoren gezicht. Van de mannen die hun borsthaar scheren halen lang niet alle mannen ook alles weg. Velen werken het alleen bij zodat het niet uitsteekt, of trimmen hun borsthaar alleen.

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 03:54

Te koop bij:

manandshaving.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:49

Te koop bij:

manandshaving.nl
manandshaving.com
lookfantastic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 03:16

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *