Nat scheren, elektrisch of met mesje? Lees hier alle tips

Nat scheren is bijna net zo oud als de mensheid zelf. Bijna driekwart van de mannen geeft de voorkeur aan nat scheren, ondanks dat het minder makkelijk is dan droog scheren. Door je regelmatig te scheren ervaar je die frisse, gladgeschoren huid en behoudt je een nette uitstraling. In deze diepgaande gids geven we je tips en technieken over nat scheren en hoe jij dat perfecte scheerresultaat krijgt.

Wat is nat scheren?

Nat scheren houdt in dat je gebruikt maakt van schuim om het scheermes beter over de huid te laten glijden. De schuim brengt watermoleculen in suspensie, waardoor ze beter op de huid blijven liggen. Scheren met een scheermes is de traditionele manier, maar er zijn tegenwoordig ook elektrische scheerapparaten die geschikt zijn om nat mee te scheren. Het verschil tussen deze twee manieren van scheren is aanzienlijk. 

Nat of droog scheren? Waarom nat scheren?

Er zijn een aantal redenen om nat te scheren. Als je het goed doet is de huid aanzienlijk minder geïrriteerd dan met droog scheren. Door nat te scheren ben je ook een stuk schoner bezig en geef je je huid een goede scrub. Dit is zowel goed voor de huid als voor de baardharen zelf.

Beter voor de huid

Vooral voor de gevoelige huid kan droog scheren enorm beschadigend zijn. Je schuurt je huid in principe met een shredder. Daarbij introduceer je tegelijkertijd verontreinigingen aan de beschadigde huid. Het gevolg zijn ontstekingen en puistjes. Verontreinigen zijn niet te voorkomen, maar met nat scheren worden deze samen met de watermoleculen in suspensie gehouden in de schuim. Je spoelt al dat vuil dus gewoon weg na het scheren. 

Droog scheren kan ook zorgen voor een rode en pijnlijke huid. De roterende messen hebben de neiging om baardharen mee te trekken de scheerkop in. Dit constante getrek op hoge snelheid kan heel irriterend werken. Met nat scheren gaat het mes veel dichter langs de huid en wordt het haartje vrijwel meteen doorgesneden. De schuim maakt de glijbeweging ook veel soepeler.

Beter voor de baardharen

Omdat bij droog scheren je haren worden geshredderd is het resultaat lelijke, gerafelde haarpuntjes. Dit is misschien niet met het blote oog zichtbaar maar je kunt het wel voelen. De huid is minder glad en de stoppel voelt aan als een speldenkussen. Sommige baardharen worden volledig uitgetrokken met irritatie als gevolg. 

Bij nat scheren worden bijna alle baardharen gelijkmatig, diagonaal doorgesneden. Het resultaat is een gelijkmatige stoppel die zachter aanvoelt en minder irriteert bij het teruggroeien. 

Scheerapparaat nat scheren

De nieuwe manier om nat te scheren is met een elektrisch scheerapparaat. Niet alle scheerapparaten zijn hier geschikt voor. Elektrisch nat scheren combineert veel van de voordelen van het traditioneel natte scheren met de eenvoud van droog scheren. We hebben de vier beste scheerapparaten voor elektrisch nat scheren onderworpen aan een test.

#1 Philips 7000 Serie (S7786/59)

Met de gevoelige huid in gedachten hebben de mensen bij Philips de Series 7000 in het leven geroepen. Dit scheerapparaat kan zowel nat als droog scheren en doet beide erg soepel en glad. Uitgerust met de Philips AquaTech technologie, glijden de scheerkoppen over de huid heen dankzij hun speciale coating. Dit vermindert de huidirritatie aanzienlijk. De Philips 7000 komt met een precisietrimmer zodat je ook je bakkebaarden netjes recht kunt scheren. Zoek je een degelijk scheerapparaat maar wil je niet teveel betalen? Dan is de Philips S7786 een goede keuze.

#2 Philips Aquatouch s5420/59

Philips AquaTouch S5420/59
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:34

De Philips Aquatouch is een directe upgrade over de goedkopere Philips 7000 series. De AquaTouch technologie glijd nog beter over de huid. De coating op de scheerkoppen is ontworpen om aan te voelen als water. De scheerkoppen tillen de baardharen eerst op om ze vervolgens af te snijden. Dit voorkomt het probleem van scheerapparaten die de baardharen eerst straktrekken. De mooie behuizing ligt goed in de hand en heeft een display die aangeeft wanneer hij opgeladen of gereinigd moet worden. 

#3 Braun Series 9 (9291CC)

In het bovensegment van scheerapparaten staat de volledige verchroomde Braun 9291CC. Voor het perfecte scheerresultaat raden wij dit scheerapparaat aan. Hij is aan de prijzige kant maar je krijgt dan ook wat. De speciaal ontwikkelde kop is uitermate geschikt voor de gevoelige huid en kan zowel nat als droog scheren. Maar de Braun 9291CC gaat nog verder. Met verschillende standen kun je de kracht waarmee de messen scheren precies aanpassen op jouw baard type. Het bijgeleverde reinigingsstation laad de Braun op en maakt hem tegelijkertijd schoon. 

#4 Braun Series 3 (3040 Wet & Dry)

Voor alle basisbehoeften bij een regelmatige scheerbeurt raden wij de Braun 3040 Wet & Dry aan. Dit scheerapparaat is geschikt voor lichte baardgroei en is voldoende als je elke dag of om de dag je stoppelbaard glad wilt scheren. Dit kan zowel nat als droog. Aangezien hij waterdicht is neem je hem gewoon mee onder de douche. Na het scheren spoel je hem gemakkelijk onder de douche schoon. 

Elektrisch nat scheren stap voor stap

Je kunt je het beste meteen na het douchen scheren, wanneer je baard water heeft opgenomen. Ook is je huid dan vochtiger en zijn de poriën open gaan staan. Dit alles maakt het scheren makkelijker en voorkomt veel huidirritaties later op de dag. Dus voordat je je afdroogt volg je het volgende proces:

 • Breng de scheerschuim of scheergel aan op je gezicht. Begin op je kaak en verdeel de schuim of gel met een draaiende beweging over je gezicht.
 • Kantel je hoofd omhoog en begin aan de onderkant van je hals met scheren. Beweeg het scheerapparaat in kleine cirkeltjes terwijl je je hals helemaal langs gaat. Als de hals geschoren is kun je nog één of twee keer tegen de haarrichting in met lange slagen scheren voor dat babyzachte effect.
 • Scheer vervolgens je kaaklijn en wangen. Trek de huid hierbij strak. Ook nu kun je op het laatst een paar lange slagen tegen de haargroeirichting in maken.
 • De kin en snor trek je ook strak en ga je met draaiende bewegingen overheen. Ga vervolgens heen en weer van boven naar beneden over de ronding van je kin om het mooi glad te krijgen.
 • Als je scheerapparaat een precisietrimmer of opzetstuk heeft, plaats je deze dwars op je bakkebaarden en scheer je deze recht af.
 • Na het scheren spoel je je gezicht met lauwwarm tot warm water af. Zorg dat je alle schuim wegspoelt voordat je je gezicht droog dept met een schone handdoek.
 • Ga over tot je aftershave care en maak je scheerapparaat goed schoon.

Nat scheren met scheermesjes

De traditionele manier van scheren doe je met een scheermes. Je bedient dan zelf de beweging en de richting van het mes. Een elektrisch scheerapparaat dat ook nat kan scheren is al een hele verbetering op droog scheren. Maar de aanschafprijs kan ook best heftig zijn. Met een scheermes ben je een stuk minder kwijt en kun je met veel meer precisie te werk gaan. 

Gebruik een scheerkwast

De scheerkwast is een onmisbare scheeraccessoire voor de gecultiveerde man. Het is een authentiek gereedschap dat nog steeds bij elke traditionele barbier op de wastafel staat. Dit is niet alleen een pronkstuk. De scheerkwast heeft ook een paar belangrijke eigenschappen die het scheren aangenamer maken.

Door gebruik te maken van een scheerkwast krijg je een veel betere verdeling van de schuim rondom de haartjes en op de huid. De haartjes gaan ook rechtop staan waardoor je ze makkelijk afscheert. Met je vingers druk je ze eerder alleen maar platter op de huid.

Nat scheren beste mesjes

Je denkt bij nat scheren misschien meteen aan producten zoals de ongeëvenaarde Boldking scheermessen. Deze “cartridge” scheermesjes zijn geweldig want ze plaatsen het scheermes meteen op de goede hoek voor een goed scheerresultaat. We hebben hier de 10 beste scheer abonnementen uitgezocht en getest. Voor een éénmalige aankoop kunnen we de bekende Gillette Fusion 5 Proglide ten zeerste aanraden.

Open scheermes

Scheren met een open scheermes is één van de mannelijkste dingen die een man kan doen. Veel barbiers en mannen zweren bij deze manier van scheren. Een open scheermes vergt nog wat oefening om goed mee overweg te kunnen. Er zijn zelfs cursussen hoe je jezelf hiermee correct scheert. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het een life skill waar je nooit meer afstand van doet.

Ons favoriete open scheermes is de Guardenza Shavette “Cut Throat”. Een toepasselijke naam voor een open scheermes als je het ons vraagt! Voor een gunstige prijs heb je een hoogwaardig product in huis dat de rest van je leven meegaat.

Een open scheermes moet niet verward worden met een klassiek scheermes. Ze zien er hetzelfde uit maar een open scheermes heeft inzet scheermesjes die je om de zoveel scheerbeurten vervangt. Het klassieke scheermes heeft dit niet.

Safety razor (krabbertje)

Nog een traditioneel scheermes is het krabbertje, ook bekend als “safety razor”. Net zoals met een open scheermes plaats je een vervangbaar mesje op de safety razor. Maar hij lijkt qua vorm meer op een cartridge scheermes. De safety razor is ontworpen voor een veilige scheerbeurt. Het mesje zit onder een afdakje en scheert alleen als je hem onder een specifieke hoek op je gezicht houdt. Dit helpt aanzienlijk in het voorkomen van sneetjes. 

Als het gaat om safety razors zijn wij helemaal weg van de Mühle R108 Double Edge. Mühle levert standaard de hoogste kwaliteit die je je kunt wensen. Je koopt deze safety razor één keer in je leven.

Scheerzeep of scheercrème gebruiken?

Met nat scheren moet je een scheerzeep of een scheercrème gebruiken. Scheerschuim uit de bus werkt niet zo goed in combinatie met een scheerkwast. Deze is daarvoor niet bedoeld en laat zich niet goed in de haren van de kwast werken. Scheerzeep en scheercrème daarentegen zijn juist bedoeld voor gebruik in combinatie met een scheerkwast. 

Stap voor stap nat scheren met scheermesjes

Scheren met een scheermes gaat net iets anders als met een scheerapparaat. Allereerst is het langzamer en methodischer. Je moet geen druk zetten op het mes. Laat hem over je gezicht glijden en “laat het mes het werk doen”. We leggen het proces voor je uit in het volgende stappenplan:

 • Breng de scheerzeep of scheercrème aan op je gezicht met de scheerkwast. Bekijk ons artikel over de beste scheerkwasten hoe je dit doet.
 • Scheer van boven naar beneden, beginnend bij de wangen. Houdt je scheermes daarbij op een hoek van 35 tot 45 graden met de huid. Scheer in rechte banen maar in kleine stukjes tegelijkertijd. De precieze hoek verschilt per scheermes. Draai het mes totdat je de weerstand van de haartjes voelt.
 • Trek het deel van de huid dat je aan scheren bent strak. Dit kun je doen door je kaak naar één kant te strekken of met de vingers aan je vrije hand.
 • Nadat je wangen en bakkebaarden geschoren zijn volg je je kaaklijn van de ene kant naar de andere kant, weer met kleine schrapende bewegingen van boven naar beneden. Wees voorzichtig bij je kin en span je huid goed strak.
 • De snor en lippen span je aan door je bovenlip je mond in te trekken of door met drie vingers van je vrije hand naar beneden te duwen.
 • De hals doe je net als de wangen. Door je hoofd omhoog te kantelen span je de huid strak aan. Als je klaar bent met je hele gezicht zoek je overgebleven haartjes op en schuim je deze locaal opnieuw in om ze weg te scheren. Je kunt eventueel nog een keer over je hele gezicht gaan tegen de haargroeirichting in, maar met een kwaliteitsmes en goede techniek is dit eigenlijk niet nodig.
 • Spoel je gezicht met lauwwarm tot warm water af. Zorg dat je alle schuim wegspoelt voordat je je gezicht droog dept met een schone handdoek.
 • Ga over tot je aftershave care en maak je scheerkwast schoon.

Na het nat scheren

Nadat je klaar bent met scheren is een goede aftershave routine erg belangrijk. Je huid heeft tijd nodig om te herstellen tussen scheerbeurten. De juiste behandeling meteen na het scheren helpt bij het voorkomen van huidirritaties. Gebruik een goede balsem die je huid verzorgt. Als je last hebt van een droge huid, koop dan een vochtinbrengende balsem op basis van natuurlijke oliën. Je kunt ook over je gezicht gaan met een aluinsteen voor zijn antibacteriële werking. Heb je toch een scheerwondje opgelopen, dan kun je daar het beste een stukje (schoon!) keukenpapier op leggen en na 5 minuten vanaf halen.

100% Puur Aluinsteen
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:06

Te koop bij:

expert.nl
bol.com
coolblue.nl
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:37

Te koop bij:

bol.com
plein.nl
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:34

Te koop bij:

manandshaving.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:02

Te koop bij:

manandshaving.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:12

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *