Okselhaar trimmen of okselhaar scheren? Je oksels ontharen doe je zo

Je okselhaar trimmen of scheren, de meeste vrouwen doen het regelmatig maar ook veel mannen ontharen hun oksels op de één of andere manier. Het mannenlichaam heeft niet zo zeer meer haar als dat van een vrouw, maar het haar is wel langer en dikker. Voor veel mannen en vrouwen hoort zichtbaar lichaamshaar nog steeds bij de man. Maar dat betekent niet dat je alles moet laten zitten zoals het is. Je okselhaar scheren als man wordt nu meer gedaan dan ooit en ook okselhaar trimmen is een veel gedane en graag geziene manier om fris en fruitig te blijven. Er zijn ook nog andere manieren om je oksels te ontharen. Welke manier om je oksels te ontharen is het beste en hoe doe je dat? Dat is de centrale vraag in dit artikel.

Waarom je okselhaar verwijderen?

De één doet het om de hete plekken onder de armen frisser te houden, de ander omdat hij het er beter uit ziet vinden. In veel culturen is het voor zowel mannen als vrouwen ook heel normaal om je okselhaar te verwijderen. Het zal je niet verbazen dat culturen uit warmere klimaten eerder de oksels ontharen. De verwijdering van okselhaar, of dat nou betekent je okselhaar trimmen of dat je overgaat tot je okselhaar scheren, gebeurt ook vaker in de lente en zomer. Je zweet dan meer en dat wordt vastgehouden door het okselhaar. Daar gaan bacteriën er mee aan de haal, met als resultaat die kenmerkende zweetlucht.

Voor velen tijd om de trimmer of om het scheermes erbij te pakken. Tijd om je okselhaar te scheren of om dat okselhaar te trimmen.

Waar dient okselhaar voor?

Okselhaar heeft drie functies voor ons lichaam. Als eerste houdt het zweet vast op een van de warmste plekken op ons lichaam. Zweet voert warmte af van het lichaam naar de buitenlucht. Door zweet vast te houden aan okselhaar gebeurt dit veel efficiënter dan wanneer dit zweet op de naakte huid staat. Je verbruikt daardoor minder water om voldoende zweet te produceren. De tweede functie heeft met wrijving te maken. We bewegen onze armen erg veel en okselhaar vermindert de wrijving tussen de huid op onze bovenarmen en in de oksel zelf. 

Tot slot is okselhaar betrokken bij het aantrekken van het andere geslacht. Er zitten veel klieren in je oksels die feromonen produceren en die bij het zweten vrijkomen. Deze helpen bij je seksuele aantrekkingskracht, maar of deze vlieger vandaag nog op gaat valt te betwisten.

Tips voor frisse oksels

Hier zijn alvast een paar algemene tips om je oksels fris te houden. 

Tip 1: Nat scheren is beter dan droog scheren

Je kunt je scheerapparaat gebruiken om je okselhaar te scheren. Maar droog scheren heeft een aantal nadelen die vooral onder de oksels onaangenaam kunnen worden. De kans op ingegroeide haren is met droog scheren veel hoger dan met nat scheren. Wil je je okselhaar scheren, kies dan altijd voor nat scheren met een scheermes.

Tip 2: Kort trimmen maar niet tot op de huid

Ga je je okselhaar trimmen, laat dan drie tot vijf millimeter over. Je okselhaar is dan kort genoeg voor een fris gevoel en aanblik. Trim je tot op de huid, dan loop je tegen dezelfde problemen aan als met droog scheren. 

Tip 3: Gebruik na het okselhaar trimmen of scheren een aftershave balsem

Smeer je oksels na het trimmen of scheren in met een verzorgende en voedende aftershave balsem. Okselhaar scheren en okselhaar trimmen maken de huid droog en brengen ook microscopisch kleine beschadigingen met zich mee. Een aftershave balsem verhelpt deze problemen snel.

Tip 4: Gebruik een pH-neutrale deodorant met anti-transpirant 

Een pH-neutrale deodorant is beter voor je oksels, vooral als deze getrimd of geschoren zijn. Kale oksels zweten meer dan behaarde oksels en een anti-transpirant in je deodorant is daarom handig. Zo blijven je oksels zowel fris als droog.

Verschil tussen je oksels ontharen en je okselhaar scheren

Er zit een wezenlijk verschil tussen je oksels ontharen en je okselhaar scheren of het okselhaar trimmen. Bij oksel ontharing wordt er bedoeld dat het haartje met haarzakje en al wordt verwijderd. Meestal betekent dit dat deze er uitgetrokken wordt, bijvoorbeeld met harsen. Je okselhaar scheren laat het haarzakje achter, hetzelfde natuurlijk ook als je je okselhaar trimt. De meeste vormen van ontharing zijn niet permanent en het haartje zal weer aangroeien. Wel is deze dan lange tijd een stuk dunner en zwakker, waardoor het ontharen daarna gemakkelijker wordt.

Okselhaar trimmen doe je zo

Je hebt gekozen om je okselhaar te trimmen. Dit is wat de meeste andere mannen ook doen. Het is simpel, snel en effectief. Je houdt ook nog een beetje beharing over onder de oksels, wat de meeste mannen (en vrouwen bij mannen) wel mooi vinden staan.

Stappenplan voor het okselhaar trimmen

Je okselhaar trimmen is heel gemakkelijk. Hier is hoe wij het graag doen:

 1. Was je oksels of neem eerst een douche. Maak je oksels daarna goed droog.
 2. Zet je tondeuse of bodygroomer op 3 tot 5 millimeter lengte.
 3. Begin onderaan en maak opwaartse bewegingen. Bij dun okselhaar zal een goede bodygroomer er zonder problemen in één keer doorheen gaan.
 4. Smeer je oksels in met aftershave balsem en laat deze 30 minuten intrekken
 5. Na 30 minuten kun je een pH-neutrale deodorant aanbrengen

De 3 beste okselhaar trimmers

De beste trimmers om je okselhaar te trimmen zijn bodygroomers. Met een bodygroomer kun je al het haar op je lichaam te lijf gaan voor een schoon, verzorgd maar ook mannelijk resultaat. De beste bodygroomers om je okselhaar te trimmen of bij te werken zijn naar onze mening de Wellshave bodygroomers. Wellshave maakt gebruik van de beste keramische messen die de oksels ontharen in een handomdraai. De messen liggen zo in het apparaat dat ze de huid daarbij, zelfs de gevoelige huid onder de oksels, niet aanraken. Naast je okselhaar trimmen, kun je de Wellshave bodygroomers ook prima gebruiken op alle andere plekken op je lichaam, inclusief als schaamhaar trimmer.

#1 Wellshave Bodygroomer HT6006

Wellshave Bodygroomer Mannen PRO
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 04:25

Als beste bodygroomer op de markt is het logisch dat je ook je okselhaar kunt trimmen met de Wellshave HT6006. De keramische messen zijn bij uitstek geschikt voor de mannentorso en met hetzelfde gemak trimt de HT6006 borsthaar, schaamhaar en natuurlijk ook okselhaar weg. Met één enkele haal zijn je oksels glad genoeg, of je bepaalt met de 4 lengtekammen hoeveel okselhaar je nog over wilt houden. Zijn moderne uiterlijk wordt gecombineerd met een accu die 90 minuten meegaat, wat genoeg moet zijn om je lichaam 3 keer te ontharen. De Wellshave HT6006 is ook een tondeuse voor je hoofd- en gezichtshaar.

#2 Wellshave Bodygroomer SW-K1

Ben je op zoek naar alleen een bodygroomer, maar wil je nog steeds die Wellshave kwaliteit, dan is de Wellshave Bodygroomer SW-K1 een hoogwaardig alternatief. De SW-K1 bezit dezelfde keramische messen als de HT6006 en heeft ook die sterke accu voor 90 minuten trimmen. Om je okselhaar te trimmen is dit meer dan genoeg kracht en finesse, maar ook de rest van je lichaam kun je aanpakken. 

#3 Gruttz Bodygroomer v3

De Gruttz v2 en v3 zijn oerdegelijke trimmers en bodygroomers, geschikt voor al je lichaamshaar. Om je okselhaar te trimmen zijn de Gruttz bodygroomers bij uitstek geschikt als je wilt gaan voor een heel kort, bijna glad resultaat. De super korte 0,1-millimeter opzetkam laat je oksels bijna als geschoren achter, zonder dat je er een scheermes bij hoeft te pakken. De Gruttz v2 is ook nog beschikbaar. Het verschil met de nieuwe v3 zit hem in zijn uiterlijk en daarnaast de accu. Wij vonden de Gruttz bodygroomer v3 net wat fijner in de hand liggen als de v2. Ook laadt de v3 in de helft van de tijd helemaal op. Voor de rest is de Gruttz v2 ook een degelijke, prima te gebruiken okselhaar trimmer met dezelfde messen en prestaties.

Okselhaar scheren doe je zo

Je okselhaar scheren als man is ook de normaalste zaak van de wereld. Veel mannen scheren hun oksels vandaag de dag en in veel culturen is het ook heel normaal. Veel vrouwen scheren hun okselhaar natuurlijk ook regelmatig.

Waarom mannen hun okselhaar scheren

Het voelt fris aan om, vooral in de zomer, je okselhaar te scheren. We zien dat heel veel mannen ervoor kiezen om juist in de hete maanden hun okselhaar te scheren en dan weer minder of helemaal niet als het weer kouder wordt. Ook komt een combinatie van okselhaar trimmen in de winter en herfst en het okselhaar scheren in de lente en zomer vaak voor.

Een andere reden is cultureel. In sommige culturen wordt al het lichaamshaar op het gezichtshaar na verwijdert, dan wel door trimmen of door te scheren. 

Waarom scheren veel mannen hun okselhaar niet?

Hiervoor zijn meerdere redenen. Veel mannen die hun okselhaar niet scheren doen dit niet omdat het gemakkelijker is. Anderen vinden geschoren oksels niet staan bij een man. In de Westerse cultuur hoort lichaamshaar nu eenmaal vaak bij de volwassen man. Dit betekent niet dat het een oerwoud moet zijn, maar scheren gaat voor veel Westerse mannen net te ver. Ze laten liever wat haar of al het haar achter op hun lichaam. Je okselhaar trimmen is dan een goed alternatief.

Hoe vaak moet je okselhaar scheren?

Okselhaar is minder snel zichtbaar als baardhaar. Al naar gelang de dichtheid van je okselhaar, huidskleur en haarkleur, scheer je je okselhaar één keer per week of om de twee weken.

Hoe scheer je je oksels?

Anders als trimmen houd je met scheren wel volledig gladde oksels over. Je okselhaar scheren doe je zo:

 1. Was je oksels of neem eerst een douche. Je kunt je ook scheren onder de douche.
 2. Neem een plukje scheerschuim of scheerzeep in je handpalm en wrijf je oksels er goed mee in.
 3. Gebruik een nieuw scheermes. De beste scheermesjes voor okselhaar vind je hieronder.
 4. Scheer met de haargroeirichting mee en maak daarbij kleine en rechte bewegingen.
 5. Je kunt een tweede keer tegen de haargroeirichting in gaan maar de meeste mannen doen dit niet. 
 6. Spoel je oksels na het scheren goed af. Dep ze droog en breng een aftershave balsem aan op de huid.
 7. Na 30 minuten kun je een pH-neutrale deodorant aanbrengen.

De beste scheermesjes voor okselhaar

De beste scheermesjes om je okselhaar te scheren zijn scherp en nieuw. Gebruik altijd een nieuw scheermesjes om je oksels te ontharen. Dit helpt een geïrriteerde huid (razor burn) te voorkomen. Je kunt kiezen voor een cartridge scheermes of een Safety Razor. De hoeken waaronder je scheert zijn bij je oksels niet heel anders dan bijvoorbeeld je hals van onder naar boven scheren. Als je dit kunt met een Satefy Razor, dan kun je er ook je okselhaar mee scheren.

De beste scheermesjes om je okselhaar mee te scheren in beide categorieën zijn naar onze ervaring de volgende:

Hoe zit het met je oksels harsen of epileren?

Je okselhaar trimmen of scheren is een tijdelijk resultaat. Je okselhaar begint meteen weer met aangroeien. Veel mannen vinden dat best en het maakt hen niet uit of het nou 1 millimeter langer of korter is. Wil je toch een gladder resultaat dat langer aanhoudt, dan kun je kijken naar harsen of epileren.

Je oksels harsen

Je oksels harsen heeft een vergelijkbaar effect met je okselhaar scheren (tegen de haargroeirichting in) maar met een langduriger resultaat. Ook zal je okselhaar dunner en zwakker aangroeien waardoor de volgende keer harsen gemakkelijker gaat. Harsen is vooral iets dat sommige vrouwen doen voor super gladde oksels waarbij er ook geen schaduw van okselhaar meer te zien is. Je oksels harsen doe je het makkelijkst met de handige  harsstrips van VEET. We adviseren je om bij de eerste keer je okselhaar te trimmen tot op 10 millimeter. Korter mag, langer liever niet.

Je oksels epileren

Epileren, net als harsen, zorgt voor een langdurig glad resultaat en het laat geen schaduw achter. Epileren gebruikt, anders dan harsen, geen chemische stoffen. De moderne epilator trekt de haartjes er razendsnel uit, waardoor epileren een stuk zachter aanvoelt dan wanneer je individuele haartjes er met een pincet uittrekt. Gebruik het liefst een  elektrische epilator die ook nat gebruikt kan worden. Trim eerst je okselhaar tot een geschikte lengte (lees de handleiding, meestal is dit rond de 5 millimeter of korter). Je beweegt de epilator daarna met langzame bewegingen en in rechte banen over je oksels. Ga daarmee tegen de haargroeirichting in zodat de haartjes optimaal worden opgepakt door de pincetten.

IPL Ontharing

Als laatste willen we een nog permanentere manier van oksel ontharing aanhalen: IPL-ontharing. IPL staat voor Intense Pulsed Light dat met sterke licht stoten, lasers dus, het haartje en het haarzakje verdampen. De frequentie van het licht laat de huid overwegend met rust maar van je okselhaar blijft niets meer over dan een beetje rook. Deze manier van ontharen wordt steeds populairder, onder vrouwen. Niet veel mannen kiezen voor deze manier van ontharen, want het duurt tot wel 12 maanden voordat de huid een volledig nieuw haarzakje heeft gemaakt en deze begint te groeien. 

De industriestandaard voor IPL-apparaten is de  Philips Lumea 9000 met SmartSkin technologie. Deze is veilig te gebruiken op je huid en maakt licht werk van al het okselhaar. Je hoeft je oksels na een behandeling tot een jaar niet te scheren. Trim je okselhaar eerst tot 1 millimeter voordat je met het IPL-apparaat bezig gaat.

Conclusie: wat is de beste methode om je oksels te ontharen?

Er bestaat niet één beste methode om je oksels te ontharen. De huidverzorging is een heel eind gekomen en je hebt keuze zat. Het gewenste eindresultaat zal deze keuze grotendeels beïnvloeden. Wil je het snel en gemakkelijk kort, dan is alleen je okselhaar trimmen al genoeg. Je hebt om je okselhaar te trimmen een goede bodygroomer nodig, zoals de zeer goede Wellshave Bodygroomer HT6006 die je ook voor je overige lichaamshaar gebruikt. Ook de Gruttz v3 is een erg goede okselhaar trimmer die oksels en de rest van je lichaam veilig trimt.

Voor een gladder resultaat is er scheren, harsen of epileren. Okselhaar scheren wordt ook door veel mannen gedaan om hygiënische of culturele redenen. Als je je hals van onder naar boven kunt scheren, dan kun je ook je okselhaar scheren. Harsen en epileren leveren een langduriger glad resultaat, maar wordt vooral door vrouwen gedaan. Je kunt voor harsen of epileren kiezen als je denkt dat je, bijvoorbeeld, de hele lente en zomer glad rond wilt lopen.

IPL-ontharing is nog langduriger en wint aan populariteit, vooral bij vrouwen. Wil je tot een jaar lang gladde oksels zonder een schaduw van okselhaar, dan is de IPL-behandeling met een Philips IPL-apparaat de juist stap de toekomst in.

Je kunt nu met frisse oksels de wereld door, welke manier je ook kiest om je okselhaar te verwijderen. Ben je nieuwsgierig naar wat wij doen? Wij trimmen ons okselhaar in de winter en herfst. Aan het begin van de zomer scheren we ons okselhaar voor een fris en beach-ready resultaat.

Veelgestelde vragen over oksels ontharen, okselhaar scheren en okselhaar trimmen

Hoe moet je okselhaar verwijderen?

Je kunt je okselhaar verwijderen door je okselhaar te scheren, te trimmen of door je oksels te harsen, epileren of te laseren. Okselhaar trimmen wordt door mannen het meest gedaan.

Is oksels epileren gevaarlijk?

Nee, je oksels epileren is niet gevaarlijk als je het doet met een goede epilator en de gebruiksaanwijzingen volgt. Meestal betekent dit dat je je okselhaar eerst kort moet trimmen zodat ze goed en geheel door de pincetten kunnen worden omklemt.

Scheren mannen hun oksels?

Ja, een deel van de mannen scheren hun oksels. De argumenten hiervoor lopen uiteen van een fris gevoel in de zomer, tot culturele redenen of omdat ze gladde oksels mooier vinden staan.

Is oksels harsen pijnlijk?

Ja, je oksels harsen wordt doorgaans als pijnlijk ervaren. Cold wax strips hebben ingrediënten die de huid licht verdoven om de pijn enigszins tegen te gaan. Een goede, snelle techniek bij het lostrekken van de strip helpt ook.

Hoeveel procent van de mannen scheert zijn oksels?

De oksels scheren wordt door ongeveer een kwart (24%) van de mannen met enige regelmaat gedaan. Dit is inclusief mannen die wekelijks hun okselhaar scheren, tot mannen die pas hun okselhaar scheren als het buiten warmer wordt in de zomermaanden.

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 03:54

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 04:24

Te koop bij:

manandshaving.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 04:41

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 03:58

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *