Oorhaar verwijderen doe je gemakkelijk zo (in 2024)

Man in badjas trimt voor een handspiegel zijn oorhaar

Neus en oorhaar verwijderen is voor veel mannen onderdeel van de routine. Gênante haren die uit je oor steken zijn natuurlijk geen gezicht. Helaas hoort het voor veel mannen bij het ouder worden. Het begint met een enkeling, op je oorlel of in je oorschelp en dat neemt alleen maar toe. Anderen hebben er veel eerder al last van. Sommige mannen laten het zitten, maar de meesten willen toch dat lelijke oorhaar verwijderen. Gelukkig hoeft oorhaar verwijderen geen pijn te doen en is het vaak zo gepiept. We verdiepen ons in de methodes om neus en oorharen te verwijderen, welke de beste zijn en vergelijken ze qua effectiviteit en natuurlijk de centjes.

Wat is oorhaar en waarom hebben we oorhaar? 

Onze oren hebben, net als de neusgaten, interne haartjes rondom de ingang die tot diep in het oor door gaan. Deze haartjes hebben de hele belangrijke functie om stof, insecten en pathogenen uit je oor weg te houden. Deze zijn hierin heel erg effectief en het is belangrijk dat je je oorhaar zoveel mogelijk intact houdt. Dat oorhaar uit de oren groeit komt meestal door het groeihormoon testosteron. Het is daarom niet zo gek dat vooral mannen last krijgen van uitstekende oorharen.  

Deze haartjes groeien langzamer dan baardhaar of hoofdhaar en zijn minder gevoelig voor testosteron. Maar, naarmate je ouder wordt hebben ook deze haartjes lang genoeg blootgestaan aan de effecten van het mannelijk groeihormoon. Het is daarom een probleem waar veel mannen tegenaan lopen naarmate ze ouder worden.

Waarom zou je je oorhaar verwijderen? 

Het is geen gezicht en verstoort de symmetrie van je gelaat. Het is iets waar je je behoorlijk voor kunt schamen. Ook is het een teken dat je ouder wordt en dat toch door anderen (al was het onbewust) wordt opgemerkt. De haren die uitsteken zijn ook onnodig voor de bescherming van je oorkanaal. Net als met je neushaar trimmen of harsen, kun je uitstekend oorhaar verwijderen zonder dat dit gevolgen heeft voor je gezondheid. 

Naast dat het nergens op lijkt, kun je jeuk ervaren van uitstekende oorharen en als het een grote bos is, kan het ook je gehoor verslechteren. De meest dringende reden is wat mij betreft de hygiëne, want je oor produceert ook oorsmeer. Als je te lange haren hebt, dan kan dit oorsmeer niet goed naar buiten worden gewerkt en wordt het uiteindelijk maar een vieze, vette bende op en in je oor.

10 manieren om oorhaar te verwijderen 

Ik heb 10 manieren geprobeerd om oorhaar te verwijderen, met variërend succes en soms een pijnlijke afloop. Pijn is natuurlijk subjectief en wie mooi wil zijn moet pijn lijden wordt wel eens geopperd. Ik heb de lijst daarom zo geordend dat als je er pijn voor moet ervaren, hoe effectief is het dan? De beste manieren zijn dan de pijnloze en meest effectieve, gevolgd door pijnlijke maar meest effectieve. Als het enigszins te doen is met de tandjes op elkaar, krijgt die methode ook een hoger plekje op de lijst. Ook heb ik gekeken naar veiligheid en de kosten. Hier zijn 10 manieren om oorhaar te verwijderen.

#1 Oorhaar trimmen 

Dit is mijn favoriete manier om mijn oorhaar te verwijderen. Het is snel en het is pijnloos. De traag groeiende haartjes blijven lang uit het zicht en er is geen risico dat ik mezelf blesseer. Net als met een neushaar trimmer, is dit de handigste manier om snel van je oorhaar af te zijn. De oorhaar trimmers (vaak ook een neushaar trimmer in één) zijn zo gemaakt dat je hem niet te diep in je oorkanaal kunt steken. Zo blijven de diepere haartjes ongemoeid en je natuurlijke verdediging intact. Alleen het overtollige oorhaar wordt verwijderd.  

De Gruttz NoseSave neustrimmer is uitstekend geschikt voor de verwijdering van zelfs stug oorhaar. Met een paar in-en-uit bewegingen zijn je oren weer helemaal schoon van gênante haargroei. De Gruttz trimmer is daarbij van een veel hogere kwaliteit dan je elders gewend bent (denk aan de witmerk oorhaar verwijderaars van de Kruidvat die om de haverklap kapotgaan). Bij het trimmen laat Gruttz net genoeg van het haartje achter om ingegroeide oorharen te voorkomen. Ook de dieperliggende haren die zo belangrijk zijn voor je natuurlijke verdediging blijven volledig intact.  

Voor irritatievrij trimmen gebruik ik daarom altijd graag de Gruttz NoseSaver.

#2 Oorhaar harsen 

Dit kan het beste door een echte barbier worden gedaan. Je krijgt dan een wattenstaafje met warme hars erop in je oor gepropt en men laat dit dan een halve minuut tot een minuut hard worden. Vervolgens wordt hij met stevige hand op hoog tempo van het oorkanaal vervreemd (lees: eruit gerukt). Dit kan en is vaak pijnlijk, vooral als je erg dik oorhaar hebt waar je lange tijd niks of nog nooit wat aan gedaan hebt.  

Het goede nieuws is dat het bij deze manier van oorhaar verwijderen langer duurt voordat de haartjes weer terugkomen dan bij trimmen of knippen. Ook wordt het aanzienlijk minder pijnlijk naarmate je het vaker, regelmatig doet. De haartjes groeien elke keer weer wat zwakker terug en als je blijft harsen voordat ze dikker en sterker worden, dan kun je de pijnfactor verminderen tot een onaangename druk.

#3 De oorranden scheren 

Als je alleen last hebt van haren aan de oorlellen of rondom het oor, dan kun je dit voorzichtig wegscheren. Veel mannen van einde 20 en begin 30 ervaren als eerste een enkele oorhaar nog buiten de oorschelp die donkerder gekleurd is en langer is als het donshaar. Deze kun je gemakkelijk wegscheren tijdens je normale scheerbeurt. Wees wel voorzichtig want je snijd je sneller in deze gebieden. Gebruikt een goed scheermes, niet veel scheerzeep en plaats een vinger van de andere hand achter de te scheren oorlel als ondergrond.

#4 Oorhaar epileren 

Ik had het al over pijnlijk, nog pijnlijker dan harsen is epileren. Je oorhaar verwijderen met een pincet is traag en brengt zelfs de stoerste man tot tranen. De scherpe, jengelende pijn bij elke trek kan bij een enkel haartje of twee nog wel worden volgehouden. Maar heb je wat meer oorhaar te verwijderen, dan is dit voor de gemiddelde man een wereld van pijn en afzien. Hoe vrouwen het doen met hun wenkbrauwen is voor mij nog steeds een raadsel. Van wat ik begrepen heb hebben vrouwen een hogere pijngrens dan mannen. Hoe het ook zij, deze methode is heel erg pijnlijk maar wel net zo effectief als harsen en je kunt het ook “gemakkelijk” zelf doen.

#5 Threading 

Bij threading gaat een barbier of schoonheidsspecialiste met de lus van een dun draadje je oorhaar te lijf. De lus werkt als een lasso die rondom individuele haartjes wordt gebonden. Met een rukje wordt het oorhaar verwijdert. De handige threader kan dit heel snel en haartjes worden snel en effectief verwijdert. Dit is natuurlijk gewoon epileren, maar dan met een handigheidstrucje. Het doet daarom ook net zoveel pijn, maar het oorhaar wordt met wortel en al verwijdert. Enige voordeel boven zelf epileren is dat iemand anders het doet en dat zij er beter bij kunnen dan jij dat kunt.

#6 Ontharingscrème 

Het gebruik van ontharingscrème lijkt een makkelijk alternatief voor harsen dat ook lijdt tot de algehele verwijdering van het oorhaar met wortel en al. Het is niet pijnlijk, maar je brengt wel een bult chemische troep in je oor. Ik raad het niet aan, want je gehoor is erg belangrijk. De chemische stoffen kunnen ook naar binnen sijpelen en de belangrijke oorharen dieper in je oor aantasten. Als je heel voorzicht bent en niet te veel crème aanbrengt kan het wel lukken, maar de risico’s wegen niet op tegen de handigheid van een oorhaar trimmer. 

Omdat je niet kunt zien wat je doet, kun je het beste iemand anders de ontharingscrème aan laten brengen. Hij of zij kan dan proberen de chemicaliën weg uit je oorkanaal te houden.

#7 Oorhaar permanent verwijderen met laseren  

Laseren is een semipermanente manier om je oorhaar te verwijderen. Je gaat naar een specialist die getraind is in het gebruik van de laser. Het oorhaar wordt dan tot en met de wortel verwijdert. Na 8 of meer sessies is het effect “permanent” en is zelfs het pigment en de eiwitten die nodig zijn voor de aanmaak van een wortelzak verwijdert. Je kunt daarna wel weer uitstekende oorharen krijgen, maar het lichaam doet er jaren over voordat de huid volledig vernieuwd is en dan moeten de compleet nieuwe oorhaartjes eerst gaan groeien en lang genoeg blootgesteld staan aan testosteron om uit te steken. Laseren doet wel pijn, licht branderig alsof men met een stel scherpe naalden over je huid schraapt. 

Nadeeltje is de prijs voor deze behandelingen. Het gaat je in elk geval een paar honderd euro kosten voor genoeg behandelingen. Het is ook iets dat voornamelijk op vrouwen gericht is. Mannenhaar is dikker en stugger en kan dus meer behandelingen nodig hebben dan de meeste pakketten van 8. Heb je een donkere huidskleur, dan heeft de laser nog meer moeite met het effectief vernietigen van het haarzakje.

#8 Oorhaar permanent verwijderen met elektrolyse 

Ook elektrolyse is semipermanent en wordt met meerdere sessies volledig permanent. Pas als je huid volledig hernieuwd is kunnen haartjes weer beginnen te groeien. Om je een indicatie te geven, alle cellen in ons lichaam zijn na ongeveer 7 jaar volledig vernieuwd. Ook voor elektrolyse ga je naar een specialist die dit vakkundig doet. De effecten van elektrolyse zijn nog grondiger dan bij laseren, want elektrolyse wordt per haartje gedaan terwijl laseren meestal hele gebieden in het vizier neemt.  

Na 10 tot 15 sessies is het effect permanent en dat kan zomaar 10 jaar lang goed gaan. Ook elektrolyse is een dure manier om je oorhaar te verwijderen en je moet denken in termen van honderden euro’s voor je klaar bent. Het is ook pijnlijker dan laseren met een factor van 10, maar weer niet zo pijnlijk als epileren.

#9 Oorhaar knippen 

Naast het trimmen kun je ook je oorhaar verwijderen met een schaartje. Dit is een stuk gevaarlijker omdat je zelf nooit goed kunt zien wat je doet. Het beste gebruik je een baardschaar voor dit werk en verwijder je alleen dat haar dat van voren zichtbaar uitsteekt. Ga niet lopen wroeten of steken in je oorkanaal met een schaar. Voor je het weet schiet hij naar binnen en dan heb je de rapen echt gaar. Hoewel dit een goedkope en theoretisch pijnloze manier is, moet ik je hem toch sterk afraden. Het risico op ongelukjes met dramatische afloop is te groot.

#10 Oorharen wegbranden met vuur 

Dit is een leuke manier om een keer mee te maken. De barbier gaat met een grote, vlammende wattenstaaf die gedoopt is in alcohol dicht langs je oren. De huid wordt niet aangeraakt, maar de hitte is voldoende om je oorhaar te verschroeien. Spectaculair om te zien, maar op deze manier oorhaar verwijderen is op zijn best net zo effectief als trimmen en op zijn slechts verbrand je je oorschelp, je haar of baard. Zelf oorhaar wegbranden met vuur lijkt mij zeer onverstandig en moet je overlaten aan de gespecialiseerde barbier. Ondanks de fear factor en het spektakel heb ik het brandende gevoel dat dit niet de winnaar gaat worden.

Conclusies over oorhaar verwijderen en de beste methode

Oorhaar verwijderen doen we al geruime tijd. Vroeger betekende dit er gewoon uittrekken met een pincet or laten bijknippen door een barbier. Ook je oorhaar harsen is geen compleet nieuw fenomeen. Nog steeds worden deze manieren veel gebruikt om overtollig, lelijk, onhygiënisch oorhaar te verwijderen. Ook hebben we er wat bij bedacht, zoals heel hightech laten laseren of spectaculair vuur met vuur bestrijden. Allemaal leuk en wel, maar de beste methode om mijn oorhaar te verwijderen blijft de goede oude oorhaar trimmer, met andere woorden een neustrimmer.  

Het is gemakkelijk, het is snel, het is veilig en het kost geen klauwen met geld. Waarom met tranen in mijn ogen voor de spiegel staan met een bibberend pincetje in mijn vingers, als ik ook gewoon een paar keer de trimmer in mijn oorgaten kan douwen en klaar is Kees Jari. 

De beste trimmer voor het verwijderen van oorhaar is de Grutzz NoseSaver. Deze extra pittige neushaartrimmer maakt licht werk van zelfs het meeste stugge oorhaar (en ook neushaar dus). Hij is van hoge, betrouwbare kwaliteit waar je van op aan kunt en laat de gevoelige delen van je lichaam met rust. Om neus en oorharen te verwijderen heb je aan alleen de Grutzz NoseSaver al meer dan genoeg.

Veelgestelde vragen over oorhaar verwijderen

Wat is de functie van oorhaar?

Oorhaar beschermt het oorkanaal tegen stof, insecten, parasieten en bacteriën. Het is een belangrijke ingangsverdediging van het lichaam en onderdeel van je totale immuunsysteem.

Wat is de goedkoopste methode om oorhaar te verwijderen?

Epileren met een pincet is de goedkoopste manier om oorhaar te verwijderen. Het is ook de meest pijnlijke en de traagste manier om al het uitstekende oorhaar te verwijderen.

Hoe kun je het beste oorhaar verwijderen?

De beste, snelste en makkelijkste methode om oorhaar te verwijderen is door een oorhaartrimmer te gebruiken. Meestal zijn dit ook neushaartrimmers. Daarnaast kun je je oren ook regelmatig harsen. Dit heeft een langduriger effect maar is vooral in het begin iets pijnlijk.

Wat is de beste oorhaartrimmer?

De Grutzz NoseSaver is de beste trimmer om oorhaar te verwijderen. Hij is dan onmiddellijk ook heel geschikt om uitstekend neushaar weg te trimmen. Handig, want oorhaar en neushaar gaan vaak hand in hand.

Wat vinden vrouwen van oorhaar?

De meeste vrouwen vinden wat lichaamshaar passen bij een man, maar vinden wel dat dit netjes bijgehouden moet worden. Afzichtelijke, uitstekende oorharen passen niet in dat netjes verzorgde beeld die de meeste vrouwen graag zien bij een man. Je kunt uitstekend oorhaar daarom het beste verwijderen.

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *