- Waarom scheerschuim gebruiken?
- Verschillende alternatieven voor scheerschuim
- De voordelen en nadelen van scheerschuim
- Waar op letten bij het kopen van scheerschuim?
- Huidtype, gevoelige huid of niet
- Haartype, dik of dun baardhaar
- Soort scheermes
- Met of zonder alcohol
- Met of zonder parfum
- Etherische en dermatologische eigenschappen
- Waar koop je scheerschuim?
- Hoeveel kost scheerschuim?
- 10x het beste scheerschuim voor mannen
- Proraso – Green Shaving Foam
- Proraso Scheerschuim Droge Huid
- Men’s Master Shaving Foam
- Gillette Basic Gevoelige Huid scheerschuim 6-pak
- Vergulde Hand scheerschuim 6-pak
- Biotherm Homme – Sensitive Skin Shaving Foam
- NIVEA MEN Sensitive Cooling scheerschuim
- Tabac Original Shaving Foam
- Vichy Homme scheerschuim
- Gillette Fusion 5x Ultra Sensitive scheergel
- Hoe gebruik je scheerschuim?
- Veelgestelde vragen over scheerschuim
Het beste scheerschuim kan het verschil maken tussen een redelijke scheerbeurt en een unieke scheerervaring. Zelfs met een scheermes van hoge kwaliteit, is het belangrijk dat je ook kiest voor een daarbij passende schuim. Het scheermes moet glad en moeiteloos over je huid kunnen glijden en daarvoor heb je een rijk, romig schuim nodig. Toch kiezen veel mannen zonder na te denken voor het schuim uit het schap van de Kruidvat of de Aktion. Waarschijnlijk beseffen deze mannen niet eens dat er zoveel beter op de wereld bestaat en dat het beste scheerschuim een wereld van verschil kan maken. Wil jij ook een betere scheerbeurt ervaren? Dan hebben we hier alle ins en outs over het beste scheerschuim om moeiteloos mee te kunnen scheren.
Waarom scheerschuim gebruiken?
Voor het scheren heb je twee dingen nodig: een mes en water. Het mes verwijdert de baardhaartjes terwijl water zorgt voor de smering tussen het mes en de huid. Nu blijft water niet echt goed op één plek zitten als je je gezicht nat maakt. Het meeste druipt er meteen vanaf en blijft er alleen een dunne film vocht achter. Schuim brengt waterdruppels in een suspensie, waardoor er per vierkante centimeter veel meer water aangebracht kan worden op de huid. Schuim blijft ook veel beter aan je huid en baardhaar plakken dan alleen water. De hoofdfunctie van schuim is dus om de huid nat te houden, veel “natter” dan alleen water dat kan.
Natuurlijk gaat scheerschuim nog verder. Zo zit er in het meeste schuim ingrediënten die het scheermes nog beter doet laten glijden door het oppervlak (de huid) gladder te maken. Veel schuim is ook voorzien van verzorgende ingrediënten die bijvoorbeeld voorkomen dat je huid teveel uitdroogt.
Verschillende alternatieven voor scheerschuim
Vroeger, en dan bedoelen we ook heel erg vroeger, scheerde men met olie. De olie had hetzelfde doel als schuim; vocht aanbrengen op de huid die blijft plakken en niet afdruipt. Toch is dit een heel geschraap en allerminst comfortabel vergeleken met de producten die we tegenwoordig hebben. Voor het moderne nat scheren, kunnen we vier producten onderscheiden die soms worden aangeduid als verschillende soorten scheerschuim. Dit komt omdat ze allemaal, ongeacht beginvorm, tot een schuim worden opgewerkt.
- Scheerschuim: een mousserend schuim uit een spuitbus die meteen als schuim wordt gepresenteerd als je de bus gebruikt. Het enige wat je soms moet doen is de spuitbus even schudden om de emulsie te mengen.
- Scheergel: een gel uit een spuitbus die gemakkelijk schuimt op een vochtige baard. Scheergel lijkt voor de rest het meest op schuim.
- Scheerzeep: scheerzeep is schuim maar in vaste vorm die je met water op moet schuimen. Scheerzeep is vaak iets romiger dan schuim en wordt meestal gebruikt in combinatie met een scheerkwast.
- Scheercrème: een crème, meestal uit een pot die gemakkelijk schuimt als er water bijkomt. Scheercrème is veel romiger dan schuim maar is meestal ook een stuk duurder.
Al deze producten worden uiteindelijk tot een schuim gewerkt, ongeacht de beginstaat. In dit artikel hebben we het voornamelijk over het beste scheerschuim uit de bus, die meteen als schuim wordt gepresenteerd en niet eerst opgeschuimd dient te worden met water.
De voordelen en nadelen van scheerschuim
Scheerschuim helpt het scheermes soepel over de huid te laten glijden. Ze maakt het baardhaar ook zachter door de baardhaartjes in te weken. Een gladde ondergrond voor het scheermes, zorgt voor een moeiteloos glad resultaat. Schuim, vooral uit de bus, heeft naast deze kenmerken ook nog een paar andere voordelen:
- Snel, het schuim komt kant en klaar uit de bus.
- Schoon, geen geknoei met zeep of een scheerkwast.
- Voordelig, schuim uit de bus is meestal de voordeligste keuze.
Natuurlijk zijn er ook nadelen, of in elk geval afwegingen die je maakt bij je keuze. Zo is schuim een emulsie die door de werking van de spuitbus tot een schuim wordt gemaakt. Een te dikke emulsie kan niet effectief door het spruitje worden gedwongen. Schuim is daarom in de regel dunner dan bijvoorbeeld scheerzeep en vooral scheercrème. Het is ook de minst milieubewuste manier van scheren.
Scheerschuim of scheergel
Scheerschuim en scheergel lijken het meest op elkaar. Scheergel is moderner en wordt soms geadverteerd als beter of romiger dan schuim. Dit is niet waar en de scheerkarakteristieken van schuim en scheergel komen overwegend overeen. Wel kun je met dezelfde hoeveelheid scheergel vaak langer dan met schuim. In de praktijk maakt ook dit niet veel uit, want de bussen schuim zijn eenvoudig groter dan de bussen scheergel. Qua prijs maakt het ook niet veel verschil.
Waar op letten bij het kopen van scheerschuim?
Dé beste scheerschuim bestaat eigenlijk niet. Wel bestaat er een beste scheerschuim voor jou, die je de meest moeiteloze scheerervaring kan geven. Hiervoor moet je een paar factoren laten meewegen om te komen tot het beste scheerschuim voor jou. We hebben voor al deze factoren op onze lijst beste scheerschuim een vertegenwoordiger.
Huidtype, gevoelige huid of niet
Het meeste scheerschuim doet zijn werk wel, al dan niet redelijk, waar het gaat om smering voor het scheermes. Je huid is de belangrijkste beslissingsfactor, want die zal reageren op de stoffen in het schuim. Als je een normale huid hebt, dan zal het (wat je huid aangaat) niet zoveel uitmaken welke schuim je gebruikt. Bij een gevoelige huid kun je beter kiezen voor een daarvoor geschikte schuim. Werkt dat ook niet, dan kun je kiezen voor een milde scheerzeep of scheercrème voor de gevoelige huid.
Haartype, dik of dun baardhaar
Dikker of dunner baardhaar is gebaat bij verschillende soorten schuim. De dunnere baardhaar gaat beter gepaard met een dunner schuim, terwijl de stugge baard juist een romiger, dikker schuim kan gebruiken.
Soort scheermes
Het scheermes dat je gebruikt is ook van belang bij je keuze scheerschuim. Hierbij is het omgekeerde waar voor baardhaar. Heb je een dunner scheermes, zoals een Safety Razor dan is een dikker, romiger schuim van toepassing. Bij een zwaarder scheermes zoals een klassiek open scheermes, kun je beter een dunner schuim gebruiken zodat je kunt zien wat je doet.
Met of zonder alcohol
Vooral in de goedkopere schuim zit vaak alcohol. Alcohol is een goede emulgator, dat ervoor zorgt dat een emulsie in stand blijft. Ook heeft alcohol een reinigende werking en gaat het schimmel- en bacterievorming tegen. Anders dan vaak wordt geopperd, is alcohol op zich niet slecht voor je huid. Bij normaal gebruik is het geen punt dat een product alcohol bevat. Wel droogt alcohol uit, dus als je een droge huid hebt kun je het beste voor een schuim zonder alcohol kiezen.
Met of zonder parfum
Een lekkere geur is voor veel mannen belangrijk, en een fris geschoren gezicht zal de geur van het scheerschuim nog geruime tijd met zich meedragen. Goedkoper schuim zal hiervoor een parfum toevoegen, terwijl het betere schuim het doet met etherische oliën. Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen die vaak voorkomen in parfums, is het beter deze links te laten liggen. Ook een gevoelige huid kan beter reageren op een parfumvrij schuim.
Etherische en dermatologische eigenschappen
De meeste moderne scheerschuim formules hebben toegevoegde ingrediënten die bepaalde etherische of dermatologische eigenschappen bezitten. Ze verzorgen de huid met verkwikkende of verfrissende ingrediënten, voeden hem met hydraterende oliën of voegen een aangename geur toe. De combinaties zijn hier bijna oneindig. Wat vaak voorkomt zijn toevoegingen als eucalyptus, menthol, aloë vera en kamille.
Waar koop je scheerschuim?
Je koopt een redelijk schuim die zijn werk behoorlijk doet bij de Kruidvat of de Aktion. De Aktion scheerschuim is zolang de voorraad strekt, want dat is het inkoopmodel van dat bedrijf. De Kruidvat scheerschuim is altijd wel beschikbaar maar, net als bij de Aktion, is het aanbod begrenst. Meestal zit je vast aan twee tot drie standaard soorten schuim van Gillette of een huismerk.
Voor het betere schuim kun je beter online terecht. Je kunt dan ook voordeelverpakkingen kopen van de bekende merken, of juist gaan voor een premium schuim van veel hogere kwaliteit. Voor de prijs hoef je tegenwoordig niet meer de fiets of de auto te pakken, want online bestellen is vaak gelijk in prijs en soms goedkoper.
Hoeveel kost scheerschuim?
De meeste bussen schuim kosten tussen een paar euro en ongeveer tien euro. Er zit een groot kwaliteitsverschil tussen het goedkoopste en duurste schuim. Op onze lijst met beste scheerschuim voor mannen, hebben we daarom schuimen in alle prijscategorieën verwerkt.
10x het beste scheerschuim voor mannen
Het beste scheerschuim voor jou is een persoonlijke vraag. Met behulp van de informatie hierboven weet je nu in welke richting je moet zoeken. Maar dan nog is de keuze groot en niet alle producten doen wat ze beloven. Om je te helpen, hebben we deze lijst met het beste scheerschuim voor mannen samengesteld. Iedere man kan zijn beste scheerschuim hiertussen vinden.
#1 Proraso – Green Shaving Foam
De Proraso producten staan bekend om hun traditioneel hoge kwaliteit, fijne authentieke geur en voorbeeldig scheergemak. De originele Proraso Green Shaving Foam uit Italië is een romig, fijn schuim die zorgt voor een soepel glijdend mes. Proraso is natuurlijk vrij van alcohol, parfum, kunstmatige kleurstoffen, minerale oliën, parabenen en siliconen. Verrijkt in plaats daarvan met eucalyptus en menthol, heeft deze scheerschuim een lekkere, frisse geur en voelt hij verfrissend aan op de huid. Hij verzorgt en verkwikt de huid en kalmeert hem actief en gaat zo roodheid tegen. Zodra hij uit de bus komt, vormt het schuim al een dichte massa die perfect aan je baard blijft plakken. Scheren gaat dan ook een stuk makkelijker met deze klassieker en je merkt eigenlijk niet eens dat er een mes over je gezicht gaat. Vooral een dun scheermesje, zoals de Feather Hi’s maakt het werk vlot en aangenaam in combinatie met de Proraso Green Shaving Foam.
#2 Proraso Scheerschuim Droge Huid
De rode bus van Proraso is speciaal bedoeld voor de droge huid en de stuggere of dikkere baard. Zowel de droge huid als de dikkere baardgroei is gebaat bij een dikker schuim dat een dichtere massa op de huid en om de baardhaar aanlegt. Ook de rode Proraso is vrij van alcohol, parabenen, siliconen en andere kunstmatige toevoegingen en is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. De heerlijke geur komt van het toegevoegde sandelhout, die ook meehelpt om de huid verder te kalmeren. Voor dat traditionele Proraso scheergemak, maar voor de droge huid of de stugge baard kun je daarom kiezen voor de rode bus. Ook deze schuim gaat mooi gepaard met een dun scheermes.
#3 Men’s Master Shaving Foam
Deze extra dikke, ferme scheerschuim van Men’s Master ligt vast op de baard en zorgt voor een bijna naadloos huidcontact met het mes. Deze schuim is voorzien van etherische oliën om huidirritatie actief tegen te gaan. De aloë vera kalmeert de huid vrijwel direct terwijl de groene thee het huidherstel bevordert en veroudering tegengaat. Scheren met deze schuim gaat gemakkelijk en snel. In combinatie met een scherp, dun mes zoals een kwaliteit Safety Razor, zul je haast niet merken dat het scheermes aanwezig is; hij glijdt dan soepel en zacht over de huid en verwijdert moeiteloos baardhaar. Natuurlijk is de Men’s Master Shaving Foam vrij van chemische rotzooi en bestaat hij uit 100% natuurlijke ingrediënten.
#4 Gillette Basic Gevoelige Huid scheerschuim 6-pak
Daar staat hij toch op een respectabele vierde plaats, de alom bekende groene bus Gillette scheerschuim. Ondanks een kleine waslijst aan ingrediënten van niet-natuurlijke aard, is deze schuim zacht voor de huid en kan hij helpen om irritaties bij het scheren te voorkomen. Het schuim is wat dikker dan de standaard Gillette scheerschuim en hecht goed aan de baard. Hij is wel geparfumeerd maar lichter dan de normale versie. Scheren gaat goed, vooral met een cartridge scheermes. Ook voor het scheren met een Safety Razor is hij wel geschikt, maar niet optimaal. Zijn degelijke prestaties komen met een gunstige prijs. Vooral als voordeelpak betaal je maar een paar euro voor een schuim die op alle vlakken degelijk werk levert.
#5 Vergulde Hand scheerschuim 6-pak
Vergulde Hand scheerschuim staat bij ons net iets hoger in aanzien als Gillette scheerschuim, maar kost ook wat meer. De toevoeging van op natuurlijke oliën gebaseerde ingrediënten zorgen voor een dichter schuim en een romigere kwaliteit. De hoofdattractie is de consistentie van het schuim, dat een beetje doet denken aan scheercrème. De Vergulde Hand scheerschuim voelt daardoor erg zacht aan op de huid. Dit maakt het scheren net wat gemakkelijker en kan uitkomst bieden bij een gevoelige huid. Ook is er gekozen voor ingrediënten die minder risico hebben een allergische reactie te veroorzaken. De prijs ligt daarom net iets hoger dan Gillette, maar met een voordeelpakket betaal je nog steeds niks te veel.
#6 Biotherm Homme – Sensitive Skin Shaving Foam
Deze rijke, en glibberige scheerschuim van Biotherm is ontwikkeld om een geïrriteerde huid tegen te gaan en te helpen om te helen. Het schuim ligt goed en dik op de baard en zorgt, in aanraking met vocht, voor een extra glad en olieachtig oppervlak zodat het scheermes vlot en moeiteloos kan bewegen. De toevoeging van allantoïne — dat van nature voorkomt in tarwekiemen — gaat irritaties actief tegen, kalmeer bestaande roodheid en zorgt voor een extra zachte huid na het scheren. Deze schuim is perfect in combinatie met een stevige cartridge scheermes, een zwaardere Safety Razor en zelfs een open scheermes.
#7 NIVEA MEN Sensitive Cooling scheerschuim
De NIVEA Men verkoelende scheerschuim is een dunner schuim dat een extra glad laagje schuim aanbrengt op de baard. De verkoelende werking komt van de toegevoegde kamille. Deze kalmeert ook de huid tijdens en na het scheren en gaat irritaties effectief tegen. Deze schuim vinden wij vooral geschikt voor de dunne baard en in combinatie met een cartridge scheermes of een open scheermes. Hij is wat minder vol, maar is daarmee wel makkelijker op en rondom ieder baardhaartje aan te brengen. NIVEA MEN is alcoholvrij, om branderigheid en uitdroging na het scheren te voorkomen.
#8 Tabac Original Shaving Foam
De producten van Tabac staan bekend om hun unieke, kruidige en mannelijke geur. Ook de Tabac scheerschuim is voorzien van dit krachtige boeket. Het schuim zelf is dik genoeg en doet denken aan die van Gillette, maar groeit wel een stuk meer in de hand na het opspuiten. Hij verdeelt gemakkelijk over de normale baard die regelmatig geschoren wordt en zorgt voor een soepele scheerbeurt met het cartridge scheermes of de Safety Razor. Hij wordt ook het beste gebruikt op de normale huid. Met een prijs dat net iets hoger ligt dan de andere bussen die je ook bij de Kruidvat ziet liggen, krijg je een net wat betere kwaliteit en natuurlijk die unieke, pittige geur die past bij het mannengelaat.
#9 Vichy Homme scheerschuim
Deze dunnere maar extra gladde schuim van Vichy deed ons in eerste instantie denken aan een scheergel die niet volledig schuimt. Maar dat bleek juist de bedoeling te zijn. Net als met het schuim van Biotherm, creëert de Vichy Homme scheerschuim een gel-achtige laag direct op de huid die hem extra glad maakt. Het scheermes ervaart op die manier vrijwel geen weerstand, ook bij een minimale bedekking van de baardhaar. Deze schuim is ook voorzien van een anti-irritant die helpt de huid te kalmeren en om roodheid tegen te gaan. De hypoallergene ingrediëntenlijst maakt hem voor elke huid geschikt en kan ook veilig gebruikt worden op de al geïrriteerde of allergische huid.
#10 Gillette Fusion 5x Ultra Sensitive scheergel
De enige niet-schuim op onze lijst met beste scheerschuim is de scheergel van Gillette. De Gillete Fusion 5X Ultra Sensitive is een gel die zich snel omvormt naar een schuim. Het schuim is wat dunner en laat zich gemakkelijk door de stoppel van elke baard smeren. De schuimlaag die daardoor ontstaat doet zijn werk goed en maakt het scheren lichter dan met de standaard Gillette scheerschuim. De toegevoegde amandelolie helpt de huid te verzorgen en om uitdroging tijdens en vlak na het scheren te voorkomen. Voor de prijs kun je hem niet laten liggen, vooral met dit voordeel pakket van 6 kun je een hele tijd vooruit.
Hoe gebruik je scheerschuim?
De meeste mannen hebben wel eens een scheerschuim gebruikt en veel mannen gebruiken het bijna dagelijks. Toch doen velen het verkeerd en smeren ze de schuim lukraak op hun baard met de vlakke hand. Dit is niet de juiste manier, want het schuim raakt op die manier niet alle delen van het baardhaartje. Vooral dicht bij de huid blijven delen van de (vaak piepkleine) baardhaar onbedekt, terwijl dat juist de plek is waar het mes het haartje afsnijdt. Je baard op de juiste manier inzepen met schuim lijkt een beetje op masseren. Op die manier komt het schuim overal, wordt de huid volledig voorzien van voldoende smering en worden baardhaartjes optimaal ingeweekt. Het proces gaat als volgt:
- Was je gezicht, je kunt je ook scheren net na het douchen of zelfs tijdens het douchen.
- Met een nog vochtig maar niet kleddernat gezicht, spuit een half handje vol schuim op de vingers van één hand.
- Wrijf beide handen licht samen zodat het schuim verdeelt over al je vingers.
- Met ronde bewegingen masseer je het schuim op de huid. Wees niet bang om het schuim naar de randen toe weg te masseren. De ronde bewegingen zorgen ervoor dat het schuim geen plekje onbedekt laat.
- Zodra je hele baard is voorzien van een dunne laag, verzamel je het overgebleven schuim en wrijf je deze tot een dikkere laag over je baard.
Veelgestelde vragen over scheerschuim
Er is bijna geen verschil tussen scheergel en schuim waar het gaat om prestaties. Scheerschuim komt als schuim uit de bus, terwijl een scheergel gemakkelijk schuimt zodra het in aanraking komt met vocht. In de regel blijft scheergel net iets dunner dan schuim, de rest komt neer op persoonlijke voorkeur.
Te koop bij:
Te koop bij:
Te koop bij:
Te koop bij:
Te koop bij:
Te koop bij: