Een folie scheerapparaat. Wat is dat en waarom kan hij zo glad scheren?

Het allereerste elektrische scheerapparaat was een folie scheerapparaat. Dit klassieke ontwerp is nagenoeg onveranderd gebleven sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Veel mannen zweren nog steeds bij het gebruik van een folie scheerapparaat, ook wel scheerfolie genaamd. Vooral als je je helemaal glad wilt scheren heeft een scheerfolie nog steeds een streepje voor op de nieuwere, roterende scheerapparaten. Tijd om een intensief kijkje te nemen achter de schermen van het folie scheerapparaat. Waarom is de oude scheerfolie nog steeds zo effectief en waarom geven mannen (en vrouwen trouwens) er de voorkeur aan?

Wahl Finale 5-Star – Scheerapparaat
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:59

BaByliss Pro FoilFX02 – FXFS2GE Gold Edition
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58

Braun Series 9 9395CC
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 06:10


Braun Series 6 60-B1000s Blauw
Bekijk laagste prijs
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58

Braun Series 3 3000BT
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58


Panasonic ES-RW33-H503
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:57

Wat is een folie scheerapparaat?

Een folie scheerapparaat, ook bekend als scheerfolie of vibrerend scheerapparaat, werkt op basis van een vibrerend, heen en weer bewegend mes. Dit mes zit verstopt achter een hele dunne beschermkap, folie genaamd. Deze is vaak niet dikker dan 0,1 mm. De openingen in de folie laten de haartjes erdoor waarna ze worden afgesneden. Hierdoor kan worden volstaan met één groot scheermes. De scheerfolie heeft dan ook een rechthoekige vorm. Met een trilsnelheid van gemakkelijk 10.000 keer per minuut of meer worden haartjes moeiteloos afgesneden. De werking is te vergelijken met de beweging die je maakt bij het nat scheren

Verschil folie scheerapparaat en roterend scheerapparaat

De scheerfolie wordt meestal vergeleken met een roterend scheerapparaat. Als je de woorden “elektrisch scheerapparaat” rept dan denkt men meestal meteen aan roterend scheerapparaat. 

Een roterend scheerapparaat bestaat uit een aantal ronde scheerkoppen (meestal 3 of 5) met roterende messen achter een raster. De meeste roterende scheerapparaten hebben dus een driehoekige scheerkop, terwijl een scheerfolie rechthoekig is. Niet alleen de vorm, maar ook de werking is anders.

Een roterend scheerapparaat werkt als een shredder. Je kunt hem eigenlijk vergelijken met een grasmaaier. De roterende messen trekken het haartje eerst mee naar binnen en wanneer hij geen rek meer heeft wordt hij afgesneden. De scheerfolie maakt een razendsnelle op en neer beweging waardoor haartjes veel rechter worden afgesneden.

Waarom een folie scheerapparaat gebruiken?

De belangrijkste reden om een scheerfolie te gebruiken is om het zeer gladde scheerresultaat, zonder de huid te irriteren. Het haar kan door de zeer dunne folie tot op de huid worden afgeschoren. Dit geeft veel sneller een gladder resultaat dan bij een roterend scheerapparaat. Als je je elke dag glad of helemaal kaal wilt scheren is een folie scheerapparaat dus de beste keuze. Maar ook als je kort haar wilt blenden met de huid, bijvoorbeeld aflopende bakkebaarden, kun je het beste een scheerfolie gebruiken.

Dit betekent ook dat een folie scheerapparaat eigenlijk ongeschikt is voor alles meer dan een stoppel. Dit type scheerapparaat is uitgevonden in een tijd waar een 4-dagen stoppel sociaal taboe was. Heb je dus een langere stoppel dan zul je deze eerste tot een minimum moeten trimmen. Doe je dit niet, dan zal de scheerfolie erg onaangenaam aan je baardharen gaan trekken of zelf weigeren. 

Maar ga je voor dat permanent gladde scheerresultaat, dan is de scheerfolie heer en meester. Je kunt dan prima je gezicht, hoofdhuid en nek super glad scheren zonder irritaties. Door de vibrerende werking pakt een scheerfolie alle overgebleven kleine haartjes aan. Hoofdhaar en nekhaar hebben overigens veel minder last van getrek met een scheerfolie, ook als ze nog wat langer zijn. 

De 8 beste folie scheerapparaten

Je wilt je graag spiegelglad scheren en wilt dat consistente resultaat zonder je huid te irriteren. Dan is een scheerfolie wel iets voor jou. We hebben 8 folie scheerapparaten uit verschillende prijsklassen getest en op een rij gezet. Zo vind jij het beste vibrerend scheerapparaat voor jou. 

#1 Wahl Finale Shaver Scheerfolie

Wahl Finale 5-Star – Scheerapparaat
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:59

Wat een waanzinnig goed scheerapparaat. Dat zeggen we niet vaak over een product. Op het eerste gezicht is de Wahl Finale Shaver een product uit de jaren 80 en volgens ons is dat met opzet zo gedaan. Hij komt zonder opsmuk, geen verschillende standen en geen LED-display om de batterijduur aan te geven. Je verwachtingen gaan omlaag terwijl je aan de prijs die je ervoor betaalt denkt. Totdat je hem op je huid zet.

De Wahl Finale glijd als bijna op ijs over je kin en wangen. Je merkt haast niet dat je aan het scheren bent. Baardhaard korter dan 0,4 mm wordt perfect weggehaald. Alles daarboven laat de Wahl ongemoeid. Hiermee scheer je dus ook alles buiten een baardlijn compleet glad weg zonder irritant aan je baard te gaan trekken. Met een lossere pols is ook blending van bijvoorbeeld een lichte bakkebaard met de huid kinderspel. 

De folie is van echt goud en dus hypoallergeen. Dit helpt om irritaties en allergische reacties te voorkomen. Ook op de hoofdhuid en in de nek klaart de scheerfolie van Wahl de klus gemakkelijk. Je loopt in mum van tijd weer met een compleet kale bol, vrij van huidirritaties, over straat. Als je je altijd gladgeschoren, helemaal kaal of met iets er tussenin presenteert dan ben je alleen een Wahl Finale Shaver nodig. De rest kan in de kast blijven liggen en je bent uiteindelijk veel goedkoper uit.

#2 BaByliss Pro FoilFX02

Een directe concurrent van Wahl, de BaByliss Pro Foil is een bekend en populair merk bij vrouwen die hun benen en oksels snel en glad willen scheren. Met een strakke, luxe uitstraling springt hij meteen in het oog en ze weten bij BaByliss was ze doen. De Pro Foil scheert dan ook als een droom. Korte stoppelhaartjes worden compleet glad geschoren met een enkele scheerbeweging. Binnen no-time waren we klaar met het gezicht. Ook scheert hij het hoofd en natuurlijk het lichaam moeiteloos en snel.

Met een nagenoeg zelfde prijskaartje als de Wahl Finale Shaver gaan we op zoek naar de verschillen. De BaByliss Pro Foil is gemaakt met de schoonheidssalon in gedachten. Intensief, dagelijks gebruik dus. De behuizing is fraai maar ook sterk. De folie is ook sterker dan die van de Wahl en maakt dat vervanging minder vaak nodig is. Ook is de folie niet van goud maar is hij verchroomd. Dit alles betekent ook dat de BaByliss gevoeliger is voor een langere stoppelbaard. 

Je hebt de keuze uit drie kleuren: zilver, goud en de black-edition. Smaken verschillen en die keus is aan jou, maar alle drie zijn ze even gelikt en goed in wat ze moeten doen.

#3 Braun Series 9 9395CC

Braun Series 9 9395CC
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 06:10

De Braun 9395CC kwam eerder naar voren in ons artikel over droog scheren. Dat maakt de Braun 9395CC vrij uniek in deze lijst. Hij is zowel geschikt voor de langere stoppel als voor het dagelijks verwijderen van de fijne stoppel. Daarmee overbrugd de Braun 9395CC als het ware de afstand tussen een roterend scheerapparaat en een scheerfolie. Een multifunctioneel, all-in-one apparaat dus en hij is daarbij ook nog erg goed. 

Als de meeste luxe uitvoering van Braun scheerapparaten, is de 9395CC voorzien van de nieuwste technische hoogstandjes en combineert die met een hoogwaardig design. De scheerbladen vibreren met wel 40.000 keer per minuut. Op die snelheid neemt het mesblad de ‘pad van de minste weerstand’ op moleculair niveau. De haartjes worden dan bijna perfect glad en recht afgesneden. Scheren voel je dan haast helemaal niet met de Braun 9395CC. Waar de Braun gaat, verdwijnt het haar. 

Ook bij het fijnere werk voldoet de Braun aan onze verwachtingen. Hoofd en nek worden gemakkelijk onthaard. Omdat de Braun ook goed is in “normaal” scheren hoef je je baard niet per sé helemaal tot een korte stoppel te trimmen. Het is wel aan te raden om te beginnen vanaf een 4-dagen baard. Als je je hoofd (of andere lichaamsdelen) kaal wilt scheren is het ook handig als je deze eerst trimt.

De Braun 9395CC komt met een reinigings- en oplaadstation. Zo heb je altijd een hygiënisch schoon en opgeladen scheerapparaat. De accu laadt snel op, binnen 5 minuten heb je genoeg voor één normale scheerbeurt, en een volle accu gaat ongeveer een week mee.

#4 Braun Series 3 3040 Wet & Dry

Met de simpele maar effectieve Braun 3040 kun je nat scheren combineren met het super gladde resultaat van een scheerfolie. De Braun 3040 is waterdicht, kan mee onder de douche en de zachte rubberen greep voelt daarbij fijn aan in de hand. Bij het droog scheren werkt de Braun 3040 erg goed. Hij scheert soepel, snel en glad. Hij blinkt pas echt uit als je er nat mee scheert. Dit combineert de voordelen van nat scheren met het gemak van elektrisch scheren. In dit geval scheer je je met een folie scheerapparaat, dus ook nog eens net zo glad als nat scheren. Hij komt zonder opzetstukken voor het trimmen en is daarmee alleen geschikt voor de korte tot 2-dagen stoppel. Met de precisietrimmer kun je je bakkebaarden netjes kant afscheren.

De accu gaat ongeveer vier dagen mee, niet de geadverteerde 7 dagen, bij normaal scheergedrag (1 keer per dag de stoppel glad scheren). Dit is op zich helemaal niet verkeerd. Je kunt hem dus makkelijk een keer vergeten op te laden en hij presteert dan nog prima. De accustand wordt op een eenvoudig LED display aangegeven.

Je krijgt bij de Braun 3040 een extra scheercassette die je gemakkelijk vervangt. De scheercassettes gaan ongeveer 18 maanden mee voordat ze aan vervanging toe zijn. Met de Braun 3040 en bijgeleverde extra scheercassette is dat dus 3 jaar lang.

#5 Braun Series 6 60-B1000s Blauw

Een kleine prijsklasse hoger dan de serie 3 vinden we de Braun Serie 6 60-B1000. Je kunt de Braun 6 gebruiken voor droog of nat scheren en kan ook mee onder de douche, net zoals de serie 3. Maar voor de kleine meerprijs geeft Braun je een aantal voordelen met de serie 6. Ten eerste is de Braun 6 geschikt voor een zwaardere baardgroei, zoals een 4-dagen stoppel. De scheerkoppen kunnen ook horizontaal meebewegen met de rondingen van je huid. Dit zorgt voor flexibeler gebruik en het is dus geen noodzaak om je elke dag te scheren met een scheerfolie. 

Het design is meer ergonomisch en de Braun 6 ligt wezenlijk fijner in de hand dan de Braun 3040. De scheerkop is voorzien van het EasyClick systeem waardoor je hem aanpast aan jouw houding en gezicht. Ook is het verwisselen van de scheerkop hierdoor erg eenvoudig.

Volgens Braun gaat een volle accu 3 weken mee. Wij houden het eerder op 1,5 week tot 2 weken. Maar dat is nog steeds een zeer bewonderingswaardig uithoudingsvermogen als je het ons vraag.

Waarom nog kiezen voor de Braun 3040 als je voor een kleine meerprijs de Braun 6 kunt krijgen? De scheercassettes die op de Braun 3040 passen zijn goedkoper.

#6 Braun Series 3 3000BT

Braun Series 3 3000BT
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58

De Braun 3000BT voorziet in de basis behoeften voor een dagelijkse scheerbeurt. Ook de 3000BT kan zowel droog als nat scheren maar kan dan weer niet mee onder de douche. De ergonomie is hetzelfde als die van de Braun 3040 en ook het LED display is hetzelfde. Je betaalt minder omdat alleen de scheerkop en niet het hele apparaat waterdicht is. Door gebruik te maken van de trimkammen kun je ook een 4-dagen stoppel tot 7 mm trimmen om hem vervolgens glad te scheren. 

De Braun 3000BT scheert goed en glad en net zoals de 3040 blinkt hij uit bij het nat scheren. Als je niet van plan bent je onder de douche te scheren dan is de 3000BT een prima alternatief voor de 3040. 

#7 Braun Series 3 300BT Zwart/Groen

De Braun 300BT is de instapversie van de Braun Series 3. Hij is niet waterdicht en je kunt er niet nat mee scheren. De Braun 300BT voorziet hiermee in de basics voor een scheerfolie. Hij werkt en scheert goed. Glad scheren zonder irritaties is geen probleem en blending lukt ook. Als de stoppel al kort was is het scheren snel gebeurt met een mooi glad resultaat. Voor een langere stoppel zijn de opzetstukken toereikend. Als je klaar bent met scheren kun je de scheerkop makkelijk schoonspoelen onder de kraan.

De accu gaat maar een half uur mee. De Braun 300BT is daarmee bedoelt voor een normale scheerbeurt van de baardstoppel. Voor een uitgebreide ontharing van het hele lichaam is de Braun 3040 meer aan te raden. 

#8 Panasonic ES-RW33-H503

Met de ES-RW33-H50 wil Panasonic ook een scheerfolie aanbieden die zowel de dikkere stoppel aankan en extra glad kan scheren zoals dat alleen met een scheerfolie lukt. Waar de andere scheerfolies die ook kunnen trimmen het moeten doen met opzetstukken (wat overigens prima is in deze prijsklasse!) probeert de Panasonic dat zonder. Hiermee wil Panasonic de Braun 9000 serie nadoen maar faalt daar behoorlijk rampzalig in.

De oplaadtijd is 7 uur en dan gaat hij maar 20 minuten mee. Genoeg voor een normale scheerbeurt maar als je je hele lichaam wilt doen of zelfs alleen je hoofd, dan kom je in tijdsnood. Hij komt met een laadstation dus als je hem alleen voor het scheren gebruikt zou het werken. Vergeet je hem een keer op te laden en moet je ‘s morgens aan het werk, dan is het pech gehad die dag.

Hij scheert die iets zwaardere baard ook wel redelijk maar doet dat dan weer niet heel erg glad. De Panasonic maakt daarbij dus een compromis tussen gewoon scheren en super glad scheren. Maar we kopen juist een scheerfolie voor die 0,1 mm snijhoogte. De prijs laat gewoon niet genoeg ruimte aan Panasonic over om een goed product neer te zetten. Goedkoop is hier duurkoop.

Zo scheer je met een folie scheerapparaat

Scheren met een folie scheerapparaat gaat net iets anders dan met een roterend scheerapparaat. Volg het volgende stappenplan voor een perfect glad resultaat:

  • Trim je baard of stoppel tot 2 mm of minder. Dit ligt aan je scheerfolie maar hoe korter hoe beter.
  • Was je stoppel met lauwwarm water en een milde face wash. Dit maakt de stoppel zachter.
  • Zet de scheerfolie aan en plaats de kop recht op je huid. Het is belangrijk dat je hem zoveel mogelijk rechtop houdt zodat de haartjes ook recht worden afgesneden door de mesbladen.
  • Beweeg het scheerapparaat in rechte banen van boven naar beneden. Maak een lange slag naar beneden van ongeveer een duim lengte, kom daarna een halve duim lengte omhoog. Op die manier werk je je een weg langs je gezicht naar beneden. Als je een baan af hebt schuif je een stukje op.
  • Nadat de stoppel is verwijdert kun je nog een paar keer tegen de haarrichting in scheren voor een babyzacht resultaat.

Hetzelfde principe geldt voor lichaamshaar. Trim eerst en maak lange banen waarbij je de scheerfolie zo rechtop mogelijk houdt. 

Belangrijk onderhoud aan je folie scheerapparaat

Voor een folie scheerapparaat zijn de folie en het messenblok de meest slijtage gevoelige onderdelen. Met gebruik gaan zowel de messen als de folie, die is flinterdun, achteruit. Een scheerkop voor een scheerfolie moet ongeveer om de 18 maanden vervangen om effectief en hygiënisch te blijven scheren. De scheerkoppen zijn los verkrijgbaar, dus je hoeft niet een heel nieuw apparaat aan te schaffen. 

Bij een Braun scheerfolie vervang je de hele scheercassette waar zowel de folie als het messenblok in zit gemakkelijk en snel. Pas met andere modellen op dat je zowel een nieuwe folie én een nieuw messenblok nodig bent! Soms zitten deze in één pakket, soms niet.

Conclusie en samenvatting: folie scheerapparaat ja of nee?

Scheerfolie, scheerapparaat met blad, vibrerend scheerapparaat: het folie scheerapparaat is al een tijdje onder ons en zal dat ook blijven. We hebben je hopelijk overtuigd van de voordelen van een scheerfolie. Niet iedereen zal er één willen aanschaffen, want het is een precisie instrument met de nadruk op heel erg glad scheren. Maar ben je toch op zoek naar die hele gladde kin of wil je je hoofdhuid perfect kaal hebben, dan is een scheerfolie de allerbeste optie. Zelfs nat scheren kan gaan irriteren als je tegen de haarrichting in scheert. Een folie scheerapparaat geeft daar veel minder irritatie bij. 

De beste scheerfolie is en blijft voor ons de verrassende Wahl Finale Shaver. Wahl bewijst dat je geen technische snufjes bij hoeft te voegen, zolang je product maar superieur werk levert. De professionele kwaliteit, het gemak en het perfecte salon resultaat gecombineerd maakt de Wahl Finale Shaver de duidelijke winnaar.

Bekijk de video hier

Te koop bij:

bol.com
plein.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 06:06

Te koop bij:

blokker.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
coolblue.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58

Te koop bij:

bol.com
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:57

Te koop bij:

bol.com
plein.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 06:06

Te koop bij:

blokker.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
coolblue.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:58

Te koop bij:

bol.com
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 april 2024 – 05:57

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *