Het beste open scheermes van 2024

Open scheermes met bewaarhoes

Je scheren met een open scheermes valt qua mannelijkheid in ongeveer dezelfde categorie als brandweerman of diepzee lasser zijn. Je gaat met een vlijmscherp, open scheermes over je hals en dat met vaste hand en uiterste concentratie. Het is een kunst om je te scheren met dit type scheermes, maar dat helaas een beetje vergeten is door het mannenvolk van vandaag. Dat is jammer, want het is de oudste manier van scheren en op zijn hoogtepunt was het ook daadwerkelijk tot een kunst verheven. Het perfecte mes dat met één haal altijd snijdt is een metafoor voor wat het is om man te zijn! We kijken daarom naar het klassieke open scheermes, wat het betekent om je op deze manier te scheren en natuurlijk, hoe jij het beste open scheermes vindt.

Wat is een open scheermes?

Klassiek nat scheren, zoals bekend uit cowboyfilms en oorlogsdrama’s, met het open scheermes is waar je opa of misschien zelfs zijn vader zich nog mee heeft geschoren. Dit had een aanloopje van een paar duizend jaar en dit type scheermes is nog steeds niet helemaal verdwenen. Sterker nog, barbiers gebruiken altijd nog een (modern type) open scheermes bij het scheren van hun klanten. Eerst een uitleg over het klassieke open scheermes en in vergelijking met andere klassieke scheermessen.

Het klassieke open scheermes of straight razor

Het klassieke open scheermes, in het Engels straight razor genaamd, bestaat uit een enkel langwerpig lemmet (mesblad) dat tussen de vingers wordt gehouden bij het scheren. Als hij niet in gebruik is, kan hij worden opgevouwen. De snijkant verdwijnt daarbij in een dun handvat. Het handvat zelf is niet geschikt om aan vast te houden tijdens het scheren, aangezien het mes niet vastklikt maar vrij kan blijven draaien. Het handvat wordt daarom meestal met de pink omhoog gehouden tijdens het gebruik.

Scheermessen bestaan al heel lang. De eersten waren van vuursteen en waren plat en meestal rond. Deze vorm werd in de bronstijd aangepast naar langwerpig en met een krom handvat dat haaks op het mes staat. Deze scheermessen werden waarschijnlijk ook als schaamhaar trimmer gebruikt. Toen de Romeinen hier de scepter zwaaiden, was het open scheermes bijna helemaal zoals wij hem zouden herkennen. Het lemmet was lang met een hol snijvlak en een dikkere, platte bovenkant. Alleen het handvat was nog vast.

Het “moderne” klassieke scheermes is in 1680 op de markt gekomen, met het bekende roterende handvat, het korte rechte mes met afgeronde hoeken en de holle “maling” (slijping). Het grootste verschil met de scheermessen uit de 17e eeuw en die van later zijn verbeterde productiemethodes en staalsoorten. 

Andere klassieke scheermessen

Een open scheermes is een klassiek scheermes, maar niet alle klassieke scheermessen zijn open scheermessen. Je hebt naast het open scheermes ook de Safety Razor, ook wel krabbertje genoemd in het Nederlands. Dit is ook een klassiek scheermes dat vele malen beter en gladder scheert dan de moderne cartridge scheermes. Het voordeel van de Safety Razor is dat hij veel minder onderhoud nodig heeft en voor de leek gemakkelijker is in gebruikt. De Safety Razor is de hoofdreden waarom het open scheermes na de jaren 50 uit de mode is geraakt.

De shavette of barbiersmes

De shavette is de moderne vorm van het open scheermes en combineert de voordelen van een Safety Razor met die van het klassieke open scheermes. De shavette heeft ook een roterend handvat maar waarin zich een meshouder bevindt. De scheermessen zelf zijn vervangbaar. Zo heb je heel snel een nieuw, vlijmscherp mes zonder dat je hoeft te slijpen of te polijsten, maar je kunt wel gebruikmaken van traditionele scheertechnieken voor dat snelle, milde maar babykont zachte resultaat.

Dit is voor de barbier heel handig en bespaart hem veel tijd. Ook is dit natuurlijk hygiënischer in een professionele omgeving waar hetzelfde mes op meerdere personen wordt gebruikt. De shavette heet daarom ook wel barbiersmes. Ik neem daarom in dit artikel ook de shavette op als een open scheermes, maar dan de moderne versie.

De voordelen van een open scheermes

Doorgaans is het zo dat hoe meer werk je met je handen moet doen, hoe preciezer het resultaat is. Een scheerapparaat doet alles automatisch, maar zelfs de meeste beweeglijke scheerkop kan niet zo goed aanvoelen hoe het zit met jouw gezicht, jouw huid en jouw baardhaar. De Safety Razor is dan al een hele verbetering! Met een open scheermes doe je natuurlijk het meeste zelf. Je kunt zelf compleet bepalen onder welke hoek je scheert en waar op je gezicht je meer of minder druk zet en de hoek aanpast. Dit vergt enige oefening (waar ik later in het artikel dieper op in ga), maar de voordelige resultaten zijn er dan zeker, zoals:

 • Glad scheerresultaat: je kunt met dit type scheermes het gladste scheerresultaat krijgen. Je hebt ook meer controle over hoe glad je je smoel wilt hebben. Je werkt ook veel gemakkelijker rond lastige plekjes heen.
 • Zacht scheren: deze messen zijn zo scherp dat het meeste werk vaak met één haal van het mes is gedaan. Je bepaalt ook zelf hoe glad je het wilt hebben. Dat er maar een beperkt aantal keren over de huid wordt geschraapt ten opzichte van scheerapparaten of cartridge scheermessen is ook veel beter.
 • Minder ingegroeide baardharen: deze scheermessen snijden de haartjes glad met de huid, maar drukken daarbij niet tot onder de huid door zoals cartridge scheermessen en scheerapparaten wel de neiging hebben om te doen.
 • Uiteindelijk goedkoper: de aanschaf is duurder, maar vooral het cartridge scheermes haalt je qua prijs per scheerbeurt snel in. Na twintig jaar scheren kun je van al het geld dat je aan Gillette MACH 3-tjes hebt uitgegeven wel honderd luxe open scheermessen aanschaffen of nog meer. Zelf scheer ik met een shavette open scheermes (met vervangbare mesjes). Het mes zelf kreeg ik als cadeau voor Kerst en kocht later zelf de vervangbare mesjes. 100 mesjes kostte me slechts €10,99 waar ik 3 jaar later nog steeds niet doorheen ben.
 • Milieubewust: je koopt eenmalig een product en deze gaat met goed onderhoud decennialang mee. Geen plastic in de afvalbak, ook niet van de verpakking van nieuwe scheermesjes.
 • +1000 testosteron: heb ik al gezegd dat je er meteen mannelijker uitziet als je je scheert met een open scheermes? Wat zal je partner wel niet denken als zij je ziet staan in de badkamer met dat mes op je hals?

Let hierop bij het aanschaffen van een open scheermes

Na enig experimenteren heb ik het meeste success met het vinden van het beste open scheermes voor mij door te kijken naar de volgende criteria:

Soort open scheermes

De eerste keuze is tussen het klassieke open scheermes en de shavette. Ik licht later in het artikel de 3 beste open scheermessen en de 3 beste shavettes uit. Voor nu kom ik nog even terug op de voordelen en nadelen van beiden:

 Klassiek Open scheermesShavette
VoordelenZelf te slijpenAltijd scherpe mesjes
Goedkoper (op termijn)Weinig onderhoud
Perfect scheerresultaatPerfect scheerresultaat
NadelenMeer onderhoudDuurder (op termijn)

Punt types

Kies je voor een open scheermes en niet de shavette, dan is punt type nog een belangrijk detail. Voor de meesten is een ronde of rechte punt het beste. De ronde punt is veiliger in gebruik en de meeste ongelukjes komen doordat men zich steekt met de punt. Een rechte punt maakt een hoek van 90 graden en is erg scherp. Deze is heel geschikt om delen van baard te laten staan en om in moeilijke hoeken te komen, zoals onder de neusgaten. Ter illustratie:

Holle maling of convex maling

De maling, of slijping, is nog een belangrijk beslissingspunt voor het open scheermes. Een holle maling (hollow ground in het Engels) betekent dat het mes geleidelijk hol afloopt tot de snede. Bij een convex maling is het mesblad juist dikker en loopt meer in een bolle vorm tot aan de rand. Een holle maling is veel scherper en is daarom wenselijk voor een scheermes. Het is deze slijping dat hem juist zo superscherp maakt in vergelijking zelfs met Double Edge scheermesjes en al helemaal cartridge scheermessen. Het nadeel van een holle maling is dat deze snel dof wordt en dus vaker moet worden gepolijst. Dit is een compromis waar je voor kiest als je een goed open scheermes wilt hebben.

Merk of producent

Als je weet welk type scheermes je wilt en welke punt type, dan kun je op zoek gaan naar individuele scheermessen. Het belangrijkste hierbij is het merk. Dit is een heel ambachtelijk product waar, als je kwaliteit wilt, heel veel manuren in gaan zitten. De reputatie van de producent is bij dit soort ambachtelijke producten alles. Witmerken of off-brands die dit werk er gewoonweg niet in steken leveren ondermaatse resultaten. Ik schuw persoonlijk nooit weg van een witmerk of off-brand als dit merk een goede prijs-kwaliteitverhouding levert, maar in dit geval ben ik er geen tegengekomen. 

Kijk daarom naar de klassieke merken en betrouwbare producenten zoals Böker, Brent Berkeley en DOVO.

Prijs-kwaliteit verhouding

Dit is een luxeproduct maar dat met de tijd steeds goedkoper wordt ten opzichte van scheren met een cartridge scheermes en zelfs met een elektrisch scheerapparaat. Ik ben daarom niet bang om hier net wat meer geld voor neer te leggen, wetende dat ik uiteindelijk veel goedkoper uit ben. Ook is dit een product dat gewoonweg een bepaald vakmanschap nodig is om te produceren, dus goedkoop is hier meestal duurkoop. 

Type Staal

Er zijn maar twee typen staal die wenselijk zijn voor je open scheermes. Dit zijn Sheffield staal (ook wel Sheffield silver steel) en damast. De klassieke, diep zilveren spiegelende glans krijg je alleen met Sheffield staal of met goedkoop roestvrij staal met een chromium coating. Let daarom goed op dat je geen goedkope rotzooi in huis haalt met roestvrij staal. Dit is waarom letten op de fabrikant zo belangrijk is en dat je best wat meer mag uitgeven aan een langdurig product.

Damast is een prachtig staalsoort waarbij een smid meerdere soorten staal combineert in lagen en deze lagen dan meerdere keren op zichzelf in vouwt. Het resultaat is een uniek, gedefinieerd golfpatroon in het staal. Deze scheermessen zien er fantastisch uit en de unieke eigenschappen van de verschillende staalsoorten worden gecombineerd voor een superieur product. Voor dit hele hoge vakmanschap en de tijd die erin zit ga je natuurlijk overeenkomstig betalen.

Bij een shavette ga je voor de beste scheermesjes, zoals die van Derby of Feather. Deze worden maar eenmalig of een beperkt aantal keren gebruikt en kunnen daarom heel scherp geslepen worden zonder te kijken naar langdurigheid of dat er met een speciale maling extra scherpte aan gegeven kan worden.

Extra accessoires

Er komt net iets meer kijken bij het onderhoud aan deze scheermessen. Het is handig dat deze accessoires al zijn inbegrepen, maar dat is lang niet altijd het geval. Dingen zoals extra scheermesjes voor je shavette of een slijpsteen, strijkriem en strijkpasta voor je open scheermes zijn dan handig. Vaak moet je deze er apart bijkopen, maar je kunt ook kijken of er een scheerset beschikbaar is waar het allemaal al in zit.

Klantenservice en beoordelingen

Kijk naar de te verwachten klantenservice en bovenal de klantbeoordelingen. Als je kiest voor een gerenommeerd merk dan zit dit wel “snor” (pun intended). Maar ook per product binnen een merk kunnen de meningen verschillen, al was het maar op nuances zoals of het een goed scheermes is voor de beginner, hij heel glad of juist milder scheert, enzovoorts. Je hebt natuurlijk ook veel aan professionele beoordelingen zoals deze die meteen al het kaf van het koren scheiden en de uiteindelijke beslissing daarom gemakkelijker maakt.

Waar kun je een open scheermes kopen?

Je vindt echt geen open scheermes bij de Kruidvat of Etos. Deze drogisten verkopen alleen de massaproductie cartridge scheermessen en zijn allang niet meer manvriendelijk. Veel marketing hebben ze wel en dat brengt de doorsnee gast die niet beter weet naar de drogist toe. Nederland staat ook niet bekend om boetiekwinkeltjes maar juist om grote ketens die allemaal hetzelfde verkopen. Je zult online op zoek moeten gaan naar een open scheermes van kwaliteit. Op marktplaats heb ik wel wat open scheermessen gezien maar de echte winnaar is meestal bol.com of manandshaving.nl.

De 3 beste shavettes

Dit zijn de beste shavettes op de markt, gelet op prijs-kwaliteit. Shavettes zijn in aanschaf in de regel goedkoper dan open scheermessen, maar daar komt bij dat je wel apart scheermesjes erbij moet kopen. Bij de meeste zitten het eerste of de eerste scheermesje(s) er al bij.

#1 DOVO Shavette scheermes

De DOVO shavette is een handig en behendig scheermes van hoge kwaliteit. DOVO wordt gemaakt in Solingen, Duitsland, de “Messenstad” van de wereld. De houder (het deel waar je het mesje in doet), is gemaakt van een soort aluminium dat van heel hoge kwaliteit is. Dit metaal wordt geanodiseerd waardoor hij pikzwart wordt, en ook prima bestand tegen corrosie. Hij is door het gebruik van aluminium ook erg licht van gewicht, bijna net zo zwaar als het handvat. Hierdoor scheert hij wat milder en je kunt zelf veel beter sturen hoeveel druk je zet. Hij ligt lekker in de hand en het licht geribde uiteinde geeft je vingers een goede grip op de zaak. Scheren gaat lekker en je hebt de techniek zo onder de knie. Ik vind de DOVO shavette daarom het beste voor de niet-professionele gebruiker die toch professioneel klassiek wil scheren. De zwarte body ziet er daarnaast ook elegant uit.

Het handvat is van olijfhout, dat harder is dan bijvoorbeeld eikenhout. Ook is olijf goed bestand tegen water en schimmel, en zelfs onbehandeld olijfhout blijft langer goed dan ander geïmpregneerd hardhout. Het helpt ook dat olijfhout een hele mooie nerf heeft, waardoor hij goed afsteekt tegen de pikzwarte houder.

#2 Brent Berkeley Shavette Obsidian Black

Brent Berkeley is een prima merk dat klassieke scheermessen maakt. Deze Obsidian Black uitvoering van de Brent Berkeley shavette bestaat uit een roestvrijstalen houder met een quick-release systeem waardoor je heel gemakkelijk en heel snel van mesje verwisseld. Het matzwarte ontwerp en de lichte, gouden belettering geven hem een luxe uitstraling. Ook het sheesham houten handvat past goed bij deze uitstraling en hij zal zeker pronken in je badkamer. 

De shavette is verder van hele goede kwaliteit en zal jarenlang trouw dienst doen. Scheren gaat mooi snel, en hij ligt goed in de hand. Hij is daarbij net wat minder ergonomisch vormgegeven dan het DOVO scheermes. Mesjes verwisselen gaat daarentegen wel weer wat sneller en handiger.

#3 Guardenza Shavette “Cut Throat” scheermes

Heb je een beperkt budget maar wil je daarom juist goedkoper uit zijn met scheren, dan is deze Guardenza “Cut Throat” shavette een mooi alternatief. Je krijgt een gewoon goede shavette waarmee je je baard netjes gladscheert. Hij heeft een quick-release waardoor je het scheermesje snel verwisselt. De houder is van roestvrij staal met een coating. De coating vervaagt wel mettertijd maar dit maakt voor het staal eronder niet uit. Hij ligt goed in de hand, maar duidelijk minder mooi vormgegeven dan het DOVO scheermes of de Brent Berkeley. Toch kun je hiermee als beginnende klassiek scheerder goed mee uit de voeten. Het houten handvat is simpel en degelijk. 

De 3 beste klassieke open scheermessen

Het klassieke open scheermes kost meestal meer. De productie van een kwaliteitsmes dat lange tijd goed blijft zonder dat je hem verwisselt is veel arbeidsintensiever. Het verschil in prijs kan dan ook enorm zijn. Persoonlijk ben ik hier fan van de Böker open scheermessen. Deze zijn van heel hoge kwaliteit maar nog steeds betaalbaar.

#1 Böker Open scheermes Black Amboina

Open Scheermes Black Amboina
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:26

Dit prachtige Böker scheermes scheert als geen ander. Hij is gemaakt van een kwaliteit Sheffield staal en met een holle maling geslepen. Hij is niet zwart gecoat, maar geoxideerd met hetzelfde blauwings proces waarmee vuurwapens ook zwart worden gemaakt. Dit beschermt het stalen mes goed tegen corrosie, ondanks dat het geen roestvrij staal is. Hij wordt ambachtelijk geproduceerd en gepolijst, waardoor hij de perfecte slijping krijgt. Het Böker scheermes komt gebruiksklaar aan en dan ook heel erg scherp. Het lemmet is zwaar genoeg om op eigen kracht baardhaar te scheren. Je hoeft hem alleen maar voorzichtig en op de juiste hoek over je huid te aaien. Scheren gaat voor de rest bijna vanzelf. 

Het handvat is gemaakt van exotisch Amboina hout uit Zuid-Oost Azië en is ook wel de “natuurlijke carbon fibre” vanwege zijn structuur en heel hoge dichtheid. Deze wordt dan onder hoge druk geïmpregneerd met epoxy, waardoor hij een zwart uiterlijk krijgt dat perfect past bij het zwarte mes. 

Van alle scheermessen die ik in mijn leven heb gebruikt, is dit de allerbeste en dat met enige afstand. Aan deze super kwaliteit en vakmanschap hangt ook een prijskaartje vast, maar wel een die het meer dan waar is.

#2 Böker Open scheermes Mother of Pearl

Open Scheermes Mother of Pearl 2.0
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:26

Waar de Black Amboina vooral elegant is, springt het Mother of Pearl Böker scheermes juist in het oog. Met een extra hol geslepen Sheffield stalen lemmet dat met gemak je baard wegscheert en een (imitatie) parelmoeren handvat straal je meteen ook klasse uit als je je scheert met dit open scheermes. De hoge Böker kwaliteit wordt ook hier gewaarborgd met een ambachtelijk geslepen en gepolijst mes. Hij ligt lekker in de hand en zijn gewicht doet het meeste werk al voor je. Deze uitvoering komt met een extra dikke rug met een diamantvorm erin. Dit geeft je net wat meer sturing met je vingers tijdens het scheren en laat je ook beter voelen hoe het mes staat ten opzichte van de huid.

Wat natuurlijk opvalt zijn de gouden accenten en het parelmoeren handvat. De vergulding is van 24-karaats goud dat dus niet kan verkleuren. Wel is 24-karaats goud erg zacht, dus is het oppassen tijdens het slijpen. Het parelmoeren handvat is imitatie. Hoewel parelmoer er erg mooi uitziet, is het ook erg zwak. Deze imitatie is wel geschikt voor dagelijks gebruik.

#3 Brent Berkeley Primal Essentials open scheermes

Wil je scheren met een open scheermes maar zijn de meeste te duur, dan is Brent Berkeley een hoogwaardig alternatief voor bijvoorbeeld Böker. Dit open scheermes is van gewoon goede kwaliteit en komt heel scherp aangeleverd. De ronde punt en half holle maling maken hem milder in gebruik en goed voor de beginner. Hij is minder scherp en scheert minder efficiënt dan Böker scheermessen maar ligt wel goed in de hand. Je hebt ook met dit open scheermes weer een glad gezicht en dat op de ouderwetse manier. Maak het staal na gebruik droog, anders gaat hij roesten. Ook moet je de Brent Berkeley wat vaker strijken op de strijkriem.

Het mahoniehouten handvat is van goede kwaliteit en geeft het scheermes ook een klassiek uiterlijk. Voor de prijs heb je aan deze Brent Berkeley een goed open scheermes. Ik heb gekeken naar goedkoper, maar ik heb niks kunnen vinden dat geen troep is of dat niet kan tippen aan de Brent Berkeley. Dit is dus het minimale instapmodel.

Tips voor het scheren met een klassiek open scheermes

Dit zijn mijn tips voor het scheren met een open scheermes, de meest badass manier van scheren.

 1. Breng een hete handdoek aan op je gezicht en laat deze even zitten. Of neem een douche waar je eindigt met een hete straal op je gezicht. Dit verzacht de haartjes aanzienlijk.
 2. Gebruik een hele goede scheerzeep! Maak gebruik van een scheerkwast om de schuim goed in je stoppel te werken. Scheerschuim uit de bus is niet romig genoeg voor het gebruik van een open scheermes. 
 3. Houd hem stevig maar niet krampachtig vast. De meeste druk oefen je uit met je duim en wijsvinger. Deze houden hem echt vast. De overige vingers rusten op het begin van het lemmet. Plaats het handvat op je pink.
 4. Houd het mes onder een hoek van 30 graden en maak hele kleine, neerwaartse bewegingen over je gezicht. Begin bij de makkelijke plekken zoals je bakkebaarden en wangen. 
 5. Til het mes na elke scheerbeweging volledig op, verplaats hem een stukje en scheer opnieuw. Deze methodische manier van bewegen voorkomt in het begin veel sneetjes. Naarmate je behendiger wordt kun je voortdurend door blijven scheren met kleine op en neer bewegingen.
 6. Voor de andere kant van je gezicht kun je van hand verwisselen of juist het scheermes andersom vastpakken. 

Na het scheren is het heel belangrijk dat je een aftershave balsem of gezichtscrème voor mannen aanbrengt op je gezicht. Dit voorkomt verdere irritatie en geeft je gezicht de nodige vocht. 

Onderhoud aan je open scheermes of shavette

Je shavette houd je schoon en droog je af na gebruik. Voor de rest is het alleen het vervangen van de mesjes. Dit doe je op zijn minst om de 3 scheerbeurten. Veel mannen vervangen het mesje bij elke scheerbeurt voor optimale scherpte. Ik gebruik zelf altijd de Derby Premium Single Edge scheermesjes voor de shavette. Deze zijn beter dan een doormidden gebroken double edge scheermesje. Voor de rest is een metalen verzameldoos voor je gebruikte scheermesjes handig en veilig.

Voor je open scheermes is net wat meer zorg nodig. Je hebt naast het mes, water en scheerzeep ook het volgende nodig:

 • Een slijpsteen
 • Een strijkriem / scheerriem / spanriem
 • Strijkpasta / polijstpasta
Spanriem Pasta Rood
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:26
 • Onderhoudsolie

Het is belangrijk dat je scheermes regelmatig wordt gestreken, dat wil zeggen gepolijst. Je doet dit elke keer meteen voor het scheren door de strijkriem heel licht in te smeren met strijkpasta en hem dan strak te trekken met één hand. Met vloeiende halen beweeg je je scheermes op en neer aan weerskanten van het lemmet. Houdt hem hierbij op een hoek van 30 graden. Herhaal dit 10 keer in totaal en hij is klaar voor gebruik.

Als je merkt dat hij niet scherp genoeg is ondanks het strijken, dan is het tijd om hem te slijpen. Dit doe je als volgt:

 • Neem je grove slijpsteen en maak deze nat met een poeltje water.
 • Plaats het scheermes plat op de slijpsteen en druk daarna voorzichtig dicht bij de scherpe kant naar beneden. Veel druk is niet nodig, maar dit zorgt ervoor dat vooral de snijkant geslepen wordt en je de rest van het lemmet met rust laat.
 • Maak rechte op en neer bewegingen over de grove slijpsteen, 20 keer per kant. Het is belangrijk dat je dezelfde lichte druk uitoefent en bijhoudt dat je beide kanten even vaak over de slijpsteen haalt.
 • Gebruik nu de fijne slijpsteen en maak deze nat. Herhaal de stappen hierboven.

Na het slijpen moet je je scheermes weer even strijken en je bent klaar.

Samenvatting over de shavette en het open scheermes

Het open scheermes is de klassieke en meest mannelijke manier van scheren. Mannen doen het al duizenden jaren zo, maar helaas is de kunst in de afgelopen decennia achteruitgegaan. Dat is heel jammer, want scheren hoort nu eenmaal bij de man (of een baard laten staan en hem goed verzorgen natuurlijk). Even een momentje voor jezelf waar je aandacht besteed aan je uiterlijk. Dat het allemaal snel moet gebeuren vind ik wel een negatief trekje van de moderne wereld. Hup, laat die cartridge scheermes er overheen vliegen en het is weer goed genoeg! Ik neem dan liever even de tijd voor mijn uiterlijke verzorging, en dat op een mannelijke manier.

Van de twee open scheermessen is het klassieke open scheermes met een lemmet de meest iconische. Deze is al sinds 1680 in gebruik en werkt nog steeds prima! Er is tegenwoordig ook de shavette, die de voordelen van het open scheermes met die van de Safety Razor combineert. Bij beide gebruik je dezelfde scheertechniek en ze hebben beiden zo hun eigen voordelen ten opzichte van de ander. Die keuze laat ik geheel aan jou. Het klassieke open scheermes is traditioneler en uiteindelijk goedkoper. Maar, hij vergt ook het nodige onderhoud zoals strijken en soms even slijpen.

Let na je keuze aan type vooral op het merk. Deze messen bestaan al jaren, dus bepaalde fabrikanten zoals Böker zijn heel goed geworden in de productie ervan. Anderen en nieuwkomers juist weer niet. Zelf ervaar ik veel plezier aan de Böker Black Amboina. Als ik wat meer tijd neem om me te scheren, dan graag met dit traditionele open scheermes.

Veelgestelde vragen over het open scheermes

Wat is het beste open scheermes?

Er zijn veel goede open scheermessen die ambachtelijk worden gemaakt en gepolijst. De prijzen voor deze scheermessen lopen daarom erg uiteen. Böker is een heel goed merk dat hoogwaardige open scheermessen vervaardigd in verschillende prijscategorieën.

Wat moet je doen met oude scheermesjes?

Je kunt wegwerpscheermesjes het beste terug doen in de houder (bij cartridge scheermessen) of deponeren in een (metalen) verzameldoos. Een verzameldoos voor double edge scheermessen gaat vaak jaren mee en kan daarna bij het oud ijzer worden afgegeven.

Waarom wordt een scheermes bot?

Baardhaar van 1 millimeter of korter heeft bijna dezelfde hardheid als staal van dezelfde omvang. Ook gehard staal wordt daarom betrekkelijk snel bot bij gebruik op baardhaar. Je moet daarom regelmatig je scheermesjes vervangen of je open scheermes polijsten of slijpen.

Te koop bij:

manandshaving.nl
manandshaving.com
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:27

Te koop bij:

bol.com
blokker.nl
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *