De 6 beste scheerkommen voor een authentieke scheerervaring

Handen met authentieke scheerkom en kwast

De scheerkom past bij het traditioneel scheren en is al eeuwen een onderdeel van de badkamer inventaris. Met het extra romige sopje dat je maakt in een scheermok of kom begint de scheerervaring meteen goed. Daarin is zijn deze mooie kommen veel beter dan bijvoorbeeld zelf met de handen proberen op te schuimen, een plastic bakje gebruiken of nog erger: een klodder schuim uit de bus. Ik zocht en vond de beste scheerkommen die passen bij het beeld van het traditioneel nat scheren. Ook ga ik dieper in waarom je een scheerkom gebruikt en wat de voordelen zijn van dit authentieke scheerattribuut. 

Wat is een scheerkom

De scheerkom wordt ook wel opschuimbakje of scheermok genoemd. Het is een meestal diepe kom met rond aflopende randen waar je de scheerzeep in opschuimt. Als hij van goede kwaliteit is, dan blijft een kom bijna voor altijd goed zijn werk doen. Ook zijn deze kommen van een bepaalde diameter waardoor de zeep zich optimaal ophoopt en je deze goed kunt opschuimen met elke beweging. De vorm van de kom houdt de zeep ook beter binnenboord dan een normale kom of bakje dat doet. 

Scheerkom en scheermok worden als synoniemen gebruikt, maar officieel is een kom alleen een bakje, terwijl de scheermok ook een oor of handvat heeft om hem vast te houden en soms een extra compartiment om je scheerkwast in te laten rusten.  

Waarom gebruik je een scheerkom?

Gebruik je scheerzeep, dan is opschuimen een noodzakelijke eerste stap voordat je het schuim aan kunt brengen op je gezicht. Je kunt hiervoor een normaal plastic bakje van de IKEA, Hema of, als het echt niet meezit, de Action gebruiken. Maar je merkt al snel dat aan deze methode een aantal gebreken zitten. Ten eerste, waar is dat authentieke scheergevoel? Je bent al bezig met een scheerkwast en een goede scheerzeep. Mogelijk gebruik je ook een traditioneel scheermes om je daarna te scheren. Dan staat een goedkoop flutbakje helemaal nergens naar. 

Maar dat terzijde, een scheerkom schuimt de zeep ook veel beter op. Door de diepte en diameter combinatie blijft de zeep beter diep op de bodem liggen. Met elke draaiing van de scheerkwast wordt meer zeep aangeroerd zonder dat het naar boven over de randen drijft. Je bent minder lang bezig met roeren voor een veel romiger resultaat. Je hebt dan ook minder snel de neiging om meer zeep toe te voegen, ook een zuiniger resultaat dus. 

Sommige plastics nemen ook de stoffen uit zeep op. Vocht en zeepresten blijven dan langer in de (microscopisch kleine) krasjes en putjes in het plastic zitten. Een spiegelgladde scheerkom of scheermok van keramiek of metaal spoelt helemaal schoon en het oppervlak droogt beter op. 

Waar kun je een scheerkom kopen?

Er zijn een aantal plekken waar je een scheerkom kunt kopen. Laat ik de eerste twee plekken meteen maar afschieten. De kom van de Hema is benedenmaats en ook de Action kom vond ik maar niks. Deze zijn van hele lage kwaliteit en beginnen dingen te doen zoals te schilferen na enig gebruik. Troep dus. Niet zo vreemd, want naast de kom zelf verkopen zowel Hema als Action niet de scheermesjes die horen bij het gebruik van de kom. Onzin dus. 

Online is het aanbod veel aantrekkelijk, zowel in prijs als in diversiteit. Bij ManAndShaving kun je terecht voor veel van je scheerspullen, zo ook voor een kleine maar mooie collectie metalen en keramieken kommen. Mannenzaak heeft ook een prima collectie om je kom uit te kiezen, inclusief een aantal scheermokken.  

Het grootste assortiment en vaak voor de laagste prijs (voor hetzelfde product) vind je op bol.com. Een scheerkom kopen bij Bol.com is daarom voor mij de meest aantrekkelijke optie. De verkopers daar zijn meestal ook gespecialiseerd in mannenverzorgingsproducten en Bol garandeert niet goed geld terug. 

Waar op letten bij het kopen van een scheerkom

Let voor het kopen van een goede scheerkom op het volgende: 

Merk

Bekende scheermerken maken kommen van veel hogere kwaliteit dan witmerken. Ook zien ze er gewoon gelikt uit. Je kunt ook kiezen om je merk kom te passen bij je merk scheermes. Zo gebruik ik meestal een Mühle scheerkom (ondanks dat ik hem niet het beste van allemaal vind), omdat ik ook een Mühle scheermes gebruik. Het staat gewoon goed bij elkaar als setje en geeft me dat authentieke scheergevoel. 

Scheerkom of scheermok (met handvat)

Een scheerkom is compacter en makkelijker schoon te maken. De scheermok kun je vasthouden aan het oortje en is gemakkelijker tijdens het gebruik. Je hebt met een scheermok soms ook een handig extra compartiment om je scheerkwast in te laten rusten. Zo blijft de omgeving vrij van zeep en je kwast schoon. 

Materiaal

 • Scheerkom van keramiek: dit is meestal wit namaak porselein met een ingebakken laklaag. Deze kommen zijn net zo goed als porseleinen kommen maar wel een stuk betaalbaarder.  
 • Porseleinen kom: de traditionele, hoogwaardige kom van porselein geeft je de beste scheerervaring, maar hij is wel een stuk duurder dan een scheerkom van hout, keramiek of metaal. Omdat een scheerkom meestal zwaar is, gaat er ook veel porselein in zitten, wat de prijs naar boven duwt. Maar wil je dat luxe gevoel, dan gaat er niets boven een porseleinen kom. 
 • Scheerkom van hout: een houten scheerkom wordt steeds populairder als alternatief voor keramiek, metaal of porselein. Vaak wordt er een mooi hardhout gebruikt die goed tegen vocht kan. Ze zijn vaak lichter dan keramieken en metalen kommen en bij juist gebruik hygiënischer dan plastic bakjes. 
 • Metalen scheerkom: een metalen kom is van roestvrij staal en vaak ook verchroomd om roest permanent te voorkomen. Het voordeel van een metalen kom is dat deze niet breekt als hij bijvoorbeeld per ongeluk van de wastafel valt. 

Prijs

Voor een goede kom ben je ongeveer 2 tot 6 tientjes kwijt. De meeste zitten ongeveer rond de 30 euro en dan heb je gewoon een hele goede. Keramiek kost meestal wat duurder, terwijl je met een metalen of houten scheerkom soms wat goedkoper uit bent. Ik heb voor alle budgetten binnen deze 20 tot 60 euro de beste kom uitgezocht.  

Los of in een scheerset

Scheerkommen zijn los verkrijgbaar, maar ook als onderdeel van een scheerset. Met een scheerset heb je ook meteen de scheerkwast en soms ook het traditionele Safety Razor en scheerzeep. Vaak is een scheerset per product goedkoper.  

De beste 6 scheerkommen

Hier zijn de beste 6 scheerkommen die zorgen voor een mooi scheerschuim. 

#1 Handgemaakte olijfhouten scheerkom van NATURE’S Groove

Deze handgedraaide houten scheerkom van Nature’s Groove is een prachtige aanwinst in iedere badkamer. Olijfhout is al eeuwen een gewenst houtsoort vanwege zijn hardheid en hygiënische eigenschappen. Met goed gebruik is deze houtsoort zelfs schoner dan plastic. Het is ook erg gewerveld hout, met veel draaiingen en knoesten, waardoor het nerfpatroon altijd uitsteekt. Dit mooie contrast van licht en donkerbruin is een hele mooie toevoeging aan bijvoorbeeld een strakke, moderne Safety Razor zoals de Merkur 34C of juist complementeren met een DOVO Shavette dat ook een olijfhouten handvat heeft. 

Zijn diameter en diepte zijn perfect voor het opschuimen van een goede hoeveelheid schuim. Het houten oppervlak helpt daarmee ook mee, zodat je minder kracht hoeft te zetten en de scheerzeep vanzelf al meer de neiging heeft om op te schuimen. De mooie deksel houdt het schuim afgedekt als je hem even niet gebruikt en voorkomt ook dat stof neerdaalt in de kom tussen scheerbeurten in. 

Ik ben zelf wel fan van contrasten tussen moderne en natuurlijke elementen. Deze houten scheerkom maakt opschuimen daarnaast ook nog gemakkelijker dan met een metalen of keramieken kom.  

#2 Chromen scheerkom met deksel van Golddachs

Golddachs Scheerkom met deksel chroom
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:22

Golddachs is al een heel oud merk uit Duitsland en als de Oosterburen één ding goed kunnen, dan is het spulletjes van staal maken. Deze grote roestvrij stalen scheerkom is ook van hele hoge kwaliteit. Zijn grootte maakt hem heel geschikt voor grote hoeveelheden scheerschuim, of voor de sopkont die graag gretig met de kwast opschuimt. Hij is verchroomd en daardoor spiegelglad. Dit komt de hygiëne sterk ten goede aangezien zelfs de meest hardnekkige virussen en bacteriën het niet lang overleven op een opdrogend chromen oppervlak.  

De deksel dekt goed af en houd je scheerschuim langer goed tijdens het gebruik. Opschuimen gaat lekker snel en knoeien is moeilijk in deze grotere kom. Je kunt daarom krachtig heen en weer gaan met je scheerkwast zodat je snel tot die romige, zijdezachte textuur komt die je graag ziet. 

#3 Roestvrij stalen scheerkom van Mühle

Muhle Scheerkom – Roestvrij Staal
Bekijk laagste prijs
manandshaving.nl
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:22

Dit is de kom die ik zelf het langst heb en kwam met mijn Mühle R108 Safety Razor. Het is een compacte kom die past bij een complete scheerset van hetzelfde merk. De roestvrijstalen kom is spiegelglad gepolijst en past heel mooi bij de algehele Mühle afwerking. Deze is natuurlijk super hoogwaardig en kun je gewoon geen fout aan vinden. Qua afmeting is deze dus wel wat kleiner, maar met een beetje rustiger opschuimen maakt dat niet uit. De uitlopende randen voorkomen te veel soppen. Ook vind ik hem handiger in een drukke, kleine of drukke en kleine badkamer met nog tal van andere zaken die overal staan. 

Nog een pré is dat de Mühle scheerkom precies de juiste bodem heeft voor de Mühle scheerzeep tabletten. Deze laat je er invallen en je kunt meteen opschuimen. Je laat de zeeptablet er daarna in zitten. Hij droogt vanzelf op en schuimt weer op bij de volgende scheerbeurt. Dat kan handig zijn.  

#4 Handgemaakte keramieken scheerkom van Golddachs

Golddachs Scheerkom keramiek beigewit
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:22

Voorzien van het label Echte Handarbeit (vertaling is denk ik niet nodig), heeft deze keramieken scheerkom ook een echt traditionele uitstraling. De meeste klassieke kommen van vroeger waren van keramiek dat met de hand is vormgegeven en daarna in een keramiekoven is afgebakken. Met deze Golddachs keramieken kom haal je die authentieke ervaring ook in huis. 

De diameter en diepte laten je een goede hoeveelheid scheerschuim snel en efficiënt opschuimen tot een romige textuur. De net iets ruwere textuur van de kom zelf zorgt er ook voor dat de zeep uit zichzelf al de neiging heeft om sneller tot een schuim te komen. De bodem is net wat platter en ruim genoeg om veel soorten zeeptabletten in te leggen. Je hoeft deze zeeptabletten daarna niet te verwijderen en ze drogen vanzelf weer uit.  

#5 Porseleinen scheermok met handvat van Mühle

Deze zwartgekleurde scheermok van Mühle is van echt porselein. De perfecte afwerking van het oppervlak zorgt voor een perfect hygiënisch resultaat. Alle zeep spoelt er in één keer vanaf en bacteriën vinden geen plek om zich aan te hechten. Ook ziet deze scheermok er strak en modern uit, maar combineert dat weer met een iets traditioneler design met handvat. Deze is handig om aan vast te houden, zowel bij het opschuimen als bij het aanbrengen van het scheerschuim.  

Ook deze scheermok van Mühle is wat compacter, net als de scheerkom hierboven. Hij is wel diep en de verhouding tussen diameter en diepte maakt hem heel mooi geschikt om ook een grote hoeveelheid scheerschuim aan te maken zonder te soppen. 

#6 Roestvrijstalen scheerkom van Brent Berkeley

Deze diepe roestvrijstalen kom van Brent Berkeley laat je een grote hoeveelheid zeep opschuimen zonder te soppen. De diepe kommen zijn daarvoor naar mijn mening goed geschikt en zijn daarbij ook handiger weg te zetten. Zijn retro-moderne uitstraling past ook heel mooi bij een Safety Razor of een open scheermes zoals de Brent Berkeley Straight Razor, die samen ook in een complete set beschikbaar zijn. De finish is hoogwaardig en van topkwaliteit, net als de andere Brent Berkeley producten. 

De platte bodem heeft een iets gewelfd reliëf, waardoor opschuimen nog makkelijker gebeurt. Ook hierin kun je zeeptabletten plaatsen en laten. De golfende bodem laten dan gemakkelijker lucht toe onder de zeeptablet zodat deze na gebruik wat makkelijker weer opdroogt. 

Een scheerkom gebruiken

Je maakt je scheerzeep het beste als volgt klaar voor gebruik met een scheerkom en een scheerkwast: 

 • Maak je scheerkwast nat met lauwwarm water en laat hem 2 minuten intrekken. 
 • In de tussentijd maak je je gezicht vochtig, mogelijk met een hete handdoek om je hals en wangen. Dit maakt de haartjes zacht en opent de poriën.
 • Open de container van je scheerzeep. Schud de scheerkwast uit en maak deze weer licht nat met warm water. Klop hem weer licht uit.
 • Strijk nu met draaiende bewegingen over de scheerzeep zodat deze vochtig wordt en door de kwast wordt opgenomen. Druk hierbij niet te hard in de zeep, alleen rustig draaiend kwasten is voldoende. Doe dit voor ongeveer 10 seconden. 
 • Breng de volgezogen kwast nu naar de kom. Begin op de bodem en maak snel draaiende bewegingen rondom de binnenkant van de kom. Het schuim dat naar boven komt is vaak al erg romig.
 • Breng de volgezogen kwast nu naar de kom. Begin op de bodem en maak snel draaiende bewegingen rondom de binnenkant van de kom. Het schuim dat naar boven komt is vaak al erg romig.
 • Blijft ongeveer 45 seconden heen en weer draaien en af en toe het schuim dat aan de randen zit naar beneden kwasten.

De gewenste consistentie lijkt een beetje op frisse, gladde yoghurt. Je ziet de luchtbelletjes haast niet zitten. Je kunt je gezicht daarna met de kwast “inverven” met scheerzeep. Je hoeft je huid en baard niet eerst extra nat te maken. Sommige mannen maken hierbij draaiende bewegingen, maar dit is ook niet noodzakelijk. 

Na het scheren spoel je je scheerkom goed uit met warm water. Dep hem daarna droog en laat hem dan zelf verder uitdrogen. Doe de deksel (als die erbij zit) er dan pas weer op als hij helemaal droog is. 

Samenvatting: wat is de beste scheerkom en hoe gebruik je die?

Een scheerkom werkt gewoon veel beter bij het opschuimen van scheerzeep. Scheerzeep is vele malen superieur aan het te luchtige scheerschuim uit de spuitbus. Je weet pas wat ik bedoel als je eenmaal scheerzeep gebruikt. Daarbij hoort een scheerkwast, want scheerzeep is vast en moet worden opgeschuimd. De logische volgende stap is de scheermok of kom. Waarom? Deze kommen zijn gewoonweg efficiënter in het mooi romig opschuimen van scheerzeep. Het is minder knoeien en draagt ook bij aan de complete, authentieke scheerervaring. Het gebruik van een scheermok of kom gaat bijna vanzelf. Als je kunt kwasten, dan maakt een kom dit alleen maar makkelijker en sneller.  

Dus, scheer je je met een Safety Razor of een klassiek open scheermes, dan mag een mooie scheerkom van hout, metaal of keramiek niet meer ontbreken. Met de 6 beste kommen komt de optimale keuze neer op je eigen wensen aan materiaal en merk. Ik vind de houten scheerkom van NATURE’S Groove echt super. Het handgedraaide olijfhout ziet er echt prachtig uit. Natuurlijk gebruik ik zelf meestal een Mühle Safety Razor en daarom ook de super strakke, hoogglans Mühle kom.

Veelgestelde vragen over de scheerkom

Wat is een scheerkom?

Een scheerkom, of scheermok (soms ook opschuimkom genoemd) wordt gebruikt om scheerzeep op te schuimen met een natte scheerkwast. De speciale diameter en diepte van de kom helpt knoeien voorkomen en draagt bij aan het optimaal opschuimen van de zeep.

Hoe gebruik je een scheerkom?

Maak de scheerkwast nat en schud het overtollige water even af. Maak draaiende bewegingen met lichte druk over de scheerzeep voor ongeveer 10 seconden. Als de scheerkwast is volgezogen, schuim je de zeep verder op in de kom met snelle, draaiende bewegingen. De scheerzeep neemt dan een romige textuur aan die lijkt op yoghurt. Doe dit ongeveer 45 seconden voordat je het schuim aanbrengt. Na gebruik spoel je de kom goed schoon, droog je hem af en laat je hem daarna verder uitdrogen. 

Te koop bij:

manandshaving.nl
manandshaving.com
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:22

Te koop bij:

bol.com
manandshaving.nl
manandshaving.com
Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2024 - 03:21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *