Gezichtsverzorging mannen: 4 stappen tot een gezonde huid

Als het op gezichtsverzorging aankomt, houden mannen het meestal simpel. Meer mannen streven nu echter naar een gezondere en jonger uitziende huid. Hierdoor is het voor mannen een goed moment om eens kritisch naar hun gezichtsverzorgingsroutine te kijken. Iedereen heeft te maken met huidverzorgingsproblemen, maar verrassend genoeg doet niet iedereen er iets aan om ze te verhelpen. In dit artikel lees jij, hoe jij als man het beste je gezicht kan verzorgen.

Huidtypes

Ten eerste is het belangrijk dat iedereen, ook mannen, zijn huidtype herkent en begrijpt. Er zijn verschillende soorten huidtypen:

  • Droge huid: voelt trekkerig en jeukerig aan, soms last van schilfers
  • Normale huid: kleine poriën, zachte en gladde textuur, geen beschadigingen en is niet gevoelig of geïrriteerd
  • Gecombineerde huid: een vette T-zone (voorhoofd, kin, neus), normale of droge huid op de wangen
  • Vette huid: grove en zichtbare poriën, heeft vaak een glans

Stap 1: Reinigen van de huid

Rossberck Deep Mint Face Wash
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:34

Zoek een goede gezichtsreiniger/face wash die geschikt is voor je huidtype. Een goede gezichtsreiniger verwijdert vuil van het gezicht en uit de poriën, zonder dat dit een heel droog gevoel achterlaat. 

Gebruik niet zomaar een stuk zeep, want dat kan je gezicht uitdrogen en je huid doen schilferen of irriteren. Zoek een gezichtsreiniger met natuurlijke reinigende bestanddelen.

Was je gezicht 1 à 2 keer per dag. Dit is afhankelijk van je huidtype. Als jij je gezicht tussen twee reinigingsbeurten door wilt opfrissen, sprenkel dan wat koel of lauw water op het gezicht zonder een gezichtsreiniger te gebruiken.

Het is ook handig om je gezicht na het sporten direct te wassen. Zweet kan ik de poriën achterblijven, dit kan huidirritaties en -ontstekingen veroorzaken.

Tips om je gezicht zo goed mogelijk te reinigen:

  • Gebruik geen heet water. Heet water droogt je huid uit, dus gebruik in plaats daarvan koel of lauw water.
  • Was je baard 2 à 4 keer per week met een gezichtsreiniger of milde shampoo. Gebruik daarna een baardbalsem of baardolie.
  • Dep je gezicht droog in plaats van het te schrobben met een handdoek.
  • Als je gezichtshaar hebt, wrijf de face wash dan in je huid onder je haar zodat het goed gereinigd wordt.

Stap 2: Scrubben van de huid

Rossberck Double Duty Face Scrub
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:33

Door om de paar dagen een gezichtsscrub of een scrubborstel te gebruiken, verwijder je grondig dode huidcellen en vuil uit de poriën. 

Exfoliëren/scrubben maakt de huid helderder en gezonder. Het zorgt ook voor een betere voorbereiding op het scheren, dit komt doordat de haartjes en de huid zachter worden. Hierdoor kan je gladder scheren met minder wondjes en minder irritatie.

Masseer de scrub altijd in op het gezicht met zachte ronddraaiende bewegingen en spoel het vervolgens af met lauw water.

Een droge gezichtsborstel is een andere zeer effectieve manier om te scrubben. Koop een borstel die speciaal gemaakt is voor gebruik op het gezicht. Gebruik de borstel om dode huidcellen te verwijderen voordat je je gezicht gaat reinigen. Zorg ervoor dat je huid droog is wanneer je de borstel gebruikt, want op een natte huid zal het effect minder zijn.

Stap 3: Hydrateren

Gebruik dagelijks een vochtinbrengnde crème, ook wel moisturizer genoemd. Of je nou een gezichtscrème, een lichte olie of een ander product gebruikt, het is een goed idee om je huid elke dag na het reinigen te hydrateren. Zo behoudt je huid haar elasticiteit en voelt ze niet onaangenaam jeukerig of schilferig aan na het reinigen. 

Daarnaast zorgt dit ook voor een goede bescherming van de huid. Een verzwakte huidbarrière zorgt veel sneller voor huidirritaties en -ontstekingen. Dit komt omdat de huid dan haar beschermingsfunctie verliest. Hierdoor is de huid meer toegankelijk voor vuil en bacteriën.

Kies een goede moisturizer die geschikt is voor je huidtype. Breng de moisturizer aan direct na het baden, douchen of scheren op je gezicht. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Het is een goed idee om vooral het gebied rondom de ogen goed te hydrateren. De huid in dit gebied begint na verloop van tijd te verslappen. Door een goede moisturizer te gebruiken blijft de huid in dit gebied soepel en fris uitzien. Verzorging rondom de ogen is vooral belangrijk voor oudere mannen, maar het is nooit te vroeg om dit in je routine op te nemen.

Naast het gebied rondom de ogen zijn de lippen ook heel belangrijk om goed te hydrateren. Je lippen heeft niet zoveel talgklieren als de rest van het gezicht. Lippen worden dus sneller droog en gebarsten. Gebruik lippenbalsem of een beetje kokosolie om je lippen in goede conditie te houden. In de winter kan het nodig zijn vaker balsem te gebruiken.

Stap 4: Gebruik zonnebrandcrème

Dit kan als de vierde stap gezien worden. Het dragen van zonnebrandcrème is erg belangrijk voor de bescherming van het gezicht. Huidschade door de zon kan leiden tot rimpels, ouderdomsvlekken en zelfs huidkanker.

Breng voordat je naar buiten gaat zonnebrandcrème aan op alle blootgestelde delen van de huid, inclusief de hoofdhuid, oren, hals en lippen. Gebruikt waterbestendige zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger voor de beste bescherming. Breng het om de twee uur opnieuw aan, of onmiddellijk na het zwemmen of zweten.

Totale gezichtsverzorging routine voor mannen?

Rossberck Face Care System Level 2
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:33

De eerste drie stappen voor een goede gezichtsverzorging voor mannen zijn cruciaal. Als je huid niet schoon is, kun je je gezicht ook niet beschermen. Rossberck, een start-up uit Sittard, heeft een unieke verzorgingslijn die de eerste stappen van een optimale gezichtsverzorging leuk en makkelijk maken.

Controleer je huid regelmatig

Heel veel mensen doen dit niet, maar het kan veel ellende voorkomen. Nieuwe vlekjes op de huid of moedervlekken die jeuken, bloeden of van kleur veranderen, kunnen vroege tekenen van huidkanker zijn. Als u verdachte plekjes ziet, maak dan direct een afspraak met een dermatoloog of je huisarts. 

Mannen boven de 50 hebben een hoger risico op het ontwikkelen van melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker, dan de algemene bevolking. Maar als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is dit in de meeste gevallen goed te behandelen. Hierdoor is het heel belangrijk om je huid 1 à 2 keer per maand goed te controleren. 

Conclusie: Wat is de beste gezichtsverzorgings routine voor mannen?

De huid van elke man is anders, en er is geen “one size fits all” benadering van huidverzorging. Begin met het reinigen, scrubben en hydrateren van je gezicht. Breng een zonnebrandcrème aan wanneer je naar buiten gaat en controleer je huid 1 à 2 keer per maand op plekjes en vlekjes. Met deze stappen kan jij jouw gezicht het beste verzorgen. 

Te koop bij:

bol.com
deonlinedrogist.nl
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 – 06:33

Jari Dohmen

Hoi, mijn naam is Jari en ik ben blogger op BaardTips.nl. Op mijn 13e levensjaar had ik al een “donshaar snorretje” en werd hierdoor vaak uitgelachen door mijn klasgenoten. Zonder twijfel besloot ik mezelf in het diepe te gooien door mijn “pubersnor” te scheren met het scheermes van mijn vader. Al snel kwam ik erachter dat mijn vader niet investeerde in de de beste scheer- en verzorgingsproducten. Na meer dan 12 jaar scheren, testen en onderzoek doen voor persoonlijk gebruik heb ik ervoor gekozen om mijn ervaringen te delen in de vorm van deze blog website. Nu weet ik alles van de beste scheer-en baardproducten, de correcte scheermethodes, heb ik korte lijntjes met de grootste scheermerken van Nederland, zijn al mijn vrienden jaloers op mijn volle baardgroei en (misschien wel het belangrijkste) ben ik zelf heel trots op mijn gezichtsbeharing!

Bekijk alle berichten van Jari

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *